LATEST

Wednesday, 4 December 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - AUGUST (Question Paper-02)

2019 - AUGUST (Question Paper-02)
* KERALA PSC-ASSISTANT JAILOR GRADE I/ SUPERINTENDENT, SUB-JAIL/ SUPERVISOR, OPEN PRISON/ SUPERVISOR BORSTAL SCHOOL/ ARMOURER, SICA/ LECTURER SICA /TRAINING OFFICER, SICA/STOREKEEPER, OPEN PRISON (NCA NOTIFICATION) JAILS - ONLINE TEST
Question Code: 32/2019/OL
Date of Test: 06/08/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

Question 1:-Which organ is known as the blood bank of the human body?
        A:-Mitochondria
        B:-Spleen
        C:-Liver
        D:-Heart
        Correct Answer:- Option-B

Question 2:-The enzyme which converts protein to peptides
        A:-Trypsin
        B:-Lactase
        C:-Peptidase
        D:-Lipase
        Correct Answer:- Option-A

Question 3:-The base present in RNA and not in DNA is
        A:-Adenine
        B:-Guanine
        C:-Cytosine
        D:-Uracil
        Correct Answer:- Option-D

Question 4:-The first stage of Calvin Cycle is
        A:-Reduction
        B:-Carboxylation
        C:-Regeneration
        D:-Fixation
        Correct Answer:- Option-B

Question 5:-The micro-nutrient in plants which is essential for activating the enzyme carboxylase
        A:-Boron
        B:-Copper
        C:-Molybdenum
        D:-Zinc
        Correct Answer:- Option-D

Question 6:-The hydrocarbon present in LNG is
        A:-Butane
        B:-Ethane
        C:-Methane
        D:-Propane
        Correct Answer:- Option-C

Question 7:-The most abundant element in the earth crust
        A:-Aluminium
        B:-Hydrogen
        C:-Silicon
        D:-Oxygen
        Correct Answer:- Option-D

Question 8:-The Phenomenon involved in the working of an optical fibre
        A:-Refraction
        B:-Total internal reflection
        C:-Diffraction
        D:-Scattering
        Correct Answer:- Option-B

Question 9:-The type of waves used by artificial satellites for communication purpose
        A:-Microwaves
        B:-AM Radio waves
        C:-F M Radio waves
        D:-X Rays
        Correct Answer:- Option-A

Question 10:-Which among the following is NOT a greenhouse gas
        A:- CO
        B:- O3
        C:- CH4)
        D:- H2O Vapour
        Correct Answer:- Option-A

Question 31:-Kumaran Asan died in the year
        A:-1921
        B:-1922
        C:-1923
        D:-1924
        Correct Answer:- Option-D

Question 32:-Author of Sivayoga Rahasyam
        A:-Brahmananda Sivayogi
        B:-Vagbhadanandan
        C:-Sree Narayana Guru
        D:-Chattampi Swamikal
        Correct Answer:- Option-A

Question 33:-The term 'Bully' is related to
        A:-Baseball
        B:-Badminton
        C:-Hockey
        D:-Car Racing
        Correct Answer:- Option-C

Question 34:-Who among the following players was the first to score a double century in a ODI Cricket Tournament
        A:-Rohit Sharma
        B:-Virendar Sevag
        C:-Sourav Ganguly
        D:-Sachin Tendulkar
        Correct Answer:- Option-D

Question 35:-Who is the author of A Brief History of Time?
        A:-Stephen Hawking
        B:-Roger Pentos
        C:-Dr. S. Chandrasekhar
        D:-ECG Sudarsan
        Correct Answer:- Option-A

Question 36:-First medical college in India was started at
        A:-Mumbai
        B:-Kolkatta
        C:-Chennai
        D:-Delhi
        Correct Answer:- Option-B

Question 37:-Founder of Servents of India Society
        A:-Mahatma Gandhi
        B:-Dadabhai Naoroji
        C:-Bala Gangadhara Tilak
        D:-Gopalakrishna Gokhale
        Correct Answer:- Option-D

Question 38:-Which among the following languages firstly attained the classical status?
        A:-Sanskrit
        B:-Tamil
        C:-Odiya
        D:-Telugu
        Correct Answer:- Option-B

Question 39:-Who is the author of the novel Pather Panchali
        A:-Rabindra Natha Tagore
        B:-Bankim Chandra Chatterjee
        C:-Bibhoothi Bhooshan Bandhopadyaya
        D:-Sathyajith Ray
        Correct Answer:- Option-C

Question 40:-King Jong-un is the President of
        A:-North Korea
        B:-South Korea
        C:-Malaysia
        D:-Singapore
        Correct Answer:- Option-A

Question 41:-President of India can nominate two members to Lok Sabha from _____ community.
        A:-Jain
        B:-Anglo Indian
        C:-Jewish
        D:-Scheduled Tribe
        Correct Answer:- Option-B

Question 42:-Which constitutional amendment act is known as 'Mini Constitution' of India?
        A:-44
        B:-26
        C:-73
        D:-42
        Correct Answer:- Option-D

Question 43:-The writ which related to unlawful detention or imprisonment?
        A:-Prohibition
        B:-Mandamus
        C:-Habeas Corpus
        D:-Quo Warranto
        Correct Answer:- Option-C

Question 44:-Which article of the Indian Constitution stands for Uniform civil code?
        A:-44
        B:-25
        C:-14
        D:-21
        Correct Answer:- Option-A

Question 45:-"Who is a parent or guardian, to provide opportunities for education to his child or as the case may be, ward between the age of six and fourteen years".  Which amendment act added these lines into the part IV-A of the Indian Constitution?
        A:-93
        B:-73
        C:-86
        D:-42
        Correct Answer:- Option-C

Question 46:-First Indian state to introduce the institution of Lokayukta?
        A:-Maharashtra
        B:-Kerala
        C:-Rajasthan
        D:-Delhi
        Correct Answer:- Option-A

Question 47:-"Protection of Women from Domestic Violence Act" known by the year
        A:-2002
        B:-2005
        C:-2008
        D:-2015
        Correct Answer:- Option-B

Question 48:-In which year "The Scheduled Tribes and other Traditional Forest Dwellers Act" (Forest Rights Act) passed in India?
        A:-2006
        B:-2008
        C:-2000
        D:-2016
        Correct Answer:- Option-A

Question 49:-Tollfree number of Childline India
        A:-1000
        B:-1098
        C:-101
        D:-1089
        Correct Answer:- Option-B


Question 50:-Under Right to Information Act, which among the following does not come under the exception from the disclosure of information?
        A:-Affect the sovereignty and integrity of India
        B:-Would cause a breach of privilege of Parliament
        C:-Cabinet papers
        D:-Affidavits submitted by candidates for the general election
        Correct Answer:- Option-D

Question 51:-Andyodaya Anna Yojana (AAY) scheme provides food grains at a highly subsidized rate to the following target group of -------------
        A:-All Below Poverty Line (BPL) families
        B:-Above Poverty Line (APL) families
        C:-Poorest BPL families identified by State / UT Government
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-C

Question 52:-Which Government scheme provides Rs.500/- as post-birth grant to the mother on delivery of baby girl as well as an annual scholarship for the girl child's education?
        A:-Balika Samridhi Yojana
        B:-Mahila Samridhi Yojana
        C:-Sukanya Samridhi Yojana
        D:-Beti Bachao Beti Padhao
        Correct Answer:- Option-A

Question 53:-Which among the following is not a component under Bharat Nirman action plan for the rural infrastructure development?
        A:-Rural housing
        B:-Rural Self Help Group (SHG) Development
        C:-Rural electrification
        D:-Rural telecommunication connectivity
        Correct Answer:- Option-B

Question 54:-Beneficiaries of Indira Awaas Yojana (IAY) Public House Scheme should be identified by the ----------------
        A:-Central Government
        B:-State Government
        C:-Grama Sabha
        D:-Non-Governmental Organisation
        Correct Answer:- Option-C

Question 55:-Integrated Child Development Services (ICDS) scheme is mainly implemented through ----------------
        A:-Primary Health Centres
        B:-Village Office
        C:-Local Government School
        D:-Anganwadi Centres
        Correct Answer:- Option-D

Question 56:-Integrated Child Development Services (ICDS) scheme was launched in the year -------------------
        A:-1975
        B:-1994
        C:-2000
        D:-2004
        Correct Answer:- Option-A

Question 57:-Jawahar Rozgar Yojana (JRY) scheme aimed at
        A:-Improving Health Care services
        B:-Provide Education in rural areas
        C:-Creation of sustained employment
        D:-Supporting Farmers
        Correct Answer:- Option-C

Question 58:-Which is the poverty eradication and women empowerment programme started in 1997 and implemented by the State Poverty Eradication Mission (SPEM) of the Government of Kerala?
        A:-Janasree
        B:-Kudumbashree
        C:-Ujjawala
        D:-KSWDC
        Correct Answer:- Option-B

Question 59:-Which set is the correct sequence of Kudumbashree's three-tier structure for woen comunity network from Bottom level to Top level?
        A:-Neighbourhood Groups (NHGs) > Area Development Societies (ADS) > Community Development Societies (CDS)
        B:-Area Development Societies (ADS) > Community Development Societies (CDS) > Neighbourhood Groups (NHGs)
        C:-Community Development Societies (CDS) > Neighbourhood Groups (NHGs) > Area Development Societies (ADS)
        D:-Neighbourhood Groups (NHGs) > Community Development Societies (CDS) > Area Development Societies (ADS)
        Correct Answer:- Option-A

