LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-08)

2017 - August (Question Paper-08)
KERALA PSC - FULL-TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER (URDU) EDUCATION /  PART  TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER (URDU) EDUCATION DEPARTMENT DEPARTMENT
Date of Test: 18-08-2017
Question Paper Code: 089/2017
Download Question Paper - Click here

1. Consider the following statements :
1. There are no cast flowing rivers in Kerala.
2. There are no west flowing rivers in Madhya Pradesh. 
Which of the statements given above is/are correct?
(A) Neither 1 nor 2 (B) 2 only
(C) Both 1 and 2  (D) 1 only
Answer: (A)

2. In which one of the following states has India's largest private sector sea port been commissioned recently?
(A) Karnataka  (B) Andhra Pradesh
(C) Kerala (D) Tamil Nadu
Answer: (B)

3. Which country leads in the production of rubber? 
(A) Australia  (B) India
(C) Malaysia  (D) Myanınar
Answer: (C)

4. Munshi Venu, who passed away recently, was the veteran actor of which film industry?
(A) Telugu (B) Odia
(C) Tamil  (D) Malayalam
Answer: (D) 

5.  The founder of "Samathwa Samajam
(A) Ayya Vaikunder  (B) Sri Narayana Guru
(C) Pandit Karuppan (D) Ayyankali
Answer: (A)

6. In India, the ports are categorized us major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port? 
(A) Kochi (Cochin)  (B) Dahej
(C) Paradip (D) New Mangalore
Answer: (B)

7. Which is at the apex of the three-tier system of Panchayati Raj system?
(A) Gram Sabha  (B) Gram Panchayat 
(C) Panchayat Samiti  (D) Zila Parishad 
Answer: (D)

8. Which language was patronised by the rules of Delhi Sultanate? 
(A) Hindi  (B) Arabic
(C) Persian  (D) Turkish
Answer: (C)

9. Who has been named as the new administrator of the United Nations
Development Programme (UNDP)? 
(A) Achim Steiner  (B) Helen Clark
(C) Segolene Royal  (D) Kemal Dervis
Answer: (A)

10. Which committee has been constituted by the Union Government to examine the existing framework with regard to Virtual Currencies?
(A) H.R. Khan Committee  (B) Shaktikanta Das Committee
(C) Dinesh Sharma Committee (D) B.S. Dharamraj Committee
Answer: (C) 

11. Who was the first Indian to be elected to the British Parliament? 
(A) Motilal Nehru  (B) Dadabhai Naoroji
(C) Mahatma Gandhi (D) Gopalakrishna Gokhale
Answer: (B)

12. One of the leaders of Kerala renaissance who served as the manager of Residency in Thiruvananthapuram
(A) Dr Palpu  (B) Ayya Vaikunder
(C) Vakkom Moulavi  (D) Thycaud Ayya
Answer: (D)

13. The International Day of Human Space Flight is observed on which date? 
(A) April 12 (B) April 10 
(C) April 13  (D) April 14
Answer: (A) 

14. Seasonal unemployment refers to
(A) Banks  (B) Private Sector
(C) Public Sector (D) Agriculture
Answer: (D)

15. Who was also known as 'Kumara Gurudevan"? 
(A) Thycaud Ayya  (B) Poikayil Yohannan
(C) Vakkom Moulavi  (D) Mannathu Padmanabhan
Answer: (B)

16. The equator passes through which of the following continents? 
(A) Europe  (B) Australia
(C) Africa (D) North America
Answer: (C)

17. The Yellow Stone National Park is in
(A) U.S.A. (B) France 
(C) China  (D) Maldives 
Answer: (A)

18. Prabodha Chandrodayam Sabha Patronized by Pandit Karuppan had its seat at
(A) South Paravur  (B) Aluva
(C) Ernakulam  (D) North Paravur
Answer: (D)

19. Panmana Ashramam is related to
(A) Mahatma Gandhi  (B) Kumaranasan
(C) Chattampi Swamikal  (D) V.T. Bhattathirippad
Answer: (C)

20. India has signed sports partnership agreement with which country to increase co-operation in sports?
(A) Canada (B) Australia
(C) Russia  (D) United States
Answer: (B)
Loading...

No comments:

Post a comment