LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-07)

2019 - JULY (Question Paper-07)
SERGEANT - VARIOUS DEPARTMENT - ONLINE TEST
Question Code: 28/2019/OL
Date of Test: 17/07/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

Question 41:-As per Indian Constitution, the term 'WE' in the preamble means
        A:-Indian people
        B:-Indian parliament
        C:-Indian Ministers
        D:-Indian President
        Correct Answer:- Option-A

Question 42:-Istanbul is the modern name of which medieval city?
        A:-Kabul
        B:-Tokyo
        C:-Constantinople
        D:-Berlin
        Correct Answer:- Option-C

Question 43:-When did Europeans first reach America?
        A:-9th century
        B:-11th century
        C:-15th century
        D:-18th century
        Correct Answer:- Option-C

Question 44:-Who appointed K.R. Narayanan as ambassador to the United States of America?
        A:-Indira Gandhi
        B:-Rajiv Gandhi
        C:-I.K. Gujral
        D:-Manmohan Singh
        Correct Answer:- Option-A

Question 45:-Who was the first vice president of India?
        A:-V.V. Giri
        B:-Dr. S. Radhakrishnan
        C:-Dr. Zakir Husian
        D:-Giani Zail Singh
        Correct Answer:- Option-B

Question 46:-The Architect of Indian Constitution is
        A:-Jawaharlal Nehru
        B:-Dr. Rajendra Prasad
        C:-Dr. B.R. Ambedkar
        D:-Neelam Sanjiva  Reddy
        Correct Answer:- Option-C

Question 47:-The government is responsible for free and compulsory education to all the children up to the age
        A:-12 years
        B:-14 years
        C:-16 years
        D:-13 years
        Correct Answer:- Option-B

Question 48:-How many members nominated in Lok Sabha?
        A:-12
        B:-2
        C:-6
        D:-1
        Correct Answer:- Option-B

Question 49:-As per the 2011 census the urban population of India is
        A:-31.16%
        B:-62.17%
        C:-32.16%
        D:-10.4%
        Correct Answer:- Option-A

Question 50:-Which day is celebrated Farmer's day in Kerala?
        A:-Karkkadakam 8
        B:-Kanni 5
        C:-Midhunam 5
        D:-Chingam 1
        Correct Answer:- Option-D

Question 51:-The product that are available for consumption is called?
        A:-Finished goods
        B:-Raw materials
        C:-Intermediate goods
        D:-None of these
        Correct Answer:- Option-A

Question 52:-The Indians adopted the technology of Charkha from the
        A:-Europeans
        B:-Africans
        C:-Romans
        D:-Chinese
        Correct Answer:- Option-D

Question 53:-The Earth day is celebrated on
        A:-5th April
        B:-7th April
        C:-22nd April
        D:-30th April
        Correct Answer:- Option-C

Question 54:-Give an example direct democracy
        A:-India, USA
        B:-Switzerland
        C:-Pakistan, Bangladesh
        D:-Russia, China
        Correct Answer:- Option-B

Question 55:-Cultural and Educational rights are safeguarded mainly for
        A:-Women
        B:-Children
        C:-Minorities
        D:-Teachers and students
        Correct Answer:- Option-C

Question 56:-World by of social justice celebrated
        A:-20th February
        B:-21st February
        C:-20th March
        D:-21st March
        Correct Answer:- Option-A

Question 57:-Name of the host Country for the environment day 2018
        A:-China
        B:-Pakistan
        C:-India
        D:-France
        Correct Answer:- Option-C

Question 58:-Who won the Delhi marathon held on February 2018?
        A:-Ramsingh yadav
        B:-Arun Bharadwaj
        C:-Ashoknath
        D:-Gopi thonakal
        Correct Answer:- Option-D

Question 59:-In which city was the National Banana festival 2018 held?
        A:-Thiruvananthapuram
        B:-Mumbai
        C:-Lucknow
        D:-Kolkata
        Correct Answer:- Option-A

Question 60:-Chief Education Commissioner is appointed by _________.
        A:-Prime minister
        B:-Chief Justice
        C:-President of India
        D:-Governor
        Correct Answer:- Option-C

Question 61:-India's nuclear ballistic missile Dhanush is known as __________.
        A:-Arrow
        B:-Bow
        C:-Prithvi II
        D:-Prithvi III
        Correct Answer:- Option-D

Question 62:-Who is the first independent female director of ICC (International Cricket Council)?
        A:-Neelam Kapoor
        B:-Indra Nooyi
        C:-Veda Krishnamurthy
        D:-Smriti madhana
        Correct Answer:- Option-B

Question 63:-Which is the first railway line in India?
        A:-From Bombay to Delhi
        B:-From Bombay to Pune
        C:-From Bombay to Thana
        D:-From Bombay Kolkatta
        Correct Answer:- Option-C

Question 64:-Who put the signature on the one rupee note?
        A:-Reserve Bank Governor
        B:-Central Finance Secretary
        C:-Finance Minister
        D:-State Bank Governor
        Correct Answer:- Option-B

Question 65:-The year in which the Indian right to information Act came in to being
        A:-2001
        B:-2004
        C:-2005
        D:-2007
        Correct Answer:- Option-C

Question 66:-Which of the following is related to the Challenger deep?
        A:-Pacific Ocean
        B:-Indian Ocean
        C:-Atlantic Ocean
        D:-Artic Ocean
        Correct Answer:- Option-A

Question 67:-What is the maximum capacity of a normal floppy disc?
        A:-1.44 KB
        B:-1.44 MB
        C:-1.44 GB
        D:-1.44 bytes
        Correct Answer:- Option-B

Question 68:-The battle laid down the foundation of British administration in India
        A:-First Carnatic war
        B:-Battle of Buxar
        C:-Battle of plassey
        D:-Battle of Panipat
        Correct Answer:- Option-C

Question 69:-Who lead ''Ezhava Memorial'' struggle in 1896 in Kerala?
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-T.K. Madhavan
        C:-Dr. Palpu
        D:-Kumaranasan
        Correct Answer:- Option-C

Question 70:-Sadhujana Paripalana Sangham was founded by
        A:-Sree narayana Guru
        B:-Ayyankali
        C:-Vagbhatanandan
        D:-Vaikundaswamikal
        Correct Answer:- Option-B

Question 71:-PoykayilAppachan was born at
        A:-Eraviperoor
        B:-Maran kulam
        C:-Kulathoor kunnu
        D:-Changanassry
        Correct Answer:- Option-A

Question 72:-The first state to pass Constitution Amendment bill on GST
        A:-Kerala
        B:-Assam
        C:-Telangana
        D:-West Bengal
        Correct Answer:- Option-B

Question 73:-Father of Indian Renaissance is
        A:-Swami Vivekananda
        B:-Pandita Ramabai
        C:-Raja Ram Mohan Roy
        D:-Dayananda Saraswathi
        Correct Answer:- Option-C

Question 74:-We can make a soap by adding any oil to _________ and stirring the mixture.
        A:-Hydrochloric acid
        B:-Caustic soda
        C:-Salt water
        D:-Vinegar
        Correct Answer:- Option-B

Question 75:-Which gas is related during photosynthesis?
        A:-Oxygen
        B:-Argon
        C:-Nitrogen
        D:-Hydrogen
        Correct Answer:- Option-A

Question 76:-World Red Cross days is on
        A:-December 5
        B:-May 8
        C:-January 11
        D:-March 20
        Correct Answer:- Option-B

Question 77:-Who said ''Swaraj is my birthright''?
        A:-Bal Gangadhar Tilak
        B:-Rabindranath Tagore
        C:-Gopal Krishna Gokhale
        D:-Dadabhai Naoroji
        Correct Answer:- Option-A

Question 78:-Who began to practice Samapanthibhojanam?
        A:-Vagbhatananda
        B:-Sree Narayana Guru
        C:-Mannathu Padmanabhan
        D:-Vaikunda Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

Question 79:-Who was the founder of the newspaper Swadeshabhimani?
        A:-Kesari Balakrishna Pillai
        B:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
        C:-Vakkom Abudul Khadir Moulavi
        D:-Sadhodran Ayyappan
        Correct Answer:- Option-C

Question 80:-Which country faced Tsunami on 11 March 2011?
        A:-Japan
        B:-Chile
        C:-India
        D:-New Zealand
        Correct Answer:- Option-A

Question 81:-Who is the designer of the symbol of Indian Rupee?
        A:-Dr. Rengarajan
        B:-Dr. Reghuram Rajan
        C:-Subbarao
        D:-Udaya Kumar
        Correct Answer:- Option-D

Question 82:-Thakazhi Sivasankara Pillai won Kendra Sahitya Akademi Award in 1957 for
        A:-Kayar
        B:-Enippaddikal
        C:-Thottiyude makan
        D:-Chemmeen
        Correct Answer:- Option-D

Question 83:-The Malayalam Grammar Book, Kerala Kaumudi is written by
        A:-Keralapanini
        B:-Hermann Gundert
        C:-Kovunni Nedungadi
        D:-Ulloor S. Parameswara Iyer
        Correct Answer:- Option-C

Question 84:-Indian standard time is ____________ than Greenwich time.
        A:-71/2 hours slower
        B:- 5 hours slower
        C:- 51/2 hours slower
        D:- 51/2 hours faster
        Correct Answer:- Option-D

Question 85:-Who among the following was awarded Ashoka Chakra on 26 January 2018?
        A:-Jyoti Prakash Nirala
        B:-Hangpan Dada
        C:-Sandeep Unnikrishnan
        D:-Jojan Thomas
        Correct Answer:- Option-A

Question 86:-Infantry Day is celebrated on
        A:-February 27
        B:-August 27
        C:-September 27
        D:-October 27
        Correct Answer:- Option-D

Question 87:-Which of the following is a nuclear-powered submarine used by Indian Navy?
        A:-INS Shishumar
        B:-INS Shankush
        C:-INS Arihant
        D:-INS Kalvari
        Correct Answer:- Option-C

Question 88:-India' first nuclear experiment was held on
        A:-18th May 1974
        B:-11th May 1998
        C:-11th April 1974
        D:-18th May 1998
        Correct Answer:- Option-A

Question 89:-NASA, the largest space agency in the world is headquartered at
        A:-New York
        B:-Washington DC
        C:-London
        D:-Geneva
        Correct Answer:- Option-B

Question 90:-Who wrote the novel Adukkalayil Ninnu Arangathekku?
        A:-V.T. Bhattathiripad
        B:-Lalithambika Antharjanam
        C:-Kamala Das
        D:-Sugathakumari
        Correct Answer:- Option-A

Question 91:-Who introduced the system called ''A school along with every church'' aimed at giving Education and knowledge for everyone?
        A:-Simon Stock
        B:-St. Alphonsa
        C:-Marth Euphrasia Eluvathingal
        D:-Kuriakose Elias Chavara
        Correct Answer:- Option-D

Question 92:-Who is popularly known as Jhansi Rani of Travancore?
        A:-Lalithambika Antharjanam
        B:-A.V. Kuttimalu Amma
        C:-Arya Pallon
        D:-Accamma Cherian
        Correct Answer:- Option-D

Question 93:-Who among the following was awarded the Kaiser-i-Hindi medal by king George v in 1919 for public work?
        A:-Maharaja Rama Varma
        B:-Shakthan Thampuran
        C:-Parukutty Nethyar Amma
        D:-Swathi Thirunal
        Correct Answer:- Option-C

Question 94:-Solar energy reaches earth in the form of
        A:-Short waves
        B:-Long waves
        C:-Medium waves
        D:-Heat waves
        Correct Answer:- Option-A

Question 95:-Human Development Index is prepared and published by
        A:-UNICEF
        B:-UNESCO
        C:-UNDP
        D:-World Bank
        Correct Answer:- Option-C

Question 96:-Darshanamala is  written by
        A:-Kumaranashan
        B:-Sri Narayana Guru
        C:-Chattambi Swamikal
        D:-Sahodaran Ayyappan
        Correct Answer:- Option-B

Question 97:-Which is the least populous state in India?
        A:-Goa
        B:-Sikkim
        C:-Mizoram
        D:-Assam
        Correct Answer:- Option-B

Question 98:-Which is the instrument used for examining the blood pressure?
        A:-Sphygmomanometer
        B:-Cardiograph
        C:-Sthethescope
        D:-Thermometer
        Correct Answer:- Option-A

Question 99:-pH value of human blood is
        A:-8.5
        B:-7
        C:-7.35
        D:-8.2
        Correct Answer:- Option-C

Question 100:-Headquarters of WTO is situated at
        A:-Vienna
        B:-Hague
        C:-Delhi
        D:-Tokyo
        Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment