LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-06)

2017 - August (Question Paper-06)
KERALA PSC - RECEPTIONIST CUM TELEPHONE OPERATOR KERALA STATE DRUGS AND PHARMACEUTICALS LIMITED 
Date of Test: 11-08-2017
Question Paper Code: 087/2017
Download Question Paper - Click here

1. In which month North-East monsoon is active in Kerala? 
(A) March - April  (B) October - November
(C) April - May  (D) June - July
Answer: (B)

2. Who established Chola Bazaar at Thiruvananthapuram? 
(A) Col. Monroe  (B) Raja Kesavadas
(C) Ummini Thampi  (D) C.D. Ramaswami Iyyer
Answer: (B)

3. Name the first Portuguese Viceroy in Kerala.
(A) Fransisco De-Almeida (B) Alphonso De-Al-buguergue
(C) Francis Xavier (D) Alexis De-menesis
Answer: (A)

4.  Name the Head Quarters of Southern Command of Indian Air Force. 
(A) Cochin  (B) Thiruvananthapuram
(C) Kannur (D) Ezhimala
Answer: (B)

5. Which is the official bird of Kerala? 
(A) Hornbill (B) Peacock
(C) Parrot  (D) Sparrow
Answer: (A)

6. The largest backwater in Kerala. 
(A) Ashtamudi (B) Vembanadu
(C) Sasthamkatta  (D) Bekal
Answer: (B)

7.  Identify the place where the only volcano is situated in India. 
(A) Minicoy  (B) Portblair
(C) Narcondum Island  (D) Kavaratti
Answer: (C)

8. Which is the official state fish of Kerala? 
(A) Mackerel (B) Prawn
(C) Karimeen (D) Squid
Answer: (C)

9. The first state formed in India purely on linguistic basis. 
(A) Kerala  (B) Punjab
(C) Tamil Nadu  (D) Andhra Pradesh
Answer: (D) 

10.  The first coal mining in India was started at
(A) Raniganj (B) Pune
(C) Kolar (D) Allahabad
Answer: (A)

11. Name the oldest mountain range in India. 
(A) Karakoram (B) Aravalli
(C) NangaParvath  (D) Himalaya
Answer: (B)

12. Name the first president of Indian National Congress. 
(A) W.C. Banerjee (B) A.O. Hume
(C) Surendranatha Banerjee  (D) Motilal Nehru
Answer: (A)

13. Who is known as the "Father of Indian Renaissance"? 
(A) Swami Vivekananda (B) Raja Rammohan Roy
(C) Swami Dayananda Saraswathi (D) Subramanya Bharathi
Answer: (B) 

14. Identify the exponent of the slogan "Jai Jawan, Jai Kisan". 
(A) Indira Gandhi  (B) Lal Bahadur Shastri
(C) Morarjee Desai  (D) V.P. Singh
Answer: (B)

15. After Independence India formed its Foreign Policy - "Non-Align Movement'. Find out the Chief Architect of India's Foreign Policy. 
(A) Jawaharlal Nehru  (B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Charan Singh  (D) V.V. Giri
Answer: (A)

16.  Swaraj is my birthright and I shall have it. Who quoted these words?
(A) Gopal Krishna Gokhale (B) C.R. Das
(C) Bal Gangadhar Tilak  (D) Lala Lajpat Rai
Answer: (C)

17. Name the Bengali Novelist who wrote our National Song Vande Mataram :
(A) Rabindranath Tagore (B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) C. Sivaram Karanth  (D) Phaneeswar Nath Renu
Answer: (B) 

18. The objective of First Five Year Plan was to save the Indian economy from poverty. Identify the famous economist who played an active role in the formulation of the First Five Year Plan.
(A) Dr K.N. Raj  (B) P.C. Mahalanobis
(C) I.S. Gulathi  (D) M.N. Roy
Answer: (A)

19. The remuneration related to the factors of production is given below. Find out the wrong pair:
(A) Land - Rent  (B) Labour - Wages & Salaries 
(C) Capital - Price (D) Organization - Profit 
Answer: (C) 

20. Name the renowned economist and member of Planning Commission who wrote the work, "Economy of Permanence". 
(A) Adam Smith  (B) J.M. Keynes
(C) Amartya Sen  (D) J.C. Kumarappa
Answer: (D)

21. Identify the person nicknamed as the "Milk Man of India". 
(A) P.J. Kurian (B) Varghese Kurian
(C) M.S. Swaminathan  (D) M. Visvesarayya
Answer: (B)

22. U.N.O is recognised as the most important International Organisation of the Contemporary World. Its first Secretary-General was from Norway. Identify the Secretary-General.
(A) Dag Hammarskjold  (B) Kurt Waldheim
(C) Javier Perez de Cuellar  (D) Trygve Lie
Answer: (D)

23. Who is the Chief Justice of Kerala High Court?
(A) Thottathil Radhakrishnan (B) Navaneethi Prasad Singh
(C) Hemanth Gupta  (D) Rajendra Menon
Answer: (B)

24. Which river is known as the "Sorrow of Orissa"? 
(A) Tapti  (B) Krishna
(C) Mahanadi  (D) Sutlej    
Answer: (C)
   
25. Whose birthday is observed as "Teacher's Day"? 
(A) Dr S. Radhakrishnan (B) Dr Zakir Hussain
(C) Dr Rajendra Prasad (D) Maulana Abdul Kalam Azad
Answer: (A)

26. Nane the author of the book "Lajja".
(A) Khushwanth Singh (B) Salman Rushdie 
(C) Tasleema Nasrin  (D) Kuldip Nayyar 
Answer: (C)

27.  Identify the first Indian President who flew in a fighter plane. 
(A) V.V. Giri   (B) Giani Zail Singh
(C) K.R. Narayanan (D) Dr A.P.J. Abdul Kalam
Answer: (D)

28.  The first country which legalised mercy killing
(B) Netherland (A) Brazil
(C) Argentina  (D) Denmark
Answer: (B)

29. Name the Indian who won the first medal in 2016 Rio Olympics. 
(A) Sakshi Malik  (B) P.V. Sindhu
(C) Cheethurani  (D) Deepa Karmakar
Answer: (A) 

30. Name the country which host the under seventeen FIFA World cup is 2017.
(A) Brazil  (B) India
(C) Srilanka  (D) France
Answer: (B)

31. Yakshagana is the art form of
(A) Kerala (B) Maharashtra
(C) Karnataka  (D) Tamil Nadu
Answer: (C)

32. In which year Right to Information Act came into force? 
(A) 2005 (B) 2006 
(C) 2008  (D) 2010
Answer: (A)

33. Which of the following basic idea is not included in the preamble of Indian Constitution?
(A) Democracy  (B) Secularism
(C) Socialism  (D) Federalism
Answer: (D)

34. Examine certain hints related to the social reformer of Kerala. Born at Chempazhanthi Worked for the advancement of the downtrodden Fought against the evils of untouchability and child marriage.
(A) Chattampi Swamikal (B) Sree Narayana Guru
(C) Ayyankali  (D) Karuppam
Answer: (B)

35.  The Journalist who was exiled from Travancore. 
(A) N. Balakrishna Pillai (B) KP Kesava Menon
(C) Kandathil Varghese Mappila (D) Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
Answer: (D)

36. Name the social reformer who founded "Sadhu Jana Paripalana Sangham".
(A) Ayyankali   (B) T.K. Madhavan
(C) Sahodaran Ayyappan  (D) T.M. Varghese
Answer: (A) 

37. 'Abhinava Keralan' was the journal edited and published by
(A) V.T. Bhattatharippadu  (B) Poykayil Yohannan
(C) Elias Chavara  (D) Vaghblatananda
Answer: (D)

38. Identify the leader who submitted 'Ezhava Memorial' to Srimoolam Thirunal Maharaja demanding to appoint Ezhavas in the Government service of Travancore
(A) Dr Palpu  (B) G.P. Pillai
(C) T.K. Nair  (D) Ikkanda Warrier
Answer: (A)

39. The man who led both Guruvayur Satyagraha and Salt Satyagraha at Payyannoor.
(A) K.P. Kesava Menon  (B) K.M. Panicker
(C) C. Kesavan  (D) A.K. Gopalan
Answer: (A)

40. Chavittu Natakam' is the contribution of
(A) The French (B) The Dutch 
(C) The English  (D) The Portuguese
Answer: (D)

41. World Water Day is observed on
(A) April-21 (B) March-22
(C) June-5  (D) September-22
Answer: (B)

42. Today there are many people who indulge in Social Problems like this. One such familiar name is Medha Patkar. Which is the area of her activity?
(A) Activities related to protection of environment. 
(B) Wild life Protection and Conservation.
(C) Activities related to the eradication of poverty. 
(D) Old age protection and conservation.
Answer: (A)

43. Kinetic Energy of molecules is highest in
(A) Gases (C) Solids
(B) Liquids (D) Solutions
Answer: (A) 

44. To prevent air pollution in cities like Delhi, vehicles are run on CNG (Comprehensive Natural Gas). What is the main biogas contained in CNG?
(A) Butane (B) Ethane
(C) Methane  (D). Propane
Answer: (C)

45. The study of cells, especially their formation, structure and functions is called
(A) Cosmology  (B) Cytology 
(C) Petrology (D) Dermatology 
Answer: (B)

46. What is the reason behind the blackening of Taj Mahal? 
(A) Depletion of Ozone layer (B) Deforestation
(C) Water Pollution  (D) Acid rain
Answer: (D)

47. A cattle disease which is a threat to human race.
(A) Swelling of udder (B) Foot and mouth disease of cattle
(C) Anthrax (D) All of these 
Answer: (C)

48. What are the main components contained in chemical fertilisers?
(A) Carbon, Nitrogen, Potassium (B) Nitrogen, Hydrogen, Phosphorus
(C) Carbon, Hydrogen, Oxygen (D) Phosphorus, Potassium. Nitrogen
Answer: (D)

49. The solar planet having a single satellite. 
(A) Mercury (B) Saturn
(C) Jupiter  (D) Earth
Answer: (D)

50. Which is the respiratory organ of spider? 
(A) Lungs (B) Skin
(C) Book lungs (D) None of these
Answer: (C)
Loading...

No comments:

Post a comment