LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-10)

2017 - April (Question Paper-10)
KERALA PSC - INVESTIGATOR (ANTHROPOLOGY)/(SOCIOLOGY) KERALA INSTITUTE FOR RESEARCH, TRAINING AND DEVELOPMENT STUDIES OF SCHEDULED CASTES AND SCHEDULED TRIBES(KIRTADS)
Date of Test: 22-04-2017
Question Paper Code: 32/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who presided over the inaugural meeting of Constituent Assembly of India held on 9th December 1946?
A:-Jawaharlal Nehru
B:-Dr. Sachchidananda Sinha
C:-Dr. Rajendra Prasad
D:-Dr. B.R. Ambedkar
Correct Answer:- Option-B

Question2:-Which among the following is termed as 'mini-constitution' regarding Indian constitution?
A:-The Preamble
B:-Fundamental Rights
C:-42nd Amendment
D:-44th Amendment
Correct Answer:- Option-C

Question3:-When the two houses of Parliament differ regarding a Bill then the deadlock is resolved by
A:-President of India
B:-Prime Minister of India
C:-A joint sitting of two houses
D:-A special committee formed for the purpose
Correct Answer:- Option-C

Question4:-Article 370 of Indian Constitution deals with
A:-Emergency powers of President
B:-Special position of Jammu Kashmir
C:-Residuary powers
D:-Amendment procedure
Correct Answer:- Option-B

Question5:-Which one of the following rights was described by Dr B.R. Ambedkar as the heart and soul of Indian Constitution?
A:-Right to Freedom of religion
B:-Right to Property
C:-Right to Equality
D:-Right to Constitutional Remedies
Correct Answer:- Option-D

Question6:-In which year the evil custom 'mannapedi and pulapedi' was abolished?
A:-1792
B:-1696
C:-1856
D:-1949
Correct Answer:- Option-B

Question7:-Who moved the resolution requesting eradication of untouchability in Kerala at Kakinada session of Congress?
A:-T.K. Madhavan
B:-K.P. Kesava Menon
C:-A.K. Pillai
D:-K. Kelappan                                                                                           
Correct Answer:- Option-A

Question8:-The editor of newspaper 'Mitavadi'
A:-V.T. Bhattathirippad
B:-T.K. Madhavan
C:-Sahodharan Ayyappan
D:-C. Krishnan
Correct Answer:- Option-D

Question9:-The famous Malayalam Drama Pattabakki was written by
A:-K. Damodaran
B:-K.T. Kunnu Muhammed
C:-Thoppil Bhasi
D:-O.V. Vijayan
Correct Answer:- Option-A

Question10:-The leader of Malabar Rebellion of 1921 who declared himself as the king of Hindus, the Amir of Muslims and the colonel of khilafat army?
A:-Ali Musliar
B:-Kunjali Marakkar
C:-Kattilasseri Musliar
D:-Variankunnath Haji
Correct Answer:- Option-D

Question11:-Who among the following social reformers is prominent in organizing interdining?
A:-Sahodharan Ayyappan
B:-Chattambi Swamikal
C:-Sri Narayana Guru
D:-Brahmananda Sivayogi
Correct Answer:- Option-A

Question12:-'Aikya Kerala Convention' held at Thrissur in April 1947 was presided by
A:-Kelappan
B:-King of Cochin
C:-Pattom Thanu Pillai
D:-EMS Namboothirippad
Correct Answer:- Option-A

Question13:-The ritual song that accompanied 'Theyyam' is
A:-Theyyampattu 157
B:-Thottampattu
C:-Ashtapathy
D:-Tira
Correct Answer:- Option-B

Question14:-The Malayalam novel Kanjanamala is written by
A:-R.S. Vimal
B:-Kanjana
C:-P.T. Muhammed Sadiq
D:-Muhammed Siddiq
Correct Answer:-Question Cancelled

Question15:-Who is the founder of the Non-Brahmin movement 'Satyashodak Samaj'?
A:-Veeresalingam
B:-Jyothi Rao Phule
C:-M.G. Ranade
D:-E.V. Ramaswami Naiker
Correct Answer:- Option-B

Question16:-Who has been elected as the New President of BCCI?
A:-Sunil Gavasker
B:-Saurav Ganguly
C:-Shashank Manohar
D:-Rajiv Shukla
Correct Answer:- Option-C

Question17: India's first defence park is going to set up at
A:-Gurgaon
B:-Pune
C:-Jabalpur
D:-Ottappalam
Correct Answer:- Option-D

Question18:-The work Tuhfathul Mujahideen was written by
A:-Rajaram Mohan Roy
B:-Ziauddin Barani
C:-Abul Fazl
D:-Sheikh Zainuddin
Correct Answer:- Option-D

Question19:-Atacama desert is located in
A:-Europe
B:-Africa
C:-South America
D:-Asia
Correct Answer:- Option-C

Question20:-Capital of Colombia is
A:-Bogota
B:-San Jose
C:-Ottawa
D:-Bologna
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment