LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-12)

2017 - April (Question Paper-12)

KERALA PSC - MUSIC TEACHER (HIGH SCHOOL) EDUCATION DEPARTMENT
Date of Test: 28-04-2017
Question Paper Code: 35/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The second highest peak of the Himalayas in India is ................
A:-Everest
B:-K29 (Mount Godwin Austin)
C:-Kangchenjunga
D:-Makalu
Correct Answer:- Option-C

Question2:-Port Blair, the capital city of Andaman and Nicobar Islands, is located in ............
A:-North Andaman Islands
B:-Middle Andaman Islands 
C:-South Andaman Islands 
D:-Little Andaman Islands 
Correct Answer:- Option-C

Question3:-Which among the following is not a Himalayan river?
A:-Indus
B:-Ganga
C:-Brahmaputra
D:-Mahanadi
Correct Answer:- Option-D

Question4:-In which among the following rivers Hirakud dam constructed?
A:-Mahanadi
B:-Satluj
C:-Narmada
D:-Tungabhadra
Correct Answer:- Option-A

Question5:-Balwant Rai Mehta Committee dealt with ...............
A:-Famine relief
B:-Decentralization of administration
C:-Economic reforms
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B

Question6:-Where did the 1857 revolt start?
A:-Meerut
B:-Delhi
C:-Lucknow
D:-Kanpur
Correct Answer:- Option-A

Question7:-Champaran is located in ...................Indian state.
A:-Bengal
B:-Bihar
C:-Gujarat
D:-Haryana
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Who was the President of Indian National Congress in 1928?
A:-Lala Laj Pat Rai
B:-Jawaharlal Nehru
C:-Motilal Nehru
D:-Subhash Chandra Bose
Correct Answer:- Option-C

Question9:-Who among the following constructed the Marakkar Kotta at Kottakkal with the Zamorin's permission?
A:-Kunjali I   B:-Kunjali II 
C:-Kunjali III D:-Kunjali IV
Correct Answer:- Option-C

Question10:-The third longest river in Kerala is ...........
A:-Bharatapuzha B:-Periyar 
C:-Chaliyar D:-Pamba
Correct Answer:- Option-D

Question11:-Kannamula is located in.............. district of Kerala.
A:-Kollam
B:-Thiruvananthapuram
C:-Kottayam
D:-Thrissur
Correct Answer:- Option-B

Question12:-Who is known as "The Father of Modern Kerala Renaissance"?
A:-Shree Narayana Guru
B:-Chattampi Swamikal
C:-Brahmananda Shivayogi
D:-Vaikunta Swamikal
Correct Answer:- Option-A

Question13:-Who founded the Samatva Samajam in 1836?
A:-Pandit Karuppan
B:-Vaikunta Swamikal
C:-Swami Vagbhatananda
D:-Shree Narayana Guru
Correct Answer:- Option-B

Question14:-Poykayil Yohannan was born at ............
A:-Pathanamthitta B:-Peroorkada 
C:-Eraviperoor D:-Konni
Correct Answer:- Option-C

Question15:-Who among the following wrote the literary work Vetivattam?
A:-Kumaranasan
B:-Vakkom Moulavi
C:-Thycaud Ayya
D:-V. T. Bhattatirippad
Correct Answer:- Option-D

Question16:-Who is the present Chief Election Commissioner of India?
A:-Nasim Zaidi
B:-V. S. Sampath 
C:-H. S. Brahma 
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question17:-Jagdish Singh Khehar was sworn in as the ............ Chief Justice of India.
A:- 42nd
B:- 43nd
C:- 44th
D:- 45th
Correct Answer:- Option-C

Question18:-Prime Minister Narendra Modi announced the withdrawal of Rs. 500 and Rs. 1,000 banknotes on ...........
A:- 8th November 2016
B:- 18th November 2016
C:- 1 st January 2017
D:- 8th January 2017
Correct Answer:- Option-A                                                                         

Question19:-The CPI (Maoist) also known as Kaveri who was killed in an alleged encounter with police in Nilambur forests belonged to ................ Indian State.
A:-Chhattisgarh
B:-Telangana
C:-Karnataka
D:-Andhra Pradesh
Correct Answer:- Option-D

Question20:-Bob Dyan who won 2016 Nobel prize in literature is a native of …………
A:-U.S.A. B:-France 
C:-Spain   D:-England
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment