LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - APRIL (Question Paper-02)

2017 - April (Question Paper-02)
Date of Test: 07-04-2017
Question Paper Code: 038/2017
Download Question Paper - Click here

81. Beti Bachao Beti Padhao Programme was launched at Panipat on:
(a) 22 January 2013 (b) 22 January 2014 
(c) 22.January 2015 (d) 22 January 2016 
Answer: (c)

82. The 'Bharat Nirman' was launched by which Prime Minister?

(a) Narendra Modi (b) Dr ManMohan Singh 
(c) Rajeev Gandhi (d) Deva Gowda 
Answer: (b)

83. Who was the captain of the volunteer corps related with Guru Yayur Satyagraha? 

(a)A. K.Gopalan (b) K Kelappan 
(C) K.P. Kesava Menon (d) TK Madhavan 
Answer: (a)

84. Author of the famous book Jathikkummi 

(a) KP Vallon (b) P.K.Chathen Master 
(c) T.K. Madhavan (d) К.Р.Кагируелі 
Answer: (d)

85. The first women who was the recipient of Bharath Ratna 

(a) mother Teresa (b) Indira Gandhi (c) MS, Subba Lakshmi
(d) Kalpana Chawla
Answer: (b)

86. Mokshapradipam was written by: 

(a) Bramananda swami sivyogi (b) Chattampi Swamikal 
(c) Sree Narayana Guru (d) Ayyathan Gopalan
Answer: (a)

87. The famous personality who was knows as the Lincoln of Kerala 

(1) K. Kelapan (b) TK. Madhavan 
(c) Pandit Karuppan (d VT Buttathirippad
Answer: (c)

88. Kodungalloor kunjikuttan Thampuran was known as

(a) Kerala Kalidasa (b) Sarasakavi
(c) Mahakavi (d) Kerala Vyasa
Answer: (d)

89. The social organisation of Kerala Samthva Samajam was established in the year

(a) 1861 (b) 1836 
(c) 1866 (d)1818 
Answer: (b)

90. The author of 'A community in peril Christian Women's struggle for equal inheritance rights in Kerala :

(a) Kuttimalu Amma (b) Anna Chandi
(c) Accama Cheriyan (d) Mary Ponnen Lukose
Answer: (b)

91. The person who had compiled Kesari Balakrishna Pillai's works:
(a) M.N.Vijayan (b) M.N. Govindan
(c) M.P.Appan (d) M.P.Gopalan
Answer: (a)

92. The Kerala Sangeetha Nataka Akademi was established in the year
(a) 1956 (b) 1957
(c) 1958 (d) 1958
Answer: (c)

93. The British governor-general who had permitted the Channar women to wear Kuppayams:
(a) Lord Dufferin (b) Lord William Bentinck
(c) Lord Curzon (d) Col. Munroe
Answer: (d)

94. The social reformer who led theKallumala Agitation:
(a) Sree Narayana Guru (b) K. Kelappan
(c) Ayyankali (d) Chattampi Swamikal
Answer: (c)

95. The Slogan Travancore for Travan Corean's was associated with which event:
(a) Malayali Memorial (b) Ezhava Memorial
(c) Temple Entry Movement       (d) Nivarthana Agitation
Answer: (a)

96. The directive principle of state policy is contained in which part of the constitution:
(a) Part III (b) Part IV
(c) Part II (d) Part VI
Answer: (b)

97. Who made the famous statement of the difference between journalism and literature is that journalism is unreadable and literature is not read'?
(a) Shakespeare(b) Robert Frost
(c) P.B. Shelly (d) Oscar Wilde
Answer: (d)

98. The 2018 Women's Hockey World Cup will be held in which country?
(a) Sri Lanka (b) New Zealand
(c) India (d) England
Answer: (d)

99. Who has been selected for the Prestigious 2016 Jnanpith Award?
(a) Chandrashekhara (b) Kedarnath Singh
(c) Shankha Ghosh (d) Ravuri Bharadhwaja
Answer: (c)

100. Who was the Regent to Travancore who issued orders to start vernacular schools in Travancore?
(a) Gouri Parvati Bai (b) Gouri Lakshmi Bai
(c) Gouri Sethu Lakshmi (d) Gouri Sethu Bai
Answer: (a)
(X' denotes deletion)
Loading...

No comments:

Post a comment