Question 60:-Mahila Samriddhi Yojana provides -------------
        A:-Medical Services to Women
        B:-Vocational Education to Women
        C:-Micro Finance to women entrepreneurs
        D:-Legal support to women
        Correct Answer:- Option-C

Question 71:-From which place Gandhiji started his Dandi March?
        A:-Mumbai
        B:-Dandi
        C:-Sabarmathi Ashram
        D:-Birla House
        Correct Answer:- Option-C

Question 72:-Who was the leader of the Kurichya revolt of 1812?
        A:-Thalakkal Chandu
        B:-Pappu Thampi
        C:-Raman Nampi
        D:-Kerala Varma Pazhassi Raja
        Correct Answer:- Option-C

Question 73:-Who has been known as the Father of Modern Travancore?
        A:-Sakthan Thampuran
        B:-Marthanda Varma
        C:-Swathi Thirunal
        D:-Veluthampi
        Correct Answer:- Option-B

Question 74:-Who deciphered the Brahmi script in Asokan inscriptions?
        A:-John Marshal
        B:-R D Banerji
        C:-Alexander Cunningham
        D:-James Prince
        Correct Answer:- Option-D

Question 75:-Which was the birth place of Vardhamana Mahaveera?
        A:-Pavapuri
        B:-Lumbini
        C:-Sravanabalgola
        D:-Kundagrama
        Correct Answer:- Option-D

Question 76:-Krishna Deva Raya was the ruler of
        A:-Travancore
        B:-Bidar
        C:-Vijayanagara
        D:-Golconda
        Correct Answer:- Option-C

Question 77:-Which category of literature Gandhiji's famous work 'My Experiment with Truth' belongs to?
        A:-Travelogue
        B:-Autobiography
        C:-Biography
        D:-Essays
        Correct Answer:- Option-B

Question 78:-In which place the revolt of 1857 broke out?
        A:-Delhi
        B:-Kanpur
        C:-Awadh
        D:-Meerut
        Correct Answer:- Option-D

Question 79:-Who was the founder of Self Respect Movement?
        A:-E V Ramaswami Naicker
        B:-Jyothiba Phule
        C:-Ayyankali
        D:-Swami Vivekananda
        Correct Answer:- Option-A

Question 80:-Who were known as 'Landhakkar' in Kerala History?
        A:-Portugese
        B:-French
        C:-British
        D:-Dutch
        Correct Answer:- Option-D

Question 81:-Who wrote the book 'Planned Economy of India'?
        A:-Dadabai Naoroji
        B:-Visweswarayya
        C:-Amartya Sen
        D:-Motilal Nehru
        Correct Answer:- Option-B

Question 82:-Who was the only woman ruler of Kochi Dynasty?
        A:-Rani Lakshmibai
        B:-Umayamma Rani
        C:-Rani Gangadhara Lakshmi
        D:-Gowri Parvathibai
        Correct Answer:- Option-C

Question 83:-Who said 'Go back to Geeta'?
        A:-Swami Dayananda Saraswathi
        B:-Swami Vivekananda
        C:-Kesab Chandra Sen
        D:-Bala Gangadhara Tilak
        Correct Answer:- Option-B

Question 84:-Which Five Year Plan proposed the aim sustainable growth?
        A:-Fifth Plan
        B:-Twelfth Plan
        C:-Tenth Plan
        D:-Seventh Plan
        Correct Answer:- Option-B

Question 85:-From which Indus Valley site a great tank called Great bath was discovered?
        A:-Lothal
        B:-Banawali
        C:-Rupar
        D:-Mohenjodaro
        Correct Answer:- Option-D

Question 86:-Who has been known as the Father of Indian Unrest?
        A:-Subhash Chandra Bose
        B:-Chandra Sekhar Azad
        C:-Balagangadhara Tilak
        D:-Sukhdev
        Correct Answer:- Option-C

Question 87:-Which of the following places are connected by Banihal Pass?
        A:-Jammu - Srinagar
        B:-Sikkin - Tibet
        C:-Srinagar - Kargil
        D:-Sikkim - Lasa
        Correct Answer:- Option-A

Question 88:-Kakrapara Atomic Power Plant is situated in the state of
        A:-Karnataka
        B:-Tamilnadu
        C:-Gujarat
        D:-Uttarapradesh
        Correct Answer:- Option-C

Question 89:-Which Indian city is known as Cottono polis?
        A:-Mumbai
        B:-Delhi
        C:-Ahmedabad
        D:-Darjeeling
        Correct Answer:- Option-A

Question 90:-Who wrote the book Sivanandalahari?
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Sankaracharya
        C:-Vaikuntaswamikal
        D:-Ayyankali
        Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment