LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-09)

2017 - August (Question Paper-09)
KERALA PSC - CATALOGUE ASSISTANT  LEGISLATURE SECRETARIAT
Date of Test: 22-08-2017
Question Paper Code: 091/2017
Download Question Paper - Click here

1. A dry wind that flows during the summer season at Assam and Western-Bengal is known as
(A) Kal Baisakhi (B) Cherry Blossom
(C) Loo  (D) Mango shower
Answer: (A)

2. Name the leader of the National Movement who authored "Unhappy India".
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Bipin Chandra Pal
(C) Aurobindo Ghosh  (D) Lala Lajpat Rai
Answer: (D)

3.  Panchayati Raj system firstly introduced in which Indian state? 
(A) Punjab (B) Haryana
(C) Rajasthan (D) Sikkim
Answer: (C)

4. The Predecessor of Lok Sabha
(A) Central Legislative Council (B) Central Legislative Assembly
(C) Council of State  (D) Constituent Assembly
Answer: (B)

5. Planning and Development Department was set up under the chairmanship
(A) A. Dalai  (B) Nehru
(C) M. Visvesarayya (D) A.R. Desai
Answer: (A) 

6. The scheme introduces for pensioners to give Digital Life Insurance Certificate on the basis of Adhar Card
(A) Atal Pension Yojana (B) Jeevan Praman 
(C) Jeevan Jyoti  (D) Suraksha Beema Yojana 
Answer: (B)

7. Which Five-year plan raise the slogan "Gareebi Hatao"? 
(A) 7 Plan (B) 64 Plan
(C) Si Plan  (D) 5th Plan
Answer: (D)

8. The Tourist Island Kuruva" in Wayanad located on the banks of the river
(A) Kabani  (B) Pampa 
(C) Periyar  (D) Tirupati
Answer: (A)

9. The social reformer who related to "Panmana Ashram" is
(A) Yohannan  (B) Kumaran Ashan
(C) Chattampi Swamikal (D) Ayyankali
Answer: (C)

10. The country hosted the 3rd edition World Conference on Environment
(A) Sri Lanka  (B) India
(C) Pakistan  (D) Bangladesh
Answer: (B)

11. Adwaitha Ashramam was established by Sri Narayana Guru in 1919 at
(A) Aluva  (B) Chempazhanthi
(C) Aruvipuram  (D) Guruvayur
Answer: (X) 

12. Indian Navy has recently launched Integrated Automatic Aviation Meteorological System [IAAMS) in which State?
(A) Kerala  (B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh  (D) Tamil Nadu
Answer: (D)

13. Srinath Narayanan is associated with which sports? 
(A) Volleyball  (B) Chess
(C) Football  (D) Badminton
Answer: (B)

14. The Indian personality will lead Indian Parliamentary delegation in the 136h Assembly Inter-Parliamentary Union [IPU] 2017
(A) Sumitra Mahajan  (B) Narendra Modi 
(C) Sushma Swaraj  (D) Rajnath Singh Answer: (A)

15. The social reformer who arrested during the regime of Swathi Tirunal
(A) Sahodharan Ayyappan (B) Mannath Padmanabhan
(C) Vaikunda Swamikal (D) V. T Bhattathirappad
Answer: (C) 

16. The national leader who reached South Africa in accordance with Gandhi's Invitation
(A) Gopal Krishna Gokhale (B) Rajendra Prasad
(C) Vallabhbhai Patel  (D) Abul Kalam Azad
Answer: (A)

17. A Continent without Volcano
(A) Africa (C) Antarctica
(B) Asia (D) Australia
Answer: (D)

18. Grand old man of South India
(A) Dada Bhai Naoroji (B) Subramanya Ayyar
(C) E.V. Naikkar   (D) G.P. Pillai
Answer: (B)

19. K.C. Kalikutty is related to
(A) Channar Lahala (B) Kallumala Samaram
(C) Thonnuramandu Lahala (D) Mappila Lahala
Answer: (A)

20. The viceroy of India during the formation of Indian National
Congress
(A) Lord Rippon (B) Lord Lytton 
(C) Lord Dufferin  (D) Lord Curzon 
Answer: (C)
Loading...

No comments:

Post a comment