LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 December 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - SEPTEMBER (Question Paper-01)

2019 - SEPTEMBER (Question Paper-01)
KERALA PSC- Translator (Malayalam to English) -Advocate General Office - OMR TEST
Question Code: 42/2019
Date of Test: 25/09/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

1. Universal Children’s day is observed on :
(A)  November 14 
(B) November 20 
(C) November 13 
(D) November 21 
Answer: (B)

2. Name the monthly published by Vakbhatananda : 
(A)  Samadarshini 
(B) Sivayogivilasam 
(C) Keralan 
(D) Jeevanam 
Answer: (B)

3. NITI Ayog came to existence on :
(A) 10 January 2015 
(B) 11 January 2015 
(C) 26 January 2015 
(D) 15 August 2015 
Answer: (X) ( 1 January 2015 )

4. Name the national park which situates on the banks of river Kabani :
(A) Nagarhola 
(B) Bhadra 
(C) Srivenkateswara 
(D) Ranipuram 
Answer: (A)

5. Which Article of the Indian Constitution abolishes untouchability and its practice : 
(A)  Article 18 
(B) Article 19 
(C) Article 16 
(D) Article 17 
Answer: (D)

6. ISL champions of 2019 :
(A) Chennai FC 
(B) F.C. Goa 
(C) Bengaluru FC 
(D) Jamshedpur FC 
Answer: (C)

7. The code name of the rescue operation of Kerala Police in flood-affected areas in 2019 :
(A) Operation Jalaraksha 
(B) Operation Madad 
(C) Operation Malayalee 
(D) Operation Athijeevan 
Answer: (X)

8. Name the leader of Thali Road Samaram : 
(A)  E.Moidu Moulavi 
(B) Moorkkoth Kumaran 
(C) C. Krishnan 
(D) K.P. Kesavamenon 
Answer: (C)

9. Indradhanush, the project of Central Government of India is related to  :
(A) Agriculture 
(B) Space 
(C) Education 
(D) Banking 
Answer: (D)

10. ‘Keralakaumudi’, daily started its publication in :
(A) 1912 
(B) 1910 
(C) 1911 
(D) 1913 
Answer: (C)

11. Who is known as ‘Pulayageethangalude Pracharakan’?  
(A) Kurumban Daivathan 
(B) Ayyankali 
(C) Pandit K.P. Karuppan 
(D) Poykayil Appachan 
Answer: (A)

12. World Creativity and innovation day is observed on : 
(A) April 10 
(B) April 17 
(C) April 13 
(D) April 21 
Answer: (D)

13. Name the film which gets ‘Rajatachakoram’ in IFFK 2019 :
(A) The Dark Room 
(B) Ee Maa Yove 
(C) The Silence 
(D) Sudani from Nigeria 
Answer: (X) (The 24th edition of the International Film Festival of Kerala (IFFK 2019) is set to commence on 2019 December 6 Friday) 

14. Name the Indian Woman selected as Goodwill Ambassador of UNO in 2019 :
(A) Saina Nehwal 
(B) Sania Mirza 
(C) P.V. Sindhu 
(D) Padma Lakshmi 
Answer: (D)

15. Name the socio-reform movement which organized ‘Jathirakshasadahanam’ against evils of caste system : 
(A)  SNDP 
(B) Samudayasevini 
(C) Sahodarasangham 
(D) Sadhujanaparipalanayogam 
Answer: (C)

16. Name the block panchayat which gets Swaraj trophy in 2019 :
(A) Mallappally 
(B) Koyilandy 
(C) Perambra 
(D) Nedumangad 
Answer: (D)

17. ‘Thudikkunna Thalukal’ is the autobiography of :
(A) Changampuzha 
(B) M.C. Joseph 
(C) Swami Anandatheerthan 
(D) Dr. Ayyathan Gopalan 
Answer: (A)

18. Who is the Chairman of 15th
 Finance Commission? 
(A) Ram Shanker Katheria 
(B) R.S. Sharma 
(C) Justice D.K. Jain 
(D) N.K. Singh 
Answer: (D)

19. The state is known as ‘Ricebowl of India’ :
(A)  Andhra Pradesh 
(B) Haryana 
(C) Jharkhand 
(D) Tamil Nadu 
Answer: (A)

20. First AMRUT city of Kerala :
(A) Ernakulam 
(B) Palakkad 
(C) Kollam 
(D) Kannur 
Answer: (B)
' X ' DENOTES DELETION

* PSC Previous Exam Questions 2019 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment