LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-14)

2017 - August (Question Paper-14)
KERALA PSC - AEROMODELLING HELPER (EX-SERVICEMEN ONLY) NCC DEPARTMENT / SERGEANT VARIOUS DEPARTMENT 
Date of Test: 07-08-2017
Question Paper Code: 67/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question41:-The author of Mushakavamsa
A:-Kalhana
B:-Atula
C:-Kalidasa
D:-Vishakadatta
Correct Answer:- Option-B

Question42:-Who introduced Cartaz system?
A:-Portuguese B:-Dutch 
C:-British D:-French
Correct Answer:- Option-A

Question43:-The River which was called English Channel of India during the European rule
A:-Periyar
B:-Kabani
C:-Mayyazhi
D:-Pampar
Correct Answer:- Option-C

Question44:-Kerala Highway Research Institute is situated in
A:-Ernakulam
B:-Kozhikode
C:-Alapuzha
D:-Thiruvananthapuram
Correct Answer:- Option-D 

Question45:-Who built Udayagiri Fort?
A:-Marthanda Varma
B:-DharmaRaja
C:-Saktan Thampuran
D:-Tipu Sultan
Correct Answer:- Option-A

Question46:-Who is the Prime Minister of Britain?
A:-Angela Merckel
B:-Jim Cox
C:-Gorden Brown
D:-Teresa May
Correct Answer:- Option-D

Question47:-Emomali Rahmon who visited India recently is the President of
A:-Iran
B:-Afghanistan
C:-Tajikistan
D:-Indonesia
Correct Answer:- Option-C

Question48:-The first Indian batsman to score triple century in test match
A:-Sachin Tendulkar 
B:-Virender Sehwag 
C:-Karun Nair
D:-Sunil Gavaskar
Correct Answer:- Option-B

Question49:-The Summer Olympics 2020 will be held in
A:-Berlin B:-Tokyo 
C:-London D:-Sydney
Correct Answer:- Option-B

Question50:-Miss World 2016 Stephanie Del Valle belongs to which country?
A:-Sweden
B:-Spain
C:-Puretorica
D:-Guyana 
Correct Answer:- Option-C

Question51:-Tsai Ing-wen elected as the first female President of
A:-Myanmar
B:-Malasia
C:-Indonesia
D:-Taiwan
Correct Answer:- Option-D

Question52:-Who is elected as the Best Actor in the 63rd National Film Award?
A:-Ajay Devgan
B:-Amitabh Bachchan
C:-Ranveer Singh
D:-Amir Khan
Correct Answer:- Option-B

Question53:-Which team is defeated by India in the final of the SAFF Cup Football?
A:-Afghanistan
B:-Sri Lanka
C:-Bangladesh
D:-Pakistan
Correct Answer:- Option-A

Question54:-Which State became the first State to ratify GST Bill?
A:-Punjab
B:-Rajasthan
C:-Gujarat
D:-Assam
Correct Answer:- Option-D

Question55:-Fidel Castro who died recently was the former President of
A:-Libya
B:-Brazil
C:-Venezuela
D:-Cuba
Correct Answer:- Option-D 

Question56:-Which among the following is a landlocked state?
A:-Karnataka
B:-Bihar
C:-Gujarat 
D:-West Bengal
Correct Answer:- Option-B

Question57:-Which river of India is called Tsangpo in one of its reaches?
A:-Ganga
B:-Mahanadi
C:-Brahmaputra
D:-Indus
Correct Answer:- Option-C

Question58:-Where was the first fertilizer plant in the public sector set up?
A:-Noida
B:-Chennai
C:-Sindri
D:-Nasik
Correct Answer:- Option-C

Question59:-Matatilla multipurpose project is in
A:-West Bengal
B:-TamilNadu
C:-Uttar Pradesh
D:-Rajasthan
Correct Answer:- Option-C

Question60:-Asias largest Tulip Garden is located in
A:-Jammu Kashmir
B:-Haryana
C:-Uttaranchal
D:-Madhya Pradesh
Correct Answer:- Option-A 

Question61:-Which Five Year Plan was terminated before the completion of its period?
A:-Fifth Five Year Plan
B:-Sixth Five Year Plan
C:-Seventh Five Year Plan 
D:-Eighth Five Year Plan 
Correct Answer:- Option-A

Question62:-'Twenty Point Programme' was launched in the year
A:-1969
B:-1975 
C:-1978
D:-1980
Correct Answer:- Option-B

Question63:-The Prime Minister of India who introduced the Integrated Rural Development Programme
A:-Jawaharlal Nehru
B:-Morarji Desai 
C:-Indira Gandhi 
D:-Rajiv Gandhi
Correct Answer:- Option-B

Question64:-How many National Parties in India?
A:-7
B:-5
C:-6
D:-8
Correct Answer:- Option-A

Question65:-Who is regarded as the first law officer of the Government of India?
A:-Chief Justice of India
B:-Union Law Minister
C:-Attorney General of India 
D:-Solicitor General of India 
Correct Answer:- Option-C

Question66:-Birjis Qadr led the Revolt of 1857 in
A:-Kanpur
B:-Bihar
C:-Faizabad
D:-Lucknow
Correct Answer:- Option-D

Question67:-Who wrote Badshah Nama?
A:-Abul Fazal
B:-Wazir
C:-Abdul Hamid Lahori
D:-Gulbadan Beegum
Correct Answer:- Option-C                                                                        

Question68:-Who introduced "Objective Resolution" in the Constituent Assembly? 
A:-Sardar Vallabhbhai Patel
B:-Rajendra Prasad
C:-Jawaharlal Nehru
D:-Muhammed Ali Jinnah
Correct Answer:- Option-C

Question69:-Who was the advocate at the famous INA trials?
A:-Bhulabhai Desai
B:-Subash Chandra Bose
C:-S. N. Banerjee
D:-C. Rajagopalachari
Correct Answer:- Option-A

Question70:-Who introduced Permanent Land Revenue Settlement in India?
A:-William Bentinck
B:-Cornwallis
C:-Wellesley
D:-Dalhousie
Correct Answer:- Option-B

Question71: -A fathom is the unit of measurement of
A:-Depth of water B:-Salinity of water 
C:-Density of water D:-Volume of water
Correct Answer:- Option-A

Question72:-The nucleus of an atom consists of
A:-Electrons and Neutrons B:-Protons and Neutrons 
C:-Electrons only            D:-Electrons and protons
Correct Answer:- Option-B

Question73:-Night blindness is caused by the deficiency of
A:-Vitamin D
B:-Vitamin B
C:-Vitamin C
D:-Vitamin A                                                                                        
Correct Answer:- Option-D

Question74: -A Camel uses its hump for 
A:-Temperature Regulation
B:-Storing Water
C:-Storing Fat
D:-Balancing the body during walking on desert sand
Correct Answer:- Option-C

Question75: -A gland known as the gland of Emergency is the
A:-Thyroid B:-Adrenal 
C:-Pituitary D:-Liver
Correct Answer:- Option-B

Question76:-The atomic number of Gold
A:-56
B:-89
C:-79
D:-73
Correct Answer:- Option-C

Question77:-The first Chairman of ISRO 
A:-Vikram Sarabhai
B:-Homi. J. Bhaba
C:-Satish Dhawan
D:-Raja Ramanna
Correct Answer:- Option-A

Question78:-Which Organ is responsible for blood clotting?
A:-Brain B:-Liver 
C:-Heart D:-Lungs
Correct Answer:- Option-B

Question79:-Disease which does not affect lungs
A:-Stars
B:-Tuberculosis
C:-Rabies
D:-Asthma
Correct Answer:- Option-C                                                                         

Question80:-Gas used for Welding purpose
A:-Oxygen B:-Acetylene 
C:-Hydrogen D:-Methane
Correct Answer:- Option-B

Question81:-Which Planet reflect more light rays?
A:-Earth B:-Jupiter 
C:-Mercury D:-Venus
Correct Answer:- Option-D

Question82:-Age of a fluorescent lamp is
A:-4000 hours B:-5000 hours 
C:-6000 hours D:-7000 hours
Correct Answer:- Option-B

Question83:-Which disease is called GRID?
A:-Anthrax
B:-AIDS 
C:-Sars
D:-Plague
Correct Answer:- Option-B

Question84:-Invar is an alloy of
A:-Copper and Nickel
B:-Tin and Lead
C:-Iron and Nickel
D:-Copper and Tin
Correct Answer:- Option-C 

Question85:-The chemical name of Bleaching Powder
A:-Calcium Hypochlorite
B:-Calcium Sulphate
C:-Silicon Dioxide
D:-Zinc Oxide
Correct Answer:- Option-A

Question86: India's first successful indigenous space launching vehicle with a cryogenic engine
A:-PSLV-C20 B:-PSLVC 27
C:-GSLV D3
D:-GSLV D5
Correct Answer:- Option-D

Question87:-Koodamkulam Nuclear Power Station is situated in
A:-Tamil Nadu
B:-Gujarat
C:-Maharashtra
D:-West Bengal
Correct Answer:- Option-A

Question88:-In India, percentage of nuclear energy produced is
A:-70 percent B:-50 percent 
C:-3 percent D:-5 percent
Correct Answer:- Option-C

Question89:-Which Coal have low carbon content?
A:-Peat
B:-Lignite
C:-Anthracite
D:-Bituminous
Correct Answer:- Option-A

Question90:-Dengue fever is a
A:-Fungal disease
B:-Bacterial disease
C:-Viral disease
D:-Protozoa
Correct Answer:- Option-C 

Question91:-Balakalesam is a drama written by
A:-Chattampi Swami
B:-V. T. Bhattathirippad
C:-Thycaud Ayya
D:-Pandit Karuppan
Correct Answer:- Option-D

Question92:-First Secretary of SNDP Yogam
A:-Kumaranasan
B:-Dr. Palpu C:-Sree Narayana Guru
D:-T. K. Madhavan
Correct Answer:- Option-A

Question93:-The first English medium school for Dalit Community was founded by
A:-Kuriakosae Elias Chavara
B:-Poikayil Yohannan
C:-Ayyankali
D:-Ayya Vaikunder
Correct Answer:- Option-B

Question94:-The first printing press in Kerala without foreign aid was established in
A:-Varappuzha B:-Mannanam 
C:-Ettumanoor
D:-Aluva
Correct Answer:- Option-B

Question95:-Villuvandi Agitation is related to
A:-Brahmananda Swami Sivayogi
B:-Vagbhatananda
C:-Mannnathu Padmanabhan
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-D

Question96:-In cyber law terminology "DOS" means
A:-Data of Service
B:-Denial of Service
C:-Data Operating System 
D:-Data Operating Service Correct Answer:- Option-B

Question97:-The institution provides credit for ICDS projects
A:-ADB
B:-New Development Bank
C:-European Union
D:-World Bank
Correct Answer:- Option-D                                                             

Question98:-The first Asian country to enforce Cyber laws.
A:-Singapore B:-Japan C:-India D:-China
Correct Answer:- Option-A

Question99:-National Commission for Women was Constituted in
A:-1991
B:-1992
C:-1993
D:-1994
Correct Answer:- Option-B

Question100:-The first State to appoint Lokayukta
A:-Kerala
B:-Karnataka
C:-Andhra Pradesh
D:-Maharashtra
Correct Answer:- Option-D
Loading...

No comments:

Post a comment