LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 4 December 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - AUGUST (Question Paper-01)

2019 - AUGUST (Question Paper-01)
KERALA PSC- LAW OFFICER KERALA STATE CO-OPERATIVE BANK LIMITED  - ONLINE TEST
Question Code: 31/2019/OL
Date of Test: 01/08/2019 Thursday
Exam Details: Click here

Question11:-Name the author of the book, 'Udyana Virunnu.' (1 mark)
        A:-Vagh bhatananda
        B:-K.P.Karuppan
        C:-K.Kelappan
        D:-C.Kesavan
        Correct Answer:- Option-B

Question12:-The 'Sahodaran Prize' is given for: 
        A:-Social reform
        B:-Literature
        C:-Performance in state legislative assembly
        D:-Journalism
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Who propagated the concept of 'Nirgunopasana'? 
        A:-Chattampiswamikal
        B:-Ayyankali
        C:-Vagh bhatananda
        D:-Brahmananda Sivayogi
        Correct Answer:- Option-C

Question14:-'Jeevitam Oru Samaram' is the autobiography of: 
        A:-Annachandy
        B:-Annie Mascrene
        C:-Annie Thayyil
        D:-Akkamma Cheriyan
        Correct Answer:- Option-D

Question15:-Identify the winner of the first world cup football held in 1930: 
        A:-Argentina
        B:-Brazil
        C:-Uruguay
        D:-Italy
        Correct Answer:- Option-C

Question16:-Name the microfinance scheme started by the Cooperation Department of Kerala in association with the Kudumbasree Mission: 
        A:-Sthree Suraksha
        B:-Ayalathe Souhrudam
        C:-Muttathe Mulla
        D:-Snehathanal
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-India borrowed the idea of Judicial review from the constitution of: 
        A:-USA
        B:-Canada
        C:-France
        D:-Ireland
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-Name the musical instrument associated with Bismillah khan:
        A:-Sitar        B:-Sarod
        C:-Tabla
        D:-Shehnai
        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Identify the country where the meeting between the US President Donald Trump and North Korean Leader Kim Jong-Un was held: 
        A:-Malaysia
        B:-Singapore
        C:-Indonesia
        D:-Japan
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-The Programme initiated by the food safety wing of the Kerala State to seize formalin-laced fish is called: 
        A:-Operation Sagar Rani
        B:-Operation Samudra
        C:-Operation Seafoods
        D:-Operation Matsya
        Correct Answer:- Option-A


Question21:-The Union Council of Ministers is Collectively Responsible to ------------- 
        A:-The Rajya Sabha
        B:-The Lok Sabha
        C:-The Rajya Sabha and the Lok Sabha
        D:-The President
        Correct Answer:- Option-B

Question22:-Article 1 of the Constitution describes India as a ----------
        A:-Union of States
        B:-Unitary State
        C:-Federal State
        D:-Quasi Federal State
        Correct Answer:- Option-A

Question23:-Article 226 of the Constitution provides the power to issue Writs to---------- 
        A:-The Supreme Court
        B:-The High Courts
        C:-The Supreme Court and the High Courts
        D:-All Courts in India
        Correct Answer:- Option-B

Question24:-Which Constitutional Amendment Act granted constitutional status to the Panchayat Raj Institutions in villages?
        A:-Constitution (71st Amendment) Act, 1992
        B:-Constitution (72nd Amendment) Act, 1992
        C:-Constitution (73rd Amendment) Act, 1992
        D:-Constitution (74th Amendment) Act, 1992
        Correct Answer:- Option-C

Question25:-Which among the following is a constitutional body? 
        A:-National Commission for Schedule Caste
        B:-National Commission for Women
        C:-National Commission for Children
        D:-National Human Rights Commission
        Correct Answer:- Option-A

Question26:-Who presides over the joint sitting of the Parliament? 
        A:-The President of India
        B:-The Vice President of India
        C:-The Chief Justice of India
        D:-The Speaker of Loksabha
        Correct Answer:- Option-D

Question27:-Which of the following is not a feature of the Constitution of India? 
        A:-Federal Government
        B:-Presidential form of Government
        C:-Independence of Judiciary
        D:-Single Citizenship
        Correct Answer:- Option-B

Question28:-The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on --------- 
        A:-15 August 1947
        B:-15 August 1950
        C:-26 January 1950
        D:-26 November 1949
        Correct Answer:- Option-D

Question29:-Whose decision is final if a question arises as to whether a Bill is a Money Bill? 
        A:-Prime Minister
        B:-Finance Minister
        C:-Speaker of Loksabha
        D:-Chief Justice of India
        Correct Answer:- Option-C

Question30:-Which Parliamentary Committee examines the report of the Comptroller and Auditor General on spending of public money by the government? 
        A:-Public Accounts Committee
        B:-General Purposes Committee
        C:-Committee on Government Assurance
        D:-Estimate Committee
        Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment