LATEST

Wednesday, 4 December 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - AUGUST (Question Paper-03)

2019 - AUGUST (Question Paper-03)
KERALA PSC- WELFARE OFFICER GRADE II - JAIL - OMR TEST
Question Code: 41/2019
Date of Test: 30/08/2019 Friday
Exam Details: Click here

001. Which of the following rivers is NOT originated from the Himalayas? 
(A) The Sindhu 
(8) The Ganga 
(C) The Brahmaputra 
(D) The Krishna 
Answer: (D)

002. The smallest neighbouring country of India is 
(A) Nepal 
(8) Bangladesh 
(C) Bhutan 
(D) Myanmar 
Answer: (C)

003. Where was the headquarters of Lakshadweep before Kavaratti? 
(A) Kochi 
(B) Kozhikode 
(C) Andrott 
(D) Bangaram 
Answer: (B)

004. Who was the first martyr of the Revolt of 1857? 
(A) Nana Saheb 
(B) Rani Lakshmi Bhai 
(C) Tantia Tope 
(D) MangalPandey 
Answer: (D)

005. Who named the association Indian National Congress? 
(A) A.O. Hume 
(8) Dadabhai Naoroji 
(C) W.C. Banerjee 
(D) Lord Dufferin 
Answer: (B)

006. Who among the following persons is NOT a moderate leader of Indian National Congress? 
(A) Lala Lajpat Rai 
(8) Pherozeshah Mehta 
(C) Surendra Nath Banerjee 
(D) Dadabhai Naoroji 
Answer: (A)

007. When did the Jallianwala Bagh massacre happen? 
(A) April 30, 1919 
(B) 1919, April 13 
(C) 1918, April 13 
(D) 1919, December 28 
Answer: (B)

008. As per the historic Lahore Congress of 1929, which date was observed as the
Independence Day of our country? 
(A) August 15 
(B) August 8 
(C) November 1 
(D) January 26 
Answer: (D)

009. 'Ezhimala', the headquarters of the Mushaka dynasty, is in which of the following
districts today? 
(A) Kozhikode 
(B) Kannur 
(C) Kasaragod 
(D) Wayanad 
Answer: (B)

010. Marthandavarma, the famous ruler of Travancore, defeated whom in the 'Battle of
Colachel' in 1741? 
(A) The Dutch 
(B) The British 
(C) The French 
(D) The Portuguese 
Answer: (A)

011. Which of the following social reformers called the British rule as 'White Devil Rule'? 
(A) Ayyankali 
(B) Sree Narayana Guru 
(C) Thycaud Ayya 
(D) Vykunda Swamikal 
Answer: (D)

012. Who was the first Harijan member of Sreemoolam Prajasabha? 
(A) K.P. Karuppan 
(8) P.K. Chathan Master 
(C) Ayyankali 
(D) Velukkutty Arayan 
Answer: (C)

013. Who is known as the Jhansi Rani of Travancore? 
(A) A.V. Kuttimalu Amma 
(B) Lalithambika Antharjanam 
(C) Arya Pallam 
(D) Akkamma Cheriyan 
Answer: (D)

014. The Malayalam Poet, who called Sree Narayana Guru as 'Second Budha" 
(A) G. Sankara Kurup 
(8) Kumaran Asan 
(C) Ulloor S. Parameswara Iyer 
(D) Vallathol 
Answer: (A)
015. The leader who is known as 'Kerala Gandhi' 
(A) T.K. Madhavan 
(B) K. Kelappan 
(C) Mannath Padmanabhan 
(D) C. Krishnan 
Answer: (B)

016. Who won the Jnanpith Award in 2017? 
(A) Shankha Ghosh 
(8) Krishna Sobti 
(C) Raghuveer Choudhari 
(D) Amarkant 
Answer: (B)

017. I.P.L. (Indian Premier League), a Twenty-Twenty cricket league in India was founded by
(A) B.C.C.I. 
(8) I.C.C. 
(C) K.C.A. 
(D) C.A.B. 
Answer: (A)

018. Who won the Kerala State Film Award for Best Actor in 2016? 
(A) Dulquer Salmaan 
(B) Nivin Pauly 
(C) Vinayakan 
(D) Prithviraj 
Answer: (C)

019. The present Chairman of ISRO is 
(A) K. Sivan 
(B) G. Madhavan Nair 
(C) A.S. Kirankumar 
(D) K. Radhakrishnan 
Answer: (A)

020. Who is the present Chairman of Rajya Sabha? 
(A) Hamid Ansari 
(8) Ghulam Nabi Azad 
(C) Arun Jaitley 
(D) Venkaiah Naidu 
Answer: (D)

021. Name the founder of Brahma Samaj. 
(A) Raja Ram Mohan Roy 
(B) Swami Dayananda Saraswathy 
(C) Sree Ramakrishna Paramahamsa 
(D) Ishwar Chandra Vidyasagar 
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment