LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 December 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - SEPTEMBER (Question Paper-04)

2019 - SEPTEMBER (Question Paper-04)
* KERALA PSC- REPORTER GRADE II (MALAYALAM) (NCA NOTIFICATION)(ELIMINATION TEST) LEGISLATURE SECRETARIAT - ONLINE TEST
Question Code: 44/2019/OL
Date of Test: 30/09/2019 Monday
Exam Details: Click here

Question 1:-Which districts in Kerala are not sharing boundary with any of the neighbouring states?
        A:-Kozhikodu, Ernakulam, Kottayam, Alappuzha
        B:-Thrissur, Ernakulam, Kottayam, Kollam
        C:-Wayanad, Kozhikodu, Kottayam, Alappuzha
        D:-Kozhikodu, Kannur, Kottayam, Kollam
        Correct Answer:- Option-A

Question 2:-The famous pre-historic site 'Tovari' is in the state of
        A:-Maharashtra
        B:-Gujarat
        C:-Karnataka
        D:-Kerala
        Correct Answer:- Option-D

Question 3:-Syed Mushtaq Ali Trophy is associated with
        A:-Football
        B:-Cricket        
        C:-Hockey
        D:-Boxing
        Correct Answer:- Option-B

Question 4:-The Kerala State Minister for Electricity, Sri M.M. Mani was elected from the constituency of
        A:-Idukki
        B:-Devikulam
        C:-Udumbanchola
        D:-Perrmade
        Correct Answer:- Option-C

Question 5:-Identify the person connected with Malabar Rebellion
        A:-A.G. Velayudhan
        B:-Vakkom Abdul Khader Maulavi
        C:-Muhammed Ali Jinnah
        D:-Ali Musaliar
        Correct Answer:- Option-D

Question 6:-The Gandhi Peace Prize of 2018 was won by
        A:-Yohei Sasakawa
        B:-Chandi Prasad Bhatt
        C:-Desmond Tutu
        D:-John Hume
        Correct Answer:- Option-A

Question 7:-The theme of International Women's Day 2019
        A:-Planet 50*50 by 2030 : Step it Up for Gender Equality
        B:-Women in the Changing World of Work : Planet 50-50 by 2030
        C:-Think Equal, Build Smart, Innovate for Change
        D:-Time is Now : Rural and urban activists transforming women's lives
        Correct Answer:- Option-C

Question 8:-The birthplace of Buddha
        A:-Bodh Gaya
        B:-Saranadh
        C:-Lumbini
        D:-Pataliputra
        Correct Answer:- Option-C

Question 9:-India's largest Bauxite producing state 
        A:-Karnataka
        B:-Odisha
        C:-Madhya Pradesh
        D:-Gujarat
        Correct Answer:- Option-B

Question 10:-The Mahajanapada which became the first empire in India?
        A:-Magadha
        B:-Malla
        C:-Avanti
        D:-Gandhara
        Correct Answer:- Option-A

Question 11:-Who defined democracy as 'A Government of the people, by the people and for the people'?
        A:-Aristotle
        B:-Plato
        C:-Nelson Mandela
        D:-Abraham Lincoln
        Correct Answer:- Option-D

Question 12:-The Harappan civilization existed in the banks of the river
        A:-Ganges
        B:-Indus
        C:-Yamuna
        D:-Brahmaputra
        Correct Answer:- Option-B

Question 13:-The first Lokpal of India
        A:-Justice P.C. Ghose
        B:-Justice Abhilasha Kumari
        C:-Justice Dileep Baba Saheb Bhosale
        D:-Sri DK Jain
        Correct Answer:- Option-A

Question 14:-The ISL (Indian Super League) 2019 winner
        A:-Kolkata FC
        B:-FC Goa
        C:-North East United
        D:-Bengaluru FC
        Correct Answer:- Option-D

Question 15:-The former ISRO scientist who won Padma Bhushan in 2019?
        A:-K. Sivan
        B:-K. Radhakrishnan
        C:-Nambi Narayanan
        D:-G. Madhavan Nair
        Correct Answer:- Option-C

Question 16:-Krishna Deva Raya is associated with
        A:-Vijayanagara Empire
        B:-Mauryan Empire
        C:-Gupta Empire
        D:-Pallava Kingdom
        Correct Answer:- Option-A

Question 17:-The 'Drain Theory' is associated with
        A:-Bala Gangadhar Tilak
        B:-Dadabai Naoroji
        C:-Lala Lajpat Rai
        D:-WC Banerjee
        Correct Answer:- Option-B

Question 18:-'Akbar Nama' is written by
        A:-Abdul Hameed Lahori
        B:-Shajahan
        C:-Abul Fazl
        D:-Albiruni
        Correct Answer:- Option-C

Question 19:-The Revolt of 1857 was started at
        A:-Bengal
        B:-Kanpur
        C:-Lucknow
        D:-Meerut
        Correct Answer:- Option-D

Question 20:-The National Centre for Earth Science Studies is located at
        A:-Mumbai
        B:-Kolkatta
        C:-New Delhi
        D:-Thiruvananthapuram
        Correct Answer:- Option-D

Question 21:-The partition of Bengal was in the year
        A:-1909
        B:-1905
        C:-1906
        D:-1910
        Correct Answer:- Option-B

Question 22:-The Gandhi Sagar Dam is built on the river
        A:-Tapti
        B:-Narmada
        C:-Chambal
        D:-Periyar
        Correct Answer:- Option-C

Question 23:-The Rubber Board of India is located at
        A:-Chennai
        B:-New Delhi
        C:-Kottayam
        D:-Cochin
        Correct Answer:- Option-C

Question 24:-Which of the following Tinai was Seashore?
        A:-Neithal
        B:-Kurinji
        C:-Mullai
        D:-Marutham
        Correct Answer:- Option-A

Question 25:-The Tarisappalli copper plate is associated with
        A:-Mar Sapir Iso
        B:-Joseph Rubban
        C:-Vasco Da Gama
        D:-Tippu Sultan
        Correct Answer:- Option-A

Question 26:-First railway line in Kerala
        A:-Trivandrum-Cochin
        B:-Tirur-Coimbature        
        C:-Calicut-Kannur
        D:-Beypore-Tirur
        Correct Answer:- Option-D

Question 27:-The British established Spice Plantation at
        A:-Travancore
        B:-Tirur
        C:-Ancharakandi
        D:-Kundara
        Correct Answer:- Option-C

Question 28:-Which European power was defeated in the battle of Colachal?
        A:-The British
        B:-The Portuguese
        C:-The Dutch
        D:-The French
        Correct Answer:- Option-C

Question 29:-Who became the Governor of Reserve Bank of India after Urjit Patel?
        A:-Reghuram Rajan
        B:-Shakti Kanta Das
        C:-Bimal Jalan
        D:-D. Subba Rao       
        Correct Answer:- Option-B

Question 30:-The demonetisation of 2016 in India was announced on
        A:-November 1
        B:-November 8
        C:-November 10
        D:-November 15
        Correct Answer:- Option-B

Question 31:-Mahe was a settlement of
        A:-The French
        B:-The British
        C:-The Dutch
        D:-The Portuguese
        Correct Answer:- Option-A

Question 32:-The famous archaeological site 'Pattanam' is located in the delta of river
        A:-Pamba
        B:-Bharatapuzha
        C:-Valapattanam river
        D:-Periyar
        Correct Answer:- Option-D 

Question 33:-Pick out the correct match :        
        A:-Benjamin Bailey - Church Mission society
        B:-Rev. Mead - Salvation Army
        C:-Herman Gundert - London Mission society
        D:-Twinkle Tab - Basal Evangelical Mission
        Correct Answer:- Option-A

Question 34:-The place 'Mavilathodu' is associated with
        A:-Veluthampi Dalawa
        B:-Paliyath Achan
        C:-Tippu Sultan
        D:-Pazhassi Raja
        Correct Answer:- Option-D

Question 35:-The University of Travancore was established in
        A:-1947
        B:-1937
        C:-1957
        D:-1927
        Correct Answer:- Option-B

Question 36:-The period of Plan Holidays in the history of Indian Five Year Plans
        A:-1961-1966
        B:-1978-1980        
        C:-1966-1969
        D:-1990-1992
        Correct Answer:- Option-C

Question 37:-The Right To Information Act was passed in the year
        A:-2010
        B:-2009
        C:-2004
        D:-2005
        Correct Answer:- Option-D

Question 38:-Kundara Proclamation was issued on
        A:-January 1809
        B:-January 1808
        C:-January 1805
        D:-January 1800
        Correct Answer:- Option-A

Question 39:-'Adukkalayilninnu Arangathekku' was written by
        A:-Vaghbhatananda
        B:-V.T. Bhattathirippadu
        C:-Dr. Palpu
        D:-Kumaranassan        
       Correct Answer:- Option-B

Question 40:-Identify the person
*   His movement was Samatva Samajam
*   He authored Akhila Thirutt
*   He was the first to make mirror consecration in South India
        A:-Chattampi Swamikal
        B:-Vaikunda Swamikal
        C:-Ayyankali
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-B

Question 41:-The Jhansi Rani of Travancore
        A:-Accamma Cheriyan
        B:-Arya Pallam
        C:-Sarada Ammal
        D:-Narayani Amma
        Correct Answer:- Option-A

Question 42:-Identify the Capital of Manipur
        A:-Aizawl
        B:-Gangtok
        C:-Dispur
        D:-Imphal       
        Correct Answer:- Option-D

Question 43:-The newspaper Rajyasamacharam was started by
        A:-Benjamin Bailey
        B:-Rev Habik
        C:-Herman Gundert
        D:-Brennaen
        Correct Answer:- Option-C

Question 44:-Identify the leader connected with the Kurichiya revolt
        A:-Veera Varma
        B:-Rama Namby
        C:-Velu Thampi
        D:-Paliyath Achan
        Correct Answer:- Option-B

Question 45:-Arrange the following in chronological order
i.    Vaikkom Satyagraha
ii.   Shannar Agitation
iii.  Paliyam Satyagraha
iv.  Guruvayur Satyagraha
        A:-ii, i, iv, iii
        B:-iii, iv, ii, i
        C:-ii, iii, i, iv
        D:-ii, iv, iii, i        
       Correct Answer:- Option-A

Question 46:-The Malayalee Memorial was signed in the year
        A:-1894
        B:-1897
        C:-1891
        D:-1898
        Correct Answer:- Option-C

Question 47:-The Temple Entry Proclamation was issued on
        A:-11.12.1936
        B:-12.11.1924
        C:-11.12.1931
        D:-12.11.1936
        Correct Answer:- Option-D

Question 48:-For protecting parents of State Government Employees the PRANAM Commission was launched by
        A:-Goa
        B:-Assam
        C:-Tamil Nadu
        D:-New Delhi
        Correct Answer:- Option-B

Question 49:-Who led the Revolt of 1857 in Jhansi?
        A:-Rani Laxmi Bai
        B:-Bahadur Shah II
        C:-Tantia Tope
        D:-Kunwar Singh
        Correct Answer:- Option-A

Question 50:-The Non-Cooperation Movement was stopped due to
        A:-Jallianwallah Bagh Masacre
        B:-Wagon Tragedy
        C:-Gandhi-Irwin Pact
        D:-Chauri Chaura incident
        Correct Answer:- Option-D

* PSC Previous Exam Questions 2019 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment