LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-17)

2017 - August (Question Paper-17)
KERALA PSC - CLERK/CASHIER (NCA NOTIFICATION) DISTRICT CO-OPERATIVE BANK (PART I- DIRECT RECRUITMENT)
Date of Test: 16-08-2017
Question Paper Code: 70/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-African Liberation Day is on
A:-May 25th
B:-May 8th
C:-June16th
D:-March 8th
Correct Answer:- Option-A

Question2:-May 4th Movement is co-commemorated as
A:-May Day
B:-Children's Day
C:-International Mothers Day
D:-World Health Day
Correct Answer:- Option-A

Question3:-Who is the highest legal adviser of Government of India?
A:-Supreme Court Chief Justice
B:-Attorney General of India
C:-Comptroller and Audit General of India
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B

Question4:-Union List consist of how many subjects?
A:-36
B:-46
C:-97
D:-106
Correct Answer:- Option-C

Question5:-Finance Committee set up on the basis of which Article of Indian Constitution?
A:-IV 
B:-V
C:-356
D:-280
Correct Answer:- Option-D

Question6:-All India Women's Conference founded in
A:-1919
B:-1920
C:-1927
D:-1928
Correct Answer:- Option-C 

Question7:-Who wrote 'The Bengali Primer' in Bengali language?
A:-Iswara Chandra Vidya Sagar
B:-Debendranath Tagore
C:-Derozio
D:-Aswani Kumar Tagore
Correct Answer:- Option-A

Question8:-Who was the founder of Bethune School for women in 1849?
A:-David Hare
B:-Vidya Sagar
C:-Ram Mohan Roy
D:-Debendranath Tagore
Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who was known as Vidya Sagar of Maharashtra?
A:-Jaganath Sanker Seth
B:-Bahu Daji
C:-Govinda Rao Phule
D:-Karsondas Mauji
Correct Answer:- Option-C

Question10:-Mamburan Sayyed Alavi thangal is associated with which revolt?
A:-Malappuram revolt
B:-Manarkad revolt 
C:-1921 rebellion 
D:-Cherur revolt
Correct Answer:- Option-D

Question11:-Who was the political leader who was arrested due to Kozhancheri speech?
A:-N. V. Joseph
B:-A. K. Pillai
C:-T. K. Madhavan
D:-C. Kesevan
Correct Answer:- Option-D 

Question12:-Who published 'Alameen' the newspaper in Arabi Malayalam?
A:-Mamburam Sayyed Fazal Thangal
B:-Vakkom Moulavi
C:-Mohammed Abdurahman Sahib 
D:-Makti Tangal
Correct Answer:- Option-C

Question13:-Who headed the Ezhava memorial?
A:-C. Kesavan
B:-Dr. Palppu
C:-K. Madhavan
D:-T. K. Raghavan
Correct Answer:- Option-B

Question14:-Who was the Master Brain of Malayali Memorial?
A:-G. P. Pillai 
B:-C. Kesevan 
C:-A. K. Pillai
D:-N. V. Josheph
Correct Answer:- Option-A

Question15:-Among the following social reformers who advocated infallibility of Vedas at first
A:-Swami Dayananda Saraswathi
B:-Swami Vivekananda 
C:-Swami Sradhananda 
D:-Devendranath Tagore
Correct Answer:- Option-D

Question16:-Who was known as 'Lokahitwadi'?
A:-M. G. Ranade
B:-Paramahamsa Mandali
C:-Gopal Hari Deshmukh
D:-Chinna Basava
Correct Answer:- Option-C

Question17:-Who is known as Ram Mohan Roy of South India?
A:-VeeraSalingam
B:-Sri Narayana Guru
C:-Periyar E. V. Rama Swami Naiker
D:-Subramaniya Bharathi
Correct Answer:- Option-A 

Question18:-What was the Socio-Religious Reform Movement that worked for the revival and strengthening of ancient religions like Hinduism, Zoroastrianism and Buddhism?
A:-Brahma Samaj 
B:-Theosophical Society
C:-Prarthana Samaj
D:-Rama Krishna Mission
Correct Answer:- Option-B

Question19:-Who was the first Secretary of Brahma Samaj?
A:-Chandrashekar Dub
B:-Prasanna Kumar Tagore
C:-David Hare
D:-Tarachand Chakravarti
Correct Answer:- Option-D

Question20:-Fundamental Duties of Indian citizen came in which part of Indian Constitution?
A:-III
B:-IV A 
C:-VI
D:-VII
Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment