LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-07)

2017 - April (Question Paper-07)
Date of Test: 12-04-2017
Question Paper Code: 29/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who presided over the Constituent Assembly while passing the constitution?
A:-Dr. Rajendra Prasad
B:-Dr. H. P. Modi
C:-Dr. B. R. Ambedkar D:-Dr. H. C. Mukherjee
Correct Answer:- Option-A

Question2:-Who represented the Anglo Indians in the Constituent Assembly?
A:-C. H. Bhabha 
B:-Frank Anthony 
C:-H. N. Kunzru 
D:-B. N. Rau
Correct Answer:- Option-B

Question3:-How many sessions of the Constituent Assembly were held in drafting the constitution?
A:-Nine
B:-Ten
C:-Eleven
D:-Twelve
Correct Answer:- Option-C

Question4:-From which constitution of the world India adopted constitutional amendments?
A:-American
B:-Irish
C:-Australian
D:-South African
Correct Answer:- Option-D

Question5:-When was the Indian Constitution first amended?
A:-1951
B:-1952
C:-1953
D:-1954
Correct Answer:- Option-A

Question6:-When was the Lokpal Bill introduced in the Lok Sabha?
A:-2013
B:-2012
C:-2011
D:-2010
Correct Answer:- Option-C

Question7:-When was the CMS missionaries set up a grammar school at Kottayam?
A:-1825
B:-1821
C:-1816
D:-1806
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Who popularised the idea of 'Misra-bhojanam' among the Ezhavas and other lower castes?
A:-Dr. Palpu
B:-Kumaran Asan
C:-C. V. Kunhiraman
D:-K. Ayyappan
Correct Answer:- Option-D

Question9:-Who was the founder of Samathwa Samajam?
A:-Poikayil Yohannan
B:-C. Krishnan
C:-K. P. Karuppan
D:-Vaikunda Swamikal
Correct Answer:- Option-D

Question10:-When was the 'Ezhava memorial' submitted to the Maharaja of Travancore?
A:-1891
B:-1893
C:-1896
D:-1898
Correct Answer:- Option-C

Question11:-Name the leader who organised 'Savarna Jatha' in the famous Vaikom Satyagraha?
A:-T. K. Madhavan
B:-Mannath Padmanabhan
C:-K. P. Kesava Menon
D:-C. Krishnan
Correct Answer:- Option-B

Question12:-Who started the newspaper Kerala Kaumudi?
A:-C. V. Kunhiraman
B:-Kesavan Asan
C:-K. Ayyappan
D:-K. Kelappan
Correct Answer:- Option-A

Question13:-Who is the author of the Malayalam novel 'Kundalatha'?
A:-P. Kesavadev
B:-C. V. Raman Pillai
C:-Raman Nambisan
D:-T. M. Appu Nedungadi
Correct Answer:- Option-D

Question14:-Who was the first woman in India to become a high court judge?
A:-Arya Pallam
B:-A. V. Kuttimalu Amma
C:-Anna Chandi
D:-Accama Cherian
Correct Answer:- Option-C                                                                         

Question15:-Who received the Khel Ratna Award from the President of India for excellence in Sports for the year 2015?
A:-Mary Kom
B:-Mahendra Singh Dhoni
C:-Sania Mirza
D:-Saina Nehwal
Correct Answer:- Option-C

Question16:-When was Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana launched?
A:-1992
B:-2013
C:-2002
D:-2015
Correct Answer:- Option-D

Question17:-Name the US President who coined the term 'United Nations'?
A:-J. F. Kennedy
B:-Franklin D. Roosevelt
C:-George Bush
D:-Bill Clinton
Correct Answer:- Option-B

Question18:-Name the Nobel Peace Prize winner who is also associated with an organisation called 'Bachpan Bachao Andolan'?
A:-Kailash Satyarthi
B:-Baba Amte
C:-Sunderlal Bahuguna
D:-Naresh Bedi
Correct Answer:- Option-A

Question19:-When is world water day celebrated?
A:-March 20
B:-March 22
C:-March 24
D:-March 26
Correct Answer:- Option-B

Question20:-Which development scheme of Prime Minister Narendra Modi is designed to increase Agricultural productivity?
A:-Pradhan Mantri Gram Sinchai Yojana
B:-Krishi Amdani Beema Yojana
C:-Shramev Jayate Programme
D:-Sansad Aadarsh Gram Yojana
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment