LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-18)

2017 - August (Question Paper-18)
KERALA PSC - ASSISTANT PROFESSOR (CHEMICAL ENGINEERING) TECHNICAL EDUCATION (ENGINEERING COLLEGES)
Date of Test: 21-08-2017
Question Paper Code: 71/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The first Attornigeneral of India
A:-M.C. Sedalvad
B:-C.K. Daftari
C:-V. Narahari Rao D:-Gulsarilal Nanda 
Correct Answer:- Option-A

Question2:-In which newspaper "Veenapoov" of Kumaranasan firstly published?
A:-Mathrubhoomi
B:-Kerala Kaumudi
C:-Mithavadi
D:-Vivekodayam                                                                                   
Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who write the Mahakavya named 'Vishaka Vijayam'? 
A:-A.R. Raja Raja Varma
B:-Ulloor
C:-Kerala Varma Valiya Koyithamburan
D:-Vallathol
Correct Answer:- Option-C

Question4:-Which Part of Indian Constitution deals about State Administration?
A:- 5th Part
B:- 7th Part
C:- 6th Part
D:- 8th Part
Correct Answer:- Option-C

Question5:-Which book is also known as 'Keralaramam'?
A:-Nijananda Vilasam
B:-Hortus Malabaricus
C:-Samshepa Vedartham 
D:-Vasantholsavam 
Correct Answer:- Option-B

Question6:-The year of 'Temple entry proclamation'.
A:-1936 Dec. - 12
B:-1936 Nov. - 12
C:-1936 Sept. - 12
D:-1936 Oct. - 12
Correct Answer:- Option-B

Question7:-'Mundhiri Kinar' is related to which social reformer?
A:-Ananda Thirthan
B:-Ayyankali
C:-Agamananda Swami 
D:-Vaikunda Swamikal 
Correct Answer:- Option-D

Question8:-Chattambi Swamikal born in
A:-Patyam
B:-Venganoor
C:-Kannamoola
D:-Chavara                                                                                             
Correct Answer:- Option-C

Question9:-The first Butterfly Safari Park in Asia. 
A:-Thenmala
B:-Mathikettan Chola
C:-Shalimar
D:-Kaziranga National Park
Correct Answer:- Option-A

Question10:-Right to Education Act passed by Indian Parliament.
A:-August - 2009
B:-August - 2008
C:-September - 2009
D:-August - 2010
Correct Answer:- Option-A

Question11:-The first RTI Application submitted by
A:-M. Vijaya Kumar
B:-Theresa Bhattacharya
C:-Shahid Raza Burney
D:-P.A. Abraham
Correct Answer:- Option-C

Question12:-The drama 'Punarjanmam' written by
A:-Thakazhi Sivasankara Pilla
B:-P. Kesava dev
C:-Lalithambika Anthrjanam
D:-S.K. Pottakkad
Correct Answer:- Option-C

Question13:-Who said, "I am the leader, shoot me first before you kill others"?
A:-Sarojini Naidu
B:-A.V. Kuttimalu Amma
C:-Annie Besent
D:-Akkammacheriyan
Correct Answer:- Option-D

Question14:-The Autobiography of  A.K Gopalan
A:-Jeevitha Katha
B:-In the cause of the people
C:-Marakkatha Ormakal
D:-Ente Jeevithanubhavangal                                                               
Correct Answer:-Question Cancelled

Question15:-The statue of Akkammacheriyan erected at 
A:-Venganoor
B:-Thrissur
C:-Thycaud
D:-Vellayambalam
Correct Answer:- Option-D

Question16:-Which novel of Kesava Dev based the tragedy of partition of India?
A:-Ayalkar
B:-Bhranthalayam
C:-Adhikaram
D:-Munnottu
Correct Answer:- Option-B

Question17:-The National Food Security Act was signed into law on
A:- 12thSept. - 2013
B:- 12th Nov. - 2013
C:- 22nd Sept. - 2013
D:- 22nd Nov. - 2013
Correct Answer:- Option-A

Question18:-Which Article of Indian Constitution deals about the prevention of untouchability?
A:-Article - 16
B:-Article - 14
C:-Article - 21
D:-Article - 17
Correct Answer:- Option-D

Question19:-Among the following which is the book of Herman Gundert?
A:-Puthan Pana
B:-Mishiha Charitham
C:-Sathyaveda lthihasam
D:-Janova Parvam
Correct Answer:- Option-C

Question20:-The Araya Samajam was founded by 
A:-Sahodaran Ayyappan
B:-Pandit Karuppan
C:-Ayyankali
D:-Ayya Vaikunda Swamikal
Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment