LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-04)

2017 - April (Question Paper-04)

KERALA PSC - STAFF NURSE GRADE II- HEALTH SERVICES 
Date of Test: 29-04-2017
Question Paper Code: 046/2017
Download Question Paper - Click here

1. In which mountain range mount K2 is located?
(a) Karakoram (b) Ladakh 
(c) Zaskar  (d.) Shivalik 
Answer: (A) 

2. The longest peninsular river is
(a) Narmada (b) Krishna
(c) Godavari (d) Mahanadi
Answer: (C)

3. Which is the soil type formed by the disintegration of Lava rocks? 
(a) Red soil (b) Laterite soil
(c) Alluvial soil (d) Black soil
Answer: (D)

4. Which among the following is not a centre of the Revolt of 1857? 
(a) Meerut (b) Mysore
(c) Lucknow (d) Kanpur
Answer: (B)

5. When was the All India Muslim League formed? 
(a) 1906 (b) 1907
(c) 1916 (d) 1905
Answer: (A)

6. Who among the following Radical leaders of Indian National
Movement organised 'Akbaras and 'Lathi' Club? 
(a) Bhagat Singh (b) Chandra Sekhar Azad
(c) Bipin Chandra Pal (d) Bala Gangadhar Tilak
Answer: (D)

7. At which session of Indian National Congress the resolution of Non- Cooperation was pass ext?
(a) Lahore  (b) Belgaum (c) Nagpur (d) Haripura 
Answer: (C)

8. Who was the first Deputy Chairman of the Planning Commission of India?
(a) C.M. Trivedi (b) Gulzarilal Nanda
(c) Ashok Mehta (d) V.T. Krishnamachari
Answer: (B)

9. Which type of Tax is the major source of revenue for the Central government?
(a) Income tax (b) Customs duty
(c) Corporation tax (d) Service tax
Answer: (C)

10. Who founded the Servants of India Society?
(a) Dadabhai Naorgji (b) Surendra Nath Banerjee
(c) Rabindra Nath Tagore (d) Gopala Krishna Gokhale
Answer: (D)

11. The place of origin of the river Periyar is
(a) Anamala (b) Sivagirimala
(c) Karimala (d) Pulachimala
Answer: (B)

12. Which is the smallest National Park in Kerala? 
(a) Pampadumchala (b) Anamudichola
(c) Mathikettanchola (d) Eravikulam
Answer: (A)

13. SIRD is situated at:
(a) Kottarakkara (b) Nattakam
(c) Kakkanadu (d) Kalavoor
Answer: (A)

14. India's first soil museum in Kerala is located at: 
(a) Kottamukku (b) Ettumanoor
(c) Parottukonam (d) Chempukavu
Answer: (C)

15. In which year Kudumba Sree Mission was started? 
(a) 1982 (b) 1998
(c) 1997 (d) 2000
Answer: (B)

16. Which was the title given to Pandit K.P. Karuppan by the Maharaja of Cochin?
(a) Vidwan (b) Vidyadhiraja
(c) Sree Bhattaraka (d) Kavithilaka
Answer: (D)

17. Who was the Secretary of the Guruvayur Satyagraha Committee? 
(a) A.K. Gopalan (b) T.K. Madhavan
(c) K. Kelappan (d) K.P. Kesava Menon
Answer: (C)

18. Who among the following leaders of Kerala renaissance was barn at Patyam in Kannur? 
(a) Ayya Vaikundar (b) Vagbhatananda
(c) Kumara Guru (d). Ayyankali
Answer: (B)

19. Who is the winner of the French Open Women Singles Championship in 2016?
(a) Serena Williams (b) Maria Sharapova
(C) Angelique Kerber (d) Gabrine Muguruza
Answer: (D)

20. Who won the Nobel Prize for Literature in 2016? 
(a) Bob Dylan (b) Alice Munro
(c) Patrick Modiano (d) Svetlana Alexdevich
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment