LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-12)

2017 - August (Question Paper-12)
KERALA PSC - FULL-TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER (ARABIC)  LPS EDUCATION DEPARTMENT / PART-TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER (ARABIC)  LPS EDUCATION DEPARTMENT 
Date of Test: 30-08-2017 
Question Paper Code: 096/2017
Download Question Paper - Click here

1. Which country is hosting 2016 World Environment day celebrations?
(A) Angola  (B) Turkey
(C) Japan  (D) Brazil
Answer: (A)

2. Sampoorna Gramin Rozgar Yojana was dedicated to the country by the Prime Minister of
(A) Manmohan Singh  (B) Narendra Modi
(C) Atal Bihari Vajpayee  (D) Narasimha Rao
Answer: (C)

3. Who is the recipient at most recent Vallathol Award 2016 
(A) Anand  (B) P. Narayanakurup
(C) Peruibadavam Sreedharan (D) Sreekumaran Thampi
Answer: (D)

4. Which article of India Constitution deals with the prohibition of employment of children in factories, mines etc?
(A) 22 (B) 26 (C) 28  (D) 24
Answer: (D)

5. National Institute of Rural Development is situated at
(A) Mumbai  (B) Hyderabad 
(C) Delhi (D) Kolkata 
Answer: (B)

6. Anti Defection Law in India came into force on
(A) 11 March 1985 (B) 17 March 1985 
(C) 1 March 1985  (D) 21 March. 1985
Answer: (C) 

7. Prathyaksha Raksha Daiva Sabha was a Dalit religious protest movement by Poikayil Yohannan founded at
(A) Kottayam  (B) Pathanamthitta 
(C) Idukki  (D) None of these Answer: (B)

8. Which is known as the Magna Carta of Travancore Riots?
(A) Pandara Pattam Proclamation (B) Temple Entry Proclamation
(C) Kundara Proclamation  (D) None of these 
Answer: (A)

9. "Ente Jeevithakatha' is an autobiography of
(A) Mannath Padmanabhan (B) Swadesahhimani Ramakrishna Pillai
(C) A. P. Udayabhanu  (D) A. K. Gopalan
Answer: (D)

10. Which river in Kerala nicknamed as English Channel during the British rule"?
(А) Mayyаzlii  (B) Kunthipuzha
(C) Bharathapuzha  (D) Periyar
Answer: (A)

11. First printing press in Kerala established in 1821 at Chalukunnu in Kottayam by
(A) Herman Gundert (B) Guttenberg
(C) Rev. Benjamin Bailey (D) None of these
Answer: (C)

12. "Mandan Muthappa" is a character created by
(A) M. T. Vasudevan Nair  (B) Vaikam Muhammed Basheer
(C) Kovilan  (D) Uroob
Answer: (B)

13. The first President of Purogamana Kala Sahithya Sangam
(A) M. K. Sunu (B) M. N. Vijayan
(C) Vailopilly Sreedhanmenon  (D) N. V. P. Unithiri
Answer: (C)

14. Who organized Cherumur Malajun Sabha to protest against the traditional attitude and customs of the caste Hindus and caste Hindu converts
(A) Ayyakali (B) Pampady John Joseph 
(C) Vaubadanda   (D) Vaikunda Swamikal 
Answer: (B) 

15. Who among the following lenders not connected with social reform movement for Namboothiri Women
(A) Parvathy Nenmenimangalam (B) Arya Pallam
(C) Neeli Mangalass  (D) None of these
Answer: (D)

16. How many times demonetization occur in India after independence? 
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 1
Answer: (A)

17. Who won the Nobel Prize 2016 in Literature? 
(A) Bob Dylan  (B) Juan Manuel Santos
(C) Oliver Hart  (D) Jean Pierre Sauvage
Answer: (A)

18. World Malaria Day is observed globally on
(A) 17'li April (B) 28 July (C) 25 April  (D) 7 April 
Answer: (C)

19. Ojapali is the folk dance of which state in India? 
(A) Jammu Kashmir  (B) Punjab
(C) Harуaла (D) Assam
Answer: (D)

20. Which bank has won the Golden Peacock Award 2017? 
(A) Axis Bank (B) Yes Bank
(C) HDFC Bank  (D) State Bank of India
Answer: (B)
Loading...

No comments:

Post a comment