LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-05)

2017 - April (Question Paper-05)

KERALA PSC - ENVIRONMENTAL OFFICER ENVIRONMENT AND CLIMATE CHANGE
Date of Test: 03-04-2017
Question Paper Code: 27/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The founder of Sidhasramam at Alathur was
A:-Vaikunda Swami
B:-Brahmananda Sivayogi
C:-Chattampi Swamikal
D:-Vagbhatananda
Correct Answer:- Option-B

Question2:-The venue of 2020 Olympics
A:-Rio de Janeiro 
B:-Pyeongchang 
C:-Beijing
D:-Tokyo
Correct Answer:- Option-D

Question3:-The play Nil Darpan was written by
A:-Bankim Chandra Chatterjee
B:-S. C. Bose
C:-Dinabandhu Mithra
D:-Vimal Mithra
Correct Answer:- Option-C

Question4:-The President of the Lahore Congress of 1929
A:-M. K. Gandhi
B:-Jawaharlal Nehru
C:-C. R. Das
D:-S. C. Bose
Correct Answer:- Option-B

Question5:-Who gave the epithet 'Pulayaraja' to Ayyankali?
A:-M. K. Gandhi
B:-Sree Narayana Guru
C:-Swami Vivekananda 
D:-Chattampi Swamikal 
Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who won the Nobel Prize in literature 2016?
A:-Yoshinori
B:-Juan Manuel Santos
C:-Svetlana Alexievich
D:-Bob Dylan
Correct Answer:- Option-D

Question7:-Which river in Kerala was referred to as river Churni in Kautilya's Arthasastra?
A:-Bharathapuzha
B:-Pamba C:-Periyar 
D:-Chaliyar
Correct Answer:- Option-C

Question8:-Temple Entry Proclamation was made in the year
A:-1924
B:-1928
C:-1931
D:-1936
Correct Answer:- Option-D

Question9:-Mahatma Gandhi presided over the annual session of the Indian National Congress only once at
A:-Belgaum
B:-Lucknow
C:-Lahore
D:-Kanpur
Correct Answer:- Option-A

Question10:-Nadhula Pass is situated in
A:-Maharashtra
B:-Sikkim
C:-Arunachal Pradesh 
D:-Madhya Pradesh 
Correct Answer:- Option-B

Question11:-The winner of the World Chess Championship 2016
A:-Sergey Karjakin
B:-Fabiano Caruana
C:-Magnus Carlsen
D:-Viswanathan Anand
Correct Answer:- Option-C

Question12:-The founder and publisher of the newspaper Swadeshabhimani was
A:-Vakkam Abdul Khader Maulavi
B:-C. Kesavan
C:-Ramakrishna Pillai
D:-T. K. Madhavan
Correct Answer:- Option-A

Question13:-According to 2011 census which is the most populous State
A:-Uttar Pradesh
B:-Madhya Pradesh
C:-Rajasthan
D:-Maharashtra
Correct Answer:- Option-A

Question14:-Whom did B. G. Tilak call 'The Diamond of India'?
A:-Lalalajpat Rai
B:-Gopala Krishna Gokhale
C:-Rabindranath Tagore 
D:-Dadabhai Naoroji 
Correct Answer:- Option-B

Question15:-The largest freshwater lake in Kerala
A:-Kayamkulam Lake
B:-Vembanad Lake
C:-Ashtamudi Lake
D:-Sasthamkotta Lake
Correct Answer:- Option-D

Question16:-Who among the following is the Chief Justice of India?
A:-H. L. Dattu
B:-T. S. Thakur
C:-J. S. Khehar
D:-R. M. Lodha
Correct Answer:- Option-C

Question17:-'Sadhu Jana Paripalana Yogam' was founded by
A:-Ayyankali
B:-Vagbhatananda
C:-K. Ayyappan
D:-V. T. Bhattathiripad
Correct Answer:- Option-A

Question18:-Who is known as 'Father of Indian Unrest'?
A:-M. K. Gandhi
B:-B. G. Tilak
C:-M. G. Ranade
D:-Dadabhai Naoroji
Correct Answer:- Option-B

Question19:-Who is the present Secretary-General of UNO?
A:-Ban Ki-Moon
B:-Kofi Annan
C:-Kurt Waldheim
D:-Antonio Guterres
Correct Answer:- Option-D

Question20:-Who said, "Hinduism dies if untouchability lives, and untouchability has to die if Hinduism is to live"?
A:-Swami Vivekananda
B:-B. R. Ambedkar
C:-M. K. Gandhi
D:-Sree Narayana Guru
Correct Answer:- Option-C
Loading...

No comments:

Post a comment