LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-03)

2017 - August (Question Paper-03)
KERALA PSC - PART TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER (ARABIC) UPS / FULL-TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER (ARABIC) EDUCATION  DEPARTMENT
Date of Test: 03-08-2017
Question Paper Code: 083/2017
Download Question Paper - Click here

1. Which of the following is an igneous rock? 
(A) Marble (B) Limestone
(C) Slate  (D) Basalt
Answer: (D)

2. Which among the following is the highest peak in the peninsular plateau?
(A) Maikala Rances  (B) Brahmavid Ranges
(C) Muntai Plateau  (D) Amaimudi
Answer: (D)

3. The least populated region in Kerala is
(A) Kozhikode (B) Idukki
(C) Pathanamthitta  (D) Kannur
Answer: (B)

4. Who is the Deputy Chairman of NITI Aayog?
(A) Arvind Panaguria  (B) Montek Singh Ahluwalia
(C) C. Ranga Rajan  (D) Urjit Patel
Answer: (A) 

5.  The provision of loan for small entrepreneurs without any guarantor or mortgage, scheme is
(A) Swachh Bharat (B) Nude Yojana
(C) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
(D) Pradhan Mantri Ujwala Yojana
Answer: (B) 

6. Who wrote the book titled "Gandhi and Anarchy? 
(A) Subhash Chandra Bose  (B) C.R. Das
(C) Chettur Sankaran Nair  (D) Motilal Nehru
Answer: (C)

7. Where is the Kerala Agricultural University situated? 
(A) Thiruvananthapuram  (B) Kochi
(C) Kozhikode  (D) Thrissur
Answer: (D)

8. Separate electorate for Muslims were first introduced through the following reforms:
(A) Minto Morley Reforms  (B) Montagu-Chelmsford's ford Reforms
(C) Motilal Nehru Report  (D) Government of India Act, 1935
Answer: (A)

9. At the time of Indian revolt of 1857, the Governor-General of India was
(A) Lord Wellesley (B) Lord Canning 
(C) Lord Hardinge  (D) Lord Dalhousie 
Answer: (B)

10.  The nationalist leader who was killed in a police lathi charge in 1928 was
(A) Lala Lajpat Rai  (B) Madan Mohan Malaviya
(C) Swami Sahajanand  (D) Surya Sen
Answer: (A) 

11. In front of which temple Sri Narayana Guru inscribed the following words: "It is a model place where people live without caste or religious aversion, but with fraternity."
(A) Kalavancode  (B) Varkkula
(C) Aruvippurum  (D) Chempazhanthi
Answer: (C)

12. The social reformer who protested against joint family system. Sambandaman Marumakkathayum was
(A) Vaikunda Swamikal  (B) Vaghbhatananda
(C) Sahodaran Ayyappan  (D) Chattambi Swamikal
Answer: (D) 

13. In which year Brahinananda Sivayogi started Ananda Mahasabha? 
(A) 1921 (B) 1937
(C) 1924  (D) 1918
Answer: (D)

14. In 1931, Yachana Yathra was conducted by
(A) Mannath Padmanabhan (B) V.T. Bhattathiripad 
(C) E.V. Ramaswami Naicker  (D) Ayyankali 
Answer: (B)

15.  The first indigenous printing press at Mannanam was established by
(A) Poikayil Yohannan  (B) Pandit KP. Karuppan 
(C) Kuriakose Elias Chavara  (D) Dr Palpu 
Answer: (C)

16. Which is the book. recently procured a handwritten copy of Herman Gundert from Germany?
(A) Kerala Natakum  (B) Prachina Malayalam
(C) Dhyana Sallapangal  (D) Samkshepavedlar than
Answer: (A) 

17. Who among the following, won 2016 Best FIFA Men's Player Award?
(A) Neymar  (B) Christiano Ronaldo
(C) Antonio Greesman  (D) Lionel Messi
Answer: (B)

18. Amina J. Mohammad, the Deputy Secretary-General of UNO belong to which nation?
(A) USA  (B) Saudi Arabia (C) Nigeria  (D) Egypt 
Answer: (C)

19. The Malayalam film "Kammattipadam" directed by
(A) Vidhu Vincent  (B) Priyanandan
(C) E. Santhosh Kumar  (D) Rajeev Ravi
Answer: (D)

20. Who is the present Chief Minister of Goa? 
(A) Manohar Parikkar  (B) Adityanath Yogi
(C) N. Biren Singh  (D) Okram Tobi Singh 
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment