LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-11)

2017 - August (Question Paper-11)
KERALA PSC - INSTRUCTOR GRADE I IN MECHANICAL ENGINEERING (ENGINEERING COLLEGES) TECHNICAL EDUCATION
Date of Test: 24-08-2017
Question Paper Code: 093/2017
Download Question Paper - Click here

1. Who became the first Viceroy of India after the revolt of 1857 
(A) Lord Minto (B) Lord Canning
(C) Lord Litton  (D) Lord Wellesley
Answer: (B)

2. The Second session of the Indian National Congress was held at .............in 1886.
(A) Calcutta (B) Bombay
(C) Delhi (D) Madras
Answer: (A)

3.  National song Vande Matharum was composed by
(A) Rabindra Nath Tagore (B) Mahatma Gandhi
(C) Bankim Chandra Chatterjee  (D) Devendra Nath Tagore
Answer: (C)

4. The study of inscriptions is known as
(A) Numismatics (B) Palaeography 
(C) Archaeology  (D) Epigraphy 
Answer: (D)

5. Who was known as 'Grand old man of India'? 
(A) Dadabhai Naoroji (B) Bal Gangadhar Tilak 
(C) Jawaharlal Nehru  (D) Subhash Chandra Bose
Answer: (A)

6. The most densely populated desert in the world is
(A) Gobi desert (B) Arabian desert 
(C) Sahara desert  (D) Thar desert 
Answer: (D)

7. Sabarigiri Hydro-electric project is in which river? 
(A) Kaveri (B) Pampa
(C) Periyar  (D) Bharathapuzha
Answer: (B)

8.  Devadasi system in Travancore was abolished by
(A) Shri Moolam Thirunal (B) Marthanda Varma 
(C) Setu Lakshmi Bai  (D) Shri Chithira Thirunal 
Answer: (C)

9. The first post office of Kerala was founded in 1857 in ................district
(A) Alappuzha (B) Pathanamthitta
(C) Kozhikode (D) Thiruvananthapuram
Answer: (A)

10. Salal Project is built on which river? 
(A) Ganga (B) Hoogly
(C) Chenab (D) Yamuna
Answer: (C)

11. Who led Kallumala Agitation in 1915? 
(A) Chattampi Swami      (B) Kumara Guru 
(C) Dr. Palpu   (D) Ayyankali
Answer: (D)

12. Vakkom Moulavi was the founder of which Newspaper? 
(A) Rajya Samacharam  (B) Swadeshabhimani
(C) Kesari  (D) Deshabhimani
Answer: (B)

13. In which year Blessed Kuriakose Elias Chavara died? 
(A) 1861 (B) 1871
(C) 1881  (D) 1891
Answer: (B) 

14. Who was the founder of Ananda Mahasabha? 
(A) Shri Narayana Guru  (B) Pandit Karuppan
(C) Brahmananda Swami Sivayogi
Answer: (C)

15. Who conducted "Panthi Bhojanam" for the first time in India? 
(A) Thycadu Ayya  (B) Ayya Vaikundar
(C) Shri Narayana Guru  (D) Vagbhatananda
Answer: (A)

16. Emmanuelle Riva, who passed away was the famous personality of which field?
(A) Scientist  (B) Writer 
(C) Sports  (D) Actress 
Answer: (D)

17. The book "The Man Who Could Never Say No" has been authored by whom?
(A) S. Muthiah  (B) Milan Vaishnav 
(C) Vikram Seth  (D) Nitin Bose 
Answer: (A)

18. Ranji Trophy is associated with which of the following game? 
(A) Football  (B) Hockey
(C) Cricket  (D) Basketball
Answer: (C) 

19. The Buxa Tiger Reserve is located in
(A) Karnataka (B) Gujarat 
(C) Orissa  (D) West Bengal 
Answer: (D)

20. World population day is observed on
(A) June 11 (B) July 11 (C) June 5 (D) July 5
Answer: (B)
Loading...

No comments:

Post a comment