LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-08)

2017 - April (Question Paper-08)

KERALA PSC - OVERSEER/DRAFTSMAN GRADE II (ELECTRICAL) PUBLIC WORKS/IRRIGATION (NCA NOTIFICATION)
Date of Test: 17-04-2017
Question Paper Code: 30/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The Chairman of the Fourteenth Finance Commission of India is
A:-Dr.Y.V. Reddy
B:-Urjit Patel
C:-Dr.S.R. Reddy
D:-L.N. Reddy
Correct Answer:- Option-A

Question2:-The book 'Poverty and Progress' is authored by
A:-Proudhon
B:-Karl Marx
C:-Deepak Chandra
D:-Deepak Lal
Correct Answer:- Option-D

Question3:-"They may call me Hitler, they may call me a Supper-Hitler" Whose words are this
A:-Subhash Chandra Bose
B:-Vallabhai Patel
C:-Mussolini
D:-Indira Gandhi
Correct Answer:- Option-B

Question4:-The total number of domestic passengers handled at the Indian airports during 2014 – 15 was
A:-125.53 Million B:-201.43 Million 
C:-101.34 Million D:-151.34 Million
Correct Answer:- Option-C

Question5:-The total number of Post Offices in India is about
A:-200050
B:-155015
C:-300000
D:-100012
Correct Answer:- Option-B

Question6:-Who called 'Volga' as "The Queen of our rivers" 
A:-Alexandre Dumas
B:-Stalin
C:-Lenin
D:-Maxim Gorky
Correct Answer:- Option-A

Question7:-"His spirit will always prevail in India" was a famous remark made on 15th December 1950 at London by
A:-Lord Mountbatten 
B:-Jawaharlal Nehru 
C:-Winston Churchill
D:-Dr. Rajendra Prasad
Correct Answer:- Option-A

Question8:-The famous remark that John F. Kennedy and Richard M. Nixon lacked 'Political brains' was made in a speech delivered at United Nations by
A:-Fulgencio Batista
B:-Khrushchev
C:-Jawaharlal Nehru
D:-Fidel Castro
Correct Answer:- Option-D

Question9:-Jati Nasini Sabha was founded by
A:-Brahmananda Sivayogi
B:-Swami Ananda Theerthan
C:-Vagbhadananda
D:-Sree Narayana Guru
Correct Answer:- Option-B

Question10:-The book, Of Fortunes and War: Clare Hollingworth is authored by
A:-Clare Hollingworth
B:-Jim Mc Curry
C:-Pessy Hull
D:-Patrick Garret
Correct Answer:- Option-D                                                                         

Question11:-The first Secretary of the Punjab Naujawan Bharat Sabha was
A:-Bhagat Singh
B:-Chandrashekar Azad
C:-Sury Sen
D:-Jatin Das
Correct Answer:- Option-A

Question12:-"A day will come when India also remember her and cherish her" was the words of Jawaharlal Nehru about
A:-Kamala Nehru
B:-Sarojin Naidu
C:-Rani Gaidilieu
D:-Captain Lakshmi
Correct Answer:- Option-C

Question13:-Who declared that "Political freedom is the life-breath of a Nation"?
A:-Aurobindo Ghosh
B:-Subhash Chandra Bose
C:-Sury Sen
D:-Bhagat Singh
Correct Answer:- Option-A

Question14:-Mangal Pande was hanged to death on
A:-20, March 1858
B:-20, March 1857
C:-29, March 1857
D:-29, March 1858
Correct Answer:- Option-C

Question15:-Lord Dufferin ridiculed the Congress as "a microscopic minority of the people" in a public speech delivered in
A:-1885
B:-1887
C:-1888
D:-1886
Correct Answer:- Option-B

Question16:-The newspaper Al Hilal was started in
A:-1910
B:-1912 150
C:-1920
D:-1940
Correct Answer:- Option-B
Question17:-The present Chairman of Kerala Public Service Commission is
A:-Dr. K.S. Radhakrishnan
B:-M.K. Sakeer
C:-K. Radhakrishnan
D:-Salahuddin
Correct Answer:- Option-B

Question18:-Mahatma Gandhi founded the All India Harijan Sangh in
A:-1930
B:-1931
C:-1932
D:-1940
Correct Answer:- Option-C

Question19:-C. Kesavan was arrested and jailed on account his seditious speech delivered at Kozhenchery on
A:-11, May 1935
B:-11, June 1936
C:-20, May 1936
D:-25, March 193
Correct Answer:- Option-A

Question20:-Mokshapradipam is a famous work of
A:-Brahmananda Sivayogi
B:-Chattampi Swamikal
C:-Vaikunda Swamikal
D:-Neelakantan Namboothiripad
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment