LATEST

Friday, 6 December 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - SEPTEMBER (Question Paper-02)

2019 - SEPTEMBER (Question Paper-02)
KERALA PSC- DEPUTY  COLLECTOR (SR FROM AMONG SC/ST) LAND REVENUE DEPARTMENT PRELIMINARY EXAMINATION / SENIOR SUPERINTENDENT (SR FROM AMONG SC/ST) PANCHAYAT PRELIMINARY EXAMINATION - OMR TEST
Question Code: 43/2019
Date of Test: 26/09/2019 Thursday
Exam Details: Click here

21. Which part of the brain controls involuntary actions such as heartbeat and breathing? 
 (A) Cerebellum 
(B) Thalamus 
(C) Medulla Oblongata 
(D) Cerebrum 
Answer: (C)

22. The Allotrope of carbon which is used as a moderator in nuclear reactors?
(A) Graphite 
(B) Fullerene 
(C) Graphene 
(D) Charcoal 
Answer: (A)

23. Which is the major component of natural gas?
(A) Butane 
(B) Methane 
(C) Hydrogen 
(D) Carbon dioxide 
Answer: (B)

24. Which of the following is a gaseous plant hormone?
(A) Auxine 
(B) Cytokinin 
(C) Ethylene 
(D) Gibberellin 
Answer: (C)

25. Example of a semiconductor :
(A) Silicon 
(B) Copper 
(C) Iron 
(D) Aluminum 
Answer: (A)

26. The catalyst used in the manufacture of Sulphuric Acid :
(A) Manganese Dioxide 
(B) Vanadium Pentoxide 
(C) Phosphoric Acid 
(D) Zinc Oxide 
Answer: (B)

27. The compound used to regulate the setting time of cement :
(A) Limestone 
(B) Silicon dioxide 
(C) Gypsum 
(D) Calcium oxide 
Answer: (C)

28. Water kept in an earthern pot cools well due to the phenomenon of :
(A) Vapourisation 
(B) Sublimation 
(C) Condensation 
(D) Evaporation 
Answer: (D)

29. The visual pigment ‘rhodopsin’ seen in the rod cells of the retina is derived from which of the following vitamin: 
(A)  Vitamin A 
(B) Vitamin K 
(C) Vitamin D 
(D) Vitamin C 
Answer: (A)

30. The phenomenon of persistence of sound as a result of multiple reflections is :
(A) Diffraction 
(B) Echo 
(C) Reverberation 
(D) Resonance 
Answer: (C)

31. Who is the recipient of the Saraswathi Samman for the year 2017? 
 (A) Sitanshu Yashaschandra 
(B) Manoj Das 
(C) Padma Sachdev 
(D) Mahabaleshwar Sail 
Answer: A)

32. In the Swachh Survekshan 2018 Rankings which Indian city was awarded best capital city in Solid Waste Management? 
(A)  Chennai 
(B) Mumbai 
(C) Hyderabad 
(D) Bhuvaneswar 
Answer: (X)

33. The Netaji Subhash Chandra Bose Museum is at :
(A) Pune 
(B) Kolkota 
(C) Agartala 
(D) New Delhi 
Answer: (D)

34. Who has become the first player ever to win ICC Test, ODI player and Cricketer of the year?
(A) M.S. Dhoni 
(B) Virat Kohli 
(C) Kane Williamson 
(D) Rishabh Pant 
Answer: (B)

35. Who wrote ‘Shadow Lines’?
(A) Shankha Ghosh 
(B) Krishna Sobti 
(C) Amitav Ghosh 
(D) Preethi Shenoy 
Answer: (C)

36. In which of the following cities has started the World’s first human rights television?
(A) London 
(B) Tokyo 
(C) New York 
(D) Beijing 
Answer: (A)

37. India’s first private sector Howitzer gun manufacturing plant has inaugurated in which
Indian City? 
(A)  Gandhinagar 
(B)  Lucknow 
(C) Bhopal 
(D) Surat 
Answer: (D)

38. DARPAN project relates to :
(A)  Railways 
(B) Postal reforms 
(C) Women Empowerment 
(D) Insurance reforms 
Answer: (B)

39. The POCSO Act is related to :
(A) Child Sexual abuse 
(B) Road safety 
(C) Women safety 
(D) SC/ST atrocity law 
Answer: (A)

40. Who won the Dadasaheb Phalke award for the year 2018?
(A) Girish Karnatak 
(B) Amitab Bachan 
(C) Mrinal Sen 
(D) Vinod Khanna 
Answer: (B)

41. Who wrote the book ‘The Transfer of Power in India’? 
(A) Lord Mount Batten 
(B) V P Menon 
(C) Dr. Ambedkar 
(D) Sardar Vallabai Patel 
Answer: (B)

42. The Attingal revolt was broke out in the year :
(A) 1732 
(B) 1712 
(C) 1721 
(D) 1741 
Answer: (C)

43. Which among the following revolts Kaitheri Ambu Nair participated?
(A) Santhal revolt 
(B) Kurichya revolt 
(C) Mappila revolt 
(D) Pazhassi revolt 
Answer: (D)

44. Aryasamajam was established by :
(A) Pandit K P Karuppan 
(B) Ayyankali 
(C) Kumaraguru Devan 
(D) Sahodaran Ayyappan 
Answer: (X)

45. Who among the following was closely connected with the Keezhariyur Bomb Case?
(A) G.P. Pillai 
(B) K.B. Menon 
(C) T.K. Madhavan 
(D) Swedesabhimani Ramakrishna Pillai 
Answer: (B)

46. In Medieval Kerala the term Ayiram stands for :
(A) Tax 
(B) Army 
(C) Money 
(D) Council 
Answer: (B)

47. Which Indian river is called as Jamuna in Bangladesh?
(A) Ganga 
(B) Yamuna 
(C) Brahmaputra 
(D) Godavari 
Answer: (C)

48. Amaravathi river is a tributary of :
(A) Kaveri 
(B) Narmada 
(C) Krishna 
(D) Tapti 
Answer: (A)

49. Who was the leader of the revolt of 1857 in Kanpur?
(A) Bhakth Khan 
(B) Bahadurshah 
(C) Vajid Ali Shah 
(D) Nana Saheb 
Answer: (D)

50. Who among the following was NOT a member of the famous Trio (Lal-Bal Pal) in Indian
National Congress? 
(A)  Bal Gangadhara Tilak 
(B) Lal Bahadur Sastri 
(C) Lala Lajpat Rai 
(D) Bipin Chandra Pal 
Answer: (B)

51. Dr. Sathyapal and Saifudheen Kitchlew were arrested for their protest against : 
 (A) Jallianvalabagh massacre 
(B) Salt law 
(C) Rowlatt Acts 
(D) Reforms of 1919 
Answer: (C)

52. Which of the following movements was closely connected with Ali brothers?
(A) Khilafat movement 
(B) Malabar rebellion 
(C) Direct Action Day 
(D) Mappila revolts 
Answer: (A)

53. Gandhiji withdrew non-cooperation movement in the year :
(A) 1921  (B) 1922 
(C)  1924 (D) 1925 
Answer: (B)

54. Who was the main organizer of the Bardoli Sathyagraha?
(A) Gandhiji 
(B) Lala Lajpat Rai 
(C)  Motilal Nehru 
(D) Sardar Vallabai Patel 
Answer: (D)

55. Which Indus Valley site has been known as Mound of the Dead? 
(A) Mohenjodaro 
(B) Harappa 
(C) Lothal 
(D) Kalibangan 
Answer: (A)

56. Who founded Sathyasodaka Samajam?
(A)  Atmaram Pandurang 
(B) Jyothiba Phule 
(C) E.V. Ramaswami Naicker 
(D) Veeresalingam 
Answer: (B)

57. Who formulated the People’s Plan in 1945?
(A)  Visweswarayya (B) Dadabai Naoroji 
(C) Jawaharlal Nehru (D) M N Roy 
Answer: (D)

58. The Electricity agitation of 1936 was broke out at :
(A) Kochi 
(B) Thrissur 
(C) Palakkad 
(D) Kollam 
Answer: (X)

59. Who published Sivayogavilasam Masika?
(A) Ayyankali 
(B) Chattambi Swamikal 
(C) Vagbatanandan 
(D) Sree Narayana Guru 
Answer: (C)

60. Which was the ancient name of Padmanabhapuram?
(A) Travancore 
(B) Kalkulam 
(C) Balaramapuram 
(D) Venad 
Answer: (B)

61. Name the Union Territories of India which have elected Legislators and Governments : 
 (A)  Puducherry and Delhi 
(B) Delhi and Lakshadweep 
(C) Lakshadweep and Puducherry 
(D) Daman and Diu 
Answer: (A)

62. Which Government removed the Right to property from the list of Fundamental Rights?
(A) Jawaharlal Nehru Government 
(B) Indira Gandhi Government 
(C) Morarji Desai Government 
(D) V.P. Singh Government 
Answer: (C)

63. The Central legislature of India consists of : 
(A) Three Houses 
(B) One House 
(C) Two Houses 
(D) None of these 
Answer: (C)

64. Which of the following is not a basic feature of Indian Constitution?
(A) Parliamentary Government 
(B) Independent  Judiciary 
(C) Presidential Government 
(D) Unitary Government 
Answer: (X)

65. The Constitution of India adopted the concept of single citizenship from :
(A) Sri Lanka 
(B) Britain 
(C) China 
(D) America 
Answer: (B)

66. Which constitutional amendment introduced G.S.T. in India?
(A) 91th amendment 
(B) 81st amendment 
(C)  100th amendment 
(D) 101st amendment 
Answer: (D)

67. The concept of Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution is borrowed
from : 
(A) Irish Constitution 
(B) Canadian Constitution 
(C) French Constitution 
(D) Australian Constitution 
Answer: (A)

68. The power to regulate the rights of citizenship in India is vested on :
(A) Supreme Court 
(B) The Parliament 
(C) Union Cabinet 
(D) Law Minister 
Answer: (B)

69. The Chief Minister of a State is :
(A) Head of the Government 
(B) Head of the State 
(C) Head of the Election Commission 
(D) None of these 
Answer: (A)

70. Who was the First Election Commissioner of India?
(A) T.N. Seshan 
(B) V.S. Ramadevi 
(C)  H.S. Brahma 
(D) Sukumar Sen 
Answer: (D)
' X ' DENOTES DELETION

* PSC Previous Exam Questions 2019 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment