LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-12)

2019 - JULY (Question Paper-12)
* MANAGER GR IV SR FOR SC/ST- KERALA STATE FINANCIAL ENTERPRISES - ONLINE TEST
Question Code: 30/2019/OL
Date of Test: 30/07/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

Question 1:-Who among the following persons in NOT included in the Drafting Committee of the Indian Constitution?
        A:-N. Gopalaswamy Ayyangar
        B:-Dr. B.R. Ambedkar
        C:-Dr. K.M. Munshi
        D:-M.N. Roy
        Correct Answer:- Option-D

Question 2:-From which of the following countries, the Indian constitution borrowed the idea of Parliamentary Democracy?
        A:-France
        B:-Britain
        C:-Germany
        D:-South Africa
        Correct Answer:- Option-B

Question 3:-Who was the head of the Linguistic state Reorganisation Commission?
        A:-K.M. Panikkar
        B:-H.N. Kunzru
        C:-Fazal Ali
        D:-S.K. Dhar
        Correct Answer:- Option-C

Question 4:-The Right to Information Act was passed by the Indian Parliament in
        A:-15th June 2005
        B:-15th August 2005
        C:-15th June 2007
        D:-19th July 2006
        Correct Answer:- Option-A

Question 5:-Which is the first Indian state to enact the Food Security Legislation even before the National Food Security Bill?
        A:-Goa
        B:-Kerala
        C:-Chattisgarh
        D:-West Bengal
        Correct Answer:- Option-C

Question 6:-The first book published entirely in Malayalam in Kerala is
        A:-The Hortus Malabaricus
        B:-Samkshepa Vedartham
        C:-Malabar Manual
        D:-Kundalatha
        Correct Answer:- Option-B

Question 7:-Which of the following literary works in NOT a work of Sree Narayana Guru?
        A:-Ushaparinayam
        B:-Atmopadesa Satakam
        C:-Darsanamala
        D:-Daivadasakam
        Correct Answer:- Option-A

Question 8:-Who become a martyr in the Paliyam Satyagraha of 1948?
        A:-C. Kesavan
        B:-T.K. Madhavan
        C:-C. Krishnan
        D:-A.G. Velayudhan
        Correct Answer:- Option-D

Question 9:-Who was the founder of the journal 'Vivekodayam'?
        A:-Kumaran Asan
        B:-Vallathol Narayana Menon
        C:-A.K. Gopalan
        D:-Vagbhatananda Guru
        Correct Answer:- Option-A

Question 10:-Kerala Sangeetha Nataka Academy is located at
        A:-Kozhikode
        B:-Kannur
        C:-Thrissur
        D:-Kottayam
        Correct Answer:- Option-C

Question 11:-Who among the following persons founded the 'Antharjana Samajam'?
        A:-Arya Pallam
        B:-A.V. Kuttimalu Amma
        C:-Lalitha Prabhu
        D:-Parvathi Nenmenimangalam
        Correct Answer:- Option-D

Question 12:-Who called Sree Narayana Guru as the 'Second Buddha'?
        A:-Kumaran Asan
        B:-G. Sankara Kurup
        C:-Vallathol Narayana Menon
        D:-Changampuzha Krishna Pillai
        Correct Answer:- Option-B

Question 13:-Who among the following persons is known as 'Scholar Saint of Kerala'?
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Sree Shankaracharya
        C:-Brahmananda Shivayogi
        D:-Chattampi Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

Question 14:-Who wrote the book 'Jathikkummi' questioning the casteism in Kerala?
        A:-O.V. Vijayan
        B:-Thakazhi Sivasankara Pillai
        C:-K.P. Karuppan
        D:-P.C. Kuttikrishnan
        Correct Answer:- Option-C

Question 15:-Who organised the 'Misra Bhojanam' at Cherai in 1917?
        A:-C. Krishnan
        B:-Sahodaran Ayyappan
        C:-Dr. Palpu
        D:-C.V. Kunjuraman
        Correct Answer:- Option-B

Question 16:-Who among the following literary figures, translated Kalidasa's 'Abhijnana Shakunthalam' into Malayalam?
        A:-Kerala Varma  Valiya Koil Thampuran
        B:-Kodungalloor Kunjikkuttan Thampuran
        C:-Thunchath Ezhuthachan
        D:-Cherusseri Namboothiri
        Correct Answer:- Option-A

Question 17:-Which country will host the summer Olympics of 2020?
        A:-France
        B:-England
        C:-Spain
        D:-Japan
        Correct Answer:- Option-D

Question 18:-Who is the first U.S. President to win the Nobel prize?
        A:-Woodrow Wilson
        B:-Jimmy Carter
        C:-Theodore Roosevelt
        D:-Barack Obama
        Correct Answer:- Option-C

Question 19:-When is the G.S.T. (Goods and Services Tax) came into effect in India?
        A:-2017 August 1
        B:-2017 July 1
        C:-2017 June 1
        D:-2017 April 1
        Correct Answer:- Option-B

Question 20:-As a retaliation to the Pulwama attack, Indian Airforce conducted an airstrike on 26th February 2019 at
        A:-Balakot
        B:-Chakothi
        C:-Keran
        D:-Lahore
        Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment