LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-07)

2017 - August (Question Paper-07)
KERALA PSC - STATION OFFICER(TRAINEE) FIRE & RESCUE SERVICES
Date of Test: 17-08-2017
Question Paper Code: 088/2017
Download Question Paper - Click here

81. National Mission on Clean Ganga (NMCG) observed Ganga Swatchata Sankalp Divas on
(A) May 4th, 2017  (B) May 24, 2017 
(C) April 5th, 2017 (D) March 31, 2017
Answer: (B)

82. Name the first city in the world to have its own Microsoft designed Font.
(A) Cairo (B) Sharjah 
(C) Sidney  (D) Dubai 
Answer: (D)

83. The 13th India-EU Summit was held in which city on 30th March 2016?
(A) Paris  (B) Rome
(C) Brussels  (D) Berlin
Answer: (C)

84. Hemis Gompa Festival which is internationally known is of which State? 
(A) Jammu & Kashmir  (B) Haryana
(C) Uttarakhand  (D). Rajasthan 
Answer: (A) (Hemis Festival in Ladakh is celebrated annually on the 10th day of the Tse-Chu, Lunar month of the Tibetan Calendar.)

85. Article 360 of Indian Constitution stands for
(A) Election & Election Commission
(B) Provision for Emergency
(C) Official Language
(D) Power of Parliament to amend the Constitution
Answer: (B)

86.  The idea of Concurrent List" was borrowed from the Constitution of which country"?
(A) Australia (B) England 
(C) Japan  (D) USA 
Answer: (A)

87. The Constitutional Amendment which amended Article 326 and lowered voting age from 21 to 18 years
(A) 86th Amendment  (B) 614 Amendment 
(C) 65th Amendment  (D) 69th Amendment 
Answer: (B) 

88. Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) Programme was launched at Panipat, Ilaryana on
(A) 20 January 2015  (B) 24th June 2015 
(C) 1 July 2015  (D) 2nd January 2015
Answer: (D)

89. Who established the First Printing Press in Kerala? 
(A) Rev. Habik  (B) Amos Pathiri
(C) Dr Herman Gundert  (D) Benjamin Bailey
Answer: (D)

90. Vaala Sainudaya Parishkarani Sabhas was organised by
(A) Kumara Gurudevan  (B) Sahodaran Ayyappan
(C) Pandit K.P. Karuppan  (D) Ayyankali 13
Answer: (C)

91. "Dhyana Sallapangal' is an important work of which social reformer? 
(A) Kuriakose Elias Chavara (B) Vagbadananda
(C) Poikayil Yohannan   (D) Ayyavaikundar
Answer: (A) 

92. "Avanavan Kadamba" is a drama written by
(A) V.T. Bhattathiripad (C) N.N. Pillai
(B) Kaavalam Narayana Panicker (D) O. Madhavan
Answer: (B)

93. Samyukhta Rashtriya Samithi was organised in connection with
(A) Paliyam Satyagraha  (B) Malayali Memorial 
(C) Nivarthana Agitation  (D) Channar Agitation 
Answer: (C)

94. Onnekal Kodi Malayalikal is an important work written by
(A) E.M. Sankaran Namboothripad (B) G.P. Pillai
(C) K.P. Kesava Menon  (D) Vallathol Narayana Menon
Answer: (A)

95. The Social reformer who led 'Achipudava Samaram" is
(A) K.P. Vellon  (B) K. Paramu Pillai
(C) Arattupuzha Velayudha Panicker (D) C. Krishnan
Answer: (C)

96. The organisation founded by Subhananda Gurudevan is
(A) Ananda Sabha (B) Atma Bodhodaya Sangham
(C) Kallianadayini Sabha  (D) Atmiya Sabha
Answer: (B) 

97. 'Athma Kathakkoru Aamukham' is the autobiography of
(A) Arya Pallam  (B) Lalitha Prabhu
(C) A.V. Kuttimalu Amma  (D) Lalithambika Antarjanam
Answer: (D)

98. Kerala Pulayar Mahasabha was founded under the leadership of
(A) Velukkutty Arayan  (B) P.K. Kumaran Master 
(C) P.K. Chathan Master  (D) T.K. Madhavan 
Answer: (C)

99. The founder editor of Bashaposhini one of the oldest Malayalam literary magazines
(A) Kandathil Varughese Mapila (B) Moorkoth Kumaran
(C) G. Sankara Kurup  (D) Ulloor S Parameswar Iyer
Answer: (A)

100. Who won the Vayallar Award - 2016? 
(A) Sree Kumaran Thampi (C) Subash Chandran
(B). C. Radhakrishnan (D) U.K. Kumaran
Answer: (D)
Loading...

No comments:

Post a comment