LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-02)

2017 - August (Question Paper-02)
KERALA PSC - AUXILIARY NURSE MIDWIFE -INSURANCE MEDICAL SERVICES / JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE GRADE II (NCA NOTIFICATION) HEALTH SERVICES / MUNICIPAL COMMON SERVICE
Date of Test: 02-08-2017
Question Paper Code: 082/2017
Download Question Paper - Click here

1. The supreme commander of the armed forces in India is
(A) Prime Minister  (B) President
(C) Defence Minister  (D) Air Chief Marshal
Answer: (B)

2.  The Right to Information Act, 2005 covers whole of Indin except 
(A) Goa  (B) Kerala
(C) Jammu and Kashmir  (D) Gujarat
Answer: (C)

3. The CMS Press Kottayam was established by
(A) Rev Benjamin Kaily (B) Amos Pathini 
(C) Chavara Achon  (D) Mamman Mappila Answer: (A)

4.  Founder of Samathvn Samajam
(A) Kumera Guru (B) Vagblatananda
(C) Vaikunda Swami  (D) Brahmananda Sivayogi
Answer: (C)

5. Wagon Tragedy the tragic episode of Malabar Rebellion was on
(A) Jan. 10. 1921  (B) Nov, 1. 1921 
(C) Octo. 10, 1921  (D) Nov 10, 1921
Answer: (D)

6.  Sardar K.M. Panikkar is the author of
(A) Parankippadayali (B) Pattabakki
(C) Against Lord and State (D) Randidangazhi
Answer: (A)

7.  Tlie first woman judge in India was
(A) Sujatha Kripalani (B) Anna Chandi
(C) Annie Mascarene  (D) Vijayalakshmi Pandit
Answer: (B) 

8. Who organised Kallumalasaiaram? 
(A) R.P. Karuppan (B) Ayyankali
(C) Sree Naruyana Guru  (D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (B)

9.  Pappu is the main character of the work
(A) Dharmapuranam (B) Orudesathinte Kativa
(C) Odayil Ninnu  (D) Thottiyude Mukan
Answer: (C)

10.  The person who received the first ONV literary award
(A). U.K. Kumaran (B) Subhash Chandran
(C) K.R. Meera  (D) Sugatha Kumari
Answer: (D) 

11. Which one of the following state has a legislature with two houses? 
(A) Karnataka  (B) Kerala
(C) Tamil Nadu  (D) Tripura
Answer: (A)

12. The Newspaper started by Dr Herman Gundert was
(A) Deepika  (B) Varthamanapusthakam
(C) Malayala Manorama  (D) Rajyasamacharam
Answer: (D)

13. Who said this 'No Caste, No Religion, No God for human beings*? 
(A) Sree Narayana Guru  (B) Sahodaran Ayyappan
(C) Ayyankali  (D) Poikayil Yohannan
Answer: (B)

14. Formation of Samyuktha Rashtreeya Samithi' in connection with
(A) Abstention Movement  (B) Quit India Movement
(C) Non-Co-operation Movement (D) Vaikam Satyagraha
Answer: (A)

15. Who was known as Jhansi Rani of Travancore". 
(A) Captain Lakshmi  (B) Anna Chandi
(C) Akkamma Cheriyan  (D) Arya Pallam
Answer: (C)

16. Kainakari is the birthplace of
(A) Kumara Guru  (B) Abraham Malpan
(C) Tycaud Ayya  (D) Mar Kuriakose Chavara Achan
Answer: (D)

17.  Anti-defection Bill was passed in the year
(A) 1976 (B) 1978 (C) 1984  (D) 1985
Answer: (D) 

18. Which of the following is a work of Vaikom Mohamed Basheer? 
(A) Sabdungal  (B) Kannccrum Kinavum
(C) Ummachu  (D) Sundarikulum Sundarunmarum
Answer: (A)

19. Name the movie which won the Oscar Award 2017 for the best film. 
(A) Lala Land (B) Manchester by the Sea 
(C) Moonlight  (D) Jungle book
Answer: (C)

20. Kayal sammelanam was organised by
(A) K. Kelappan (B) KP. Karuppan 
(C) Makthi Thangal  (D) C. Kesavan 
Answer: (B)
Loading...

No comments:

Post a comment