LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-11)

2017 - April (Question Paper-11)
KERALA PSC - MUSIC TEACHER  (U P SCHOOL) EDUCATION DEPARTMENT
Date of Test: 25-04-2017
Question Paper Code: 34/2017/OL
Download Question Paper - Click here


Question1:-"Sivaga Sindamani" was written by
A:-Tiruttakka devar
B:-Paranar 
C:-Kapilar D:-Nakkiyar
Correct Answer:- Option-A

Question2:-Who built the "Vaikundaperumal" temple at Kanchi?
A:-Mahendra Varman II B:-Narasimha Varman II 
C:-Nandi Varman D:-Narasimha I
Correct Answer:- Option-C

Question3:-"The fall of man" was the work of
A:-Raphael
B:-Michael Angelo
C:-Titan
D:-Giotto
Correct Answer:- Option-B

Question4:-River 'Pennar' rises in which State
A:-Kerala
B:-Karnataka
C:-Tamilnadu
D:-Telungana
Correct Answer:- Option-B

Question5:-A wildlife week is observed in the first week of
A:-June
B:-August
C:-September
D:-October
Correct Answer:- Option-D

Question6:-Who stated that "Live fast, die young" 
A:-Aristotle
B:-Swami Vivekananda
C:-Subhash Chandra Bose 
D:-APJ Abdul Kalam 
Correct Answer:- Option-B

Question7:-Charlie Chaplin acted first in which film?
A:-The Kid
B:-Modern Times
C:-The Tramp
D:-The Rink
Correct Answer:- Option-C

Question8:-When did Gandhiji visit Kerala for the first time?
A:-1927
B:-1920
C:-1925
D:-1919
Correct Answer:- Option-B

Question9:-The second Chief Minister of Kerala
A:-EMS
B:-R. Sankar
C:-Pattom Thanupillai 
D:-T.K. Narayana Pillai 
Correct Answer:- Option-C

Question10:-Anther of the work "Vivekachoodamani"
A:-Swami Vivekananda
B:-Sri Sankaracharya
C:-Sri Narayanaguru
D:-Sarvajnatma muni
Correct Answer:- Option-B

Question11:-"Abhinava Keralam" was edited and published by
A:-Vakkom Moulavi
B:-K. Ayyappan
C:-Vagbhatananda
D:-T.K. Madhavan
Correct Answer:- Option-C

Question12:-"Advaita Ashram" at Aluva was founded in
A:-1904
B:-1913
C:-1924
D:-1928
Correct Answer:- Option-B

Question13:-Who was also known as Sri Bhattarakan and Bala Bhattarakan
A:-Chattampi Swamikal
B:-Vagbhadananda
C:-Brahmananda Siva Yogi
D:-Ayya Vaikunda
Correct Answer:- Option-A

Question14:-The Vaikom march started from Nagercoil was led by
A:-T.K. Madhavan
B:-Mannat Padmanabhan 
C:-E.V. Ramaswami Naikar 
D:-Emperumal Naidu 
Correct Answer:- Option-D

Question15:-Ezhutachan Puraskaram 2016
A:-Prabha Varma
B:-C. Radhakrishnan
C:-Vaishakan
D:-U.K. Kumaran
Correct Answer:- Option-B

Question16:-The new indigenously developed payment app BHIM has been named after
A:-Atal Behari Vajpayee
B:-A.P.J. Abdul Kalam
C:-Dr. B.R. Ambedkar
D:-Bhim Sen Joshi
Correct Answer:- Option-C

Question17:-The play "Avanavan Kadamba" was directed by
A:-Kavalam Narayana Panikkar
B:-K.T. Muhammad
C:-N.N. Pillai
D:-Topil Bhagi
Correct Answer:- Option-A

Question18:-Name the Veda which contains the famous Gayatri mantra?
A:-Rigveda
B:-Yajur Veda
C:-Sama Veda
D:-Atharva Veda
Correct Answer:- Option-A

Question19:-"Patriotism is religion and religion is love for India" - whose utterance is this?
A:-Ramakrishna Paramahamsa
B:-Tilak
C:-Bankim Chandra Chatterjee 
D:-Subhas Chandra Bose 
Correct Answer:- Option-C

Question20:-International Yoga Day
A:-June 21
B:-July 21
C:-June 1
D:-July 1
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment