LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-19)

2017 - August (Question Paper-19)
KERALA PSC - LECTURER IN RACHANA SHARIR  (NCA NOTIFICATION) AYURVEDA MEDICAL EDUCATION
Date of Test: 29-08-2017
Question Paper Code: 72/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The  ideals, objectives and basic principles of our Constitution contains in
A:-Constitutional provisions
B:-Fundamental Rights
C:-Directive principles
D:-The preamble
Correct Answer:- Option-D

Question2:-Arrange in chronological order the following events of struggles and social revolts of Kerala
1)  Guruvayur satyagraha
2)  Salt Satyagraha
3)  Temple entry proclamation
4)  Vaikom Satyagraha
A:-4, 2, 1, 3
B:-4, 3, 1, 2
C:-2, 4, 1, 3
D:-2, 1, 4, 3
Correct Answer:- Option-A

Question3:-The Directive principles of state policy of our Constitution adopted from the ................Constitution
A:-British
B:-French
C:-Irish
D:-American
Correct Answer:- Option-C

Question4:-By the 42nd Amendment of the Constitution in 1976 incorporated the description of Indian state as
A:-Sovereign, Secular
B:-Socialist, Sovereign
C:-Democratic Republic
D:-Socialist, Secular                                                                                
Correct Answer:- Option-D 

Question5:-Who gave the revolutionary message "No caste, No religion, No God for man"?
A:-Sahodaran Ayyappan
B:-Ayyankali
C:-Sree Narayana Guru 
D:-Chattampi Swamikal 
Correct Answer:- Option-A

Question6:-Article 51 of our Constitution deals with
A:-Emergency Provisions
B:-Fundamental Duties 
C:-Election of President 
D:-Governors of States
Correct Answer:- Option-B

Question7:-Articles 256-263 of the Constitution denotes which area of centre-state relations?
A:-Financial relations
B:-Legislative relations
C:-Administrative relations 
D:-None of the above 
Correct Answer:- Option-C

Question8:-How many Articles are incorporated in the Indian Constitution?
A:-397
B:-395
C:-391
D:-393
Correct Answer:- Option-A

Question9:-Part III of the Constitution deals with
A:-Fundamental Rights
B:-Directive principles of state policy
C:-System of judiciary
D:-Federalism
Correct Answer:- Option-A

Question10:-Which Fundamental Right was considered by Dr Ambedkar as the heart and soul of the Indian Constitution?
A:-Right to Religion
B:-Right to FreedomC:-Right to Equality
D:-Right to Constitutional Remedies
Correct Answer:- Option-D

Question11:-Which one is not a poetic work of G. Sankara Kurup?
A:-Moonnaruviyum Oru Puzhayum
B:-Vishwa Darshanam 
C:-Muthum Chippium 
D:-Pathikante Pattu
Correct Answer:- Option-C

Question12:-The spirit behind Malayalee memorial was
A:-G. P. Pillai
B:-Dr. Palpu
C:-K. P. Sankara Menon 
D:-C. V. Raman Pillai 
Correct Answer:- Option-A

Question13:-Which one of the following is not included in the triumvirate of Travancore State Congress leadership?
A:-C. Kesavan
B:-K. Kelappan
C:-T. M. Varghese
D:-Pattom Thanu Pillai
Correct Answer:- Option-B

Question14:-The National Civil Services Day is observed every year on
A:-April 23rd
B:-April 21st
C:-March 23rd
D:-March 24th
Correct Answer:- Option-B

Question15:-Who has been appointed as the new Chief of Board of Control of Cricket in India (BCCI)?
A:-Vikram Limaye
B:-Ramachandra Guha
C:-Vinod Rai
D:-Amitabh Choudhary
Correct Answer:- Option-C                                                                

Question16:-Antonio Guterres has been appointed as the 9th UN Secretary-General. Which country he belongs to?
A:-Belgium 
B:-France 
C:-Portugal
D:-Germany
Correct Answer:- Option-C

Question17:-On 14th January 2017 which city in Kerala declared as the 1st elderly-friendly city of Kerala?
A:-Thiruvananthapuram
B:-Kochi
C:-Palakkad
D:-Kozhikkode
Correct Answer:- Option-D

Question18:-Name the T. V. Channel launched by Ministry of Electronics and Information Technology to educate and digitally empower Indians in rural areas about cashless transactions
A:-Digi cash
B:-Class Digi
C:-Edu Digi
D:-Digi shala
Correct Answer:- Option-D

Question19:-Who has been appointed as the Global Goodwill Ambassador of UNICEF for the campaign 'For Every Child'?
A:-Aiswarya Rai
B:-Priyanka Chopra
C:-Vidya Balan
D:-Dipika Padukone
Correct Answer:- Option-B

Question20:-1st political Drama in Malayalam
A:-Adukkalayil ninnu arangathekku
B:-Pattabakki
C:-Marakkudakkullile Mahanarakam
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment