LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 December 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - SEPTEMBER (Question Paper-03)

2019 - SEPTEMBER (Question Paper-03)
KERALA PSC-WELFARE ORGANISER - SAINIK WELFARE / SERGEANT (NCA NOTIFICATION) VARIOUS - ONLINE TEST
Question Code: 43/2019/OL
Date of Test: 27/09/2019 Friday
Exam Details: Click here

Question 41:-Which is the longest highway tunnel in India?
        A:-Pirpanjal tunnel
        B:-Chennai-nashri tunnel
        C:-Berdewadi tunnel
        D:-Natuwadi tunnel
        Correct Answer:- Option-B

Question 42:-Who is known as the Architect of Indian planning?
        A:-M. Kiran Kumar
        B:-K.N. Roy
        C:-P.C. Mahalanobis
        D:-Ambedkar
        Correct Answer:- Option-C

Question 43:-Who wrote the book "Thoughts and Reflections"?
        A:-Pranab Mukherjee
        B:-Prathiba Patil
        C:-Suvra Mukherjee
        D:-Manhor Parrikar
        Correct Answer:- Option-A

Question 44:-Which country shares more boundary to India?
        A:-Pakistan
        B:-Nepal
        C:-China
        D:-Bangladesh
        Correct Answer:- Option-D

Question 45:-The queen of spices
        A:-Cardamom
        B:-Pepper
        C:-Ginger
        D:-Gramboo
        Correct Answer:- Option-A

Question 46:-Who is the first Loksabha speaker in India?
        A:-Sarojini Naidu
        B:-Sumithra Mahajan
        C:-G.V. Mavlankar
        D:-R. Sankaranarayanan Thampi
        Correct Answer:- Option-C

Question 47:-Who is known as the Father of Internet?
        A:-Ray Tomlinson
        B:-Vinton Cerf
        C:-Nolan Bushnell
        D:-Marc Zuckerburg
        Correct Answer:- Option-B

Question 48:-Which day is celebrated as World Health Day?
        A:-April, 7
        B:-March, 22
        C:-April, 23
        D:-March, 8
        Correct Answer:- Option-A

Question 49:-Which city is called the silicon valley in India?
        A:-Chennai
        B:-Hyderabad
        C:-Delhi
        D:-Bengaluru
        Correct Answer:- Option-D

Question 50:-In which year the Kollam Era began?
        A:-78 AD
        B:-925 AD
        C:-825 AD
        D:-1453 AD
        Correct Answer:- Option-C

Question 51:-Private sector hydro-electric power project in Kerala is __________?
        A:-Maniyaar
        B:-Kuthumkal
        C:-Kuttiyadi
        D:-Chenkulam
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question 52:-Ajantha-Ellora caves are at
        A:-Madhya Pradesh
        B:-Karnataka
        C:-Gujarat
        D:-Maharashtra
        Correct Answer:- Option-D

Question 53:-Which of the following is a biodiversity hotspot in India?
        A:-Eastern Himalayas
        B:-Eastern Ghats
        C:-Malabar
        D:-Western Rajastan
        Correct Answer:- Option-A

Question 54:-The birthplace of Marry Curie
        A:-England
        B:-Germany
        C:-Poland
        D:-America
        Correct Answer:- Option-C

Question 55:-Which fundamental right is guaranteed even to non-citizens of India?
        A:-Article : 280 - Financial Security
        B:-Article : 21 - Right to life and personal liberty
        C:-Article : 36 - Directive Principles of State Policy
        D:-Article : 294 - Right to property
        Correct Answer:- Option-B

Question 56:-Lohri is the famous State festival of
        A:-Himachal Pradesh
        B:-Punjab
        C:-Andra Pradesh
        D:-Tamil Nadu
        Correct Answer:- Option-B

Question 57:-The Tiger reserve forest in Karnataka
        A:-Palamu
        B:-Pench
        C:-Corbett
        D:-Bandipur
        Correct Answer:- Option-D

Question 58:-Which of the rivers originates from the Western Ghats near Mahabeleswar peak?
        A:-Kaveri
        B:-Godavari
        C:-Sabarmati
        D:-Krishna
        Correct Answer:- Option-D

Question 59:-Which planet has the Most Volcanoes?
        A:-Venus
        B:-Mercury
        C:-Mars
        D:-Jupiter
        Correct Answer:- Option-A

Question 60:-Name of the animal never drinks water in its entire life?
        A:-Camel
        B:-Giraffe
        C:-Kangaroo rat
        D:-Liontailed maca que
        Correct Answer:- Option-C

Question 61:-Who got the latest Nobel Prize for literature?
        A:-Richard S. Thaler
        B:-Kazuo Ishiguro
        C:-George Williamson
        D:-John Baker
        Correct Answer:- Option-B

Question 62:-The image seen in 500 rupee note?
        A:-Red fort
        B:-Hampi with Chariot
        C:-Sanchi stupa
        D:-Indian parliament
        Correct Answer:- Option-A

Question 63:-The Defence Minister of India
        A:-Rajnath Singh
        B:-Sushma Swaraj
        C:-Nitin Gadkari
        D:-Nirmala Seetharaman
        Correct Answer:- Option-A

Question 64:-Who has been appointed as the 9th UN secretary-general?
        A:-Butros Ghali
        B:-Antonio Guterss
        C:-Banki Moon
        D:-Jorge Sampaio
        Correct Answer:- Option-B

Question 65:-Name of the bank introduced a humanoid robot IRA for easy service to customers
        A:-ICICI Bank
        B:-SBI
        C:-HDFC Bank
        D:-IDFC Bank
        Correct Answer:- Option-C

Question 66:-Who has been named for the 2017 Padmavibhushan Award in the field of Literature and Education?
        A:-P. Parameswaran
        B:-Ghulam Musthafa Khan
        C:-Ilaiyaraaja
        D:-K.J. Yesudas
        Correct Answer:- Option-A

Question 67:-Who is the winner of Miss World 2017?
        A:-Rotem Rebi
        B:-Aurore Kichenin
        C:-Joane Grabolli
        D:-Manushi Chhillar
        Correct Answer:- Option-D

Question 68:-India Government Project for relief to Rohingya refugee?
        A:-Operation bluestar
        B:-Operation Burma
        C:-Operation insaniyat
        D:-Operation research
        Correct Answer:- Option-C

Question 69:-Which is the first Indian State rectify GST constitution amendment bill
        A:-Assam
        B:-Hariyana
        C:-Punjab
        D:-Gujarat
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question 70:-CEO of NITI Aayog
        A:-Rajiv Kumar
        B:-Nidhi Sharma
        C:-R.P. Singh
        D:-Amitabh Kant
        Correct Answer:- Option-D

Question 71:-Who won the world rapid chess championship title 2017?
        A:-Garry Kasparov
        B:-Viswanathan Anand
        C:-Alexander Alekhine
        D:-Bobby Fischer
        Correct Answer:- Option-B

Question 72:-New name of Kandla port
        A:-Gandhi port
        B:-Ehsan Jafri port
        C:-Port of Gujarat
        D:-Deendayal port
        Correct Answer:- Option-D

Question 73:-Name of the textbook published by state literacy mission in Kerala to teach migrant labourers
        A:-Hamari Malayalam
        B:-Ente Malayalam
        C:-Keraleeyam
        D:-Ezhuthani
        Correct Answer:- Option-A

Question 74:-2018, G20 Summit will be held at ________.
        A:-Germany
        B:-Japan
        C:-Argentina
        D:-Saudi Arabia
        Correct Answer:- Option-C

Question 75:-Who is known as the female Don Brandma in the cricket world?
        A:-Mithali Raj
        B:-Anjum Chopra
        C:-Jhulan Goswami
        D:-Betty Wilson
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question 76:-Which State Government has recently made vaccination compulsory for school admissions?
        A:-Karnataka
        B:-Kerala
        C:-Delhi
        D:-Uttar Pradesh
        Correct Answer:- Option-B

Question 77:-Which city is hosting the world congress on information technology?
        A:-Cochin
        B:-Jaipur
        C:-Hyderabad
        D:-Mumbai
        Correct Answer:- Option-C

Question 78:-Which state is hosting the 39th National Games in 2022?
        A:-Meghalaya
        B:-Delhi
        C:-Goa
        D:-Bhopal
        Correct Answer:- Option-A

Question 79:-Who has been awarded for the 53rd Jnanpith Award 2017?
        A:-Pratibha Roy
        B:-Shankha Ghosh
        C:-Krishna Sobti
        D:-K.P. Meera
        Correct Answer:- Option-C

Question 80:-Which film got Oscar award in 2018?
        A:-La La Land
        B:-The shape of water
        C:-Moonlight
        D:-The helleboy
        Correct Answer:- Option-B

Question 81:-Who wrote the Drama 'Malathi Kesavam'?
        A:-C.V. Kunjuraman
        B:-Ayyathan Gopalan
        C:-Thoppil Bhasi
        D:-P. Kesavan
        Correct Answer:- Option-A

Question 82:-The first women member of Kochi Legislative Assembly?
        A:-Annie Mascarene
        B:-Ayisha bai
        C:-A.V. Kuttimalu Amma
        D:-Thottakadu Madhaviamma
        Correct Answer:- Option-D

Question 83:-Who is known as the father of literacy in Kerala?
        A:-P.N. Panikkar
        B:-Kuriakose Elias Chavara
        C:-Mannath Padmanabhan
        D:-O.N.V. Kurup
        Correct Answer:- Option-B

Question 84:-Who is known as saint without saffron?
        A:-Swami Vivekananda
        B:-Panambally Govinda Menon
        C:-K. Kelappan
        D:-Chattambi Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

Question 85:-The song 'Akilandamandalam' is written by
        A:-M. Leelavathi
        B:-Panthallam K.P. Raman Pillai
        C:-C.V. Balakrishnan
        D:-Amsi Narayana Pillai
        Correct Answer:- Option-B

Question 86:-The original name of Thycaud Ayya was
        A:-Gopalan
        B:-Velayudhan
        C:-Subharayan
        D:-Sumithran
        Correct Answer:- Option-C

Question 87:-Name of the magazine established by Vagbhatananda.
        A:-Shivayoga vilasam
        B:-Shivayoga Rahasyam
        C:-Advaitha Chinta Padhathi
        D:-Moksha Pradeepakandam
        Correct Answer:- Option-A

Question 88:-In which district Vakkam Abdul Khadir Moulavi was born?
        A:-Malappuram
        B:-Pathanamthitta
        C:-Thiruvananthapuram
        D:-Kozhikode
        Correct Answer:- Option-C

Question 89:-Cochin Pulaya Maha Sabha was founded by
        A:-Ayyankali
        B:-Brahmananda Sivayogi
        C:-Pandit Karuppan
        D:-Dr. Palpu
        Correct Answer:- Option-C

Question 90:-The only poet in Malayalam who became Mahakavi without writing a Mahakavyam?
        A:-Thakazhi
        B:-Kumaranasan
        C:-Raja Raja Varma
        D:-Akkitham
        Correct Answer:- Option-B

Question 91:-The first book in Malayalam literature questioning the cast system and untouchability
        A:-Jathinirnayam
        B:-Adukkalayil ninnu avangathekku
        C:-Sadhacharam
        D:-Jathikummi
        Correct Answer:- Option-D

Question 92:-Ezhava Memorial was submitted to
        A:-Sreemoolam Thirunal
        B:-Rani Gouri Lakshmi Bhai
        C:-Uthradam Thirunal
        D:-Karthika Thirunal
        Correct Answer:- Option-A

Question 93:-The only social reformer to speech in Malayalam on British Broadcasting Corporation
        A:-Mannath Padmanabhan
        B:-A.K. Gopalan
        C:-P. Sankaran
        D:-K. Kelappan
        Correct Answer:- Option-A

Question 94:-Ayyankali's house name was
        A:-Thoman Vilakam
        B:-Vayal Varam
        C:-Plavathara Veedu
        D:-Vazhathodi
        Correct Answer:- Option-C

Question 95:-In connection with which event Mahatma Gandhi visited Kerala for the second time
        A:-Guruvayoor Satyagraha
        B:-Salt Satyagraha
        C:-Vaikkam Satyagraha
        D:-Khilafath Movement
        Correct Answer:- Option-C

Question 96:-Which social reformer gave the slogan 'No Caste, No Religion, No God for Man'
        A:-Nitya Chitanya Yati
        B:-Sree Narayana Guru
        C:-Swami Vivekananda
        D:-Sahodaran Ayyapan
        Correct Answer:- Option-D

Question 97:-Who called Sree Narayan Guru as the 'Second Budha'?
        A:-Sankara Kurup
        B:-Nataraja Guru
        C:-R. Sankar
        D:-C. Achuthamenon
        Correct Answer:- Option-A

Question 98:-Temple entry proclamation was on
        A:-1930
        B:-1936
        C:-1924
        D:-1935
        Correct Answer:- Option-B

Question 99:-The First Vice-Chancellor of Malayalam University
        A:-Gopinath
        B:-Dr. Usha Titus
        C:-Radhakrishnan. K
        D:-K. Jayakumar
        Correct Answer:- Option-D

Question 100:-Name the project to make government hospitals people-friendly by improving their basic infrastructure
        A:-Health Care Mission
        B:-Ardram Mission
        C:-Life Mission
        D:-Arogyakeralam
        Correct Answer:- Option-B

* PSC Previous Exam Questions 2019 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment