LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-15)

2017 - August (Question Paper-15)
KERALA PSC - TECHNICIAN GRADE II(BOILER OPERATOR) KERALA CO-OPERATIVE MILK MARKETING FEDERATION LIMITED  PART I-(GENERAL CATEGORY) (NCA NOTIFICATION)
Date of Test: 08-08-2017
Question Paper Code: 68/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who is known as the "Father of New France"?
A:-Christopher Columbus
B:-Samuel de Champlain
C:-Francisco Pizarro
D:-Bartolome de Las Casas
Correct Answer:- Option-B

Question2:-Indulekha is the heroine of the famous Malayalam novel "Indulekha" written by O. Chandu Menon. Who is the hero of the novel?
A:-Mahaveeran
B:-Mahadevan
C:-Madhavan
D:-Soori Namboothirippad
Correct Answer:- Option-C                                                                      

Question3:-Who is called "Praschanna Buddha"?
A:-Sankaracharya B:-Sri Buddha
C:-Sahodaran Ayyappan D:-C. V. Kunjuraman 
Correct Answer:- Option-A

Question4:-Who acts as the constitutional head?
A:-Governor
B:-Dr. B. R. Ambedkar
C:-Prime Minister
D:-President
Correct Answer:- Option-D

Question5:-The Right to Information Act introduced in
A:-2004
B:-2005
C:-2008
D:-2009
Correct Answer:- Option-B

Question6:-What do you mean by Artificial Ground Water - recharge?
A:-Collection of rainwater from the rooftop into a collection tank
B:-Collection of rainwater from the rooftop into wells
C:-Allow the roof water in the channels
D:-Nothing to do for collecting roof water
Correct Answer:- Option-B

Question7:-In which place Clive established Double Government?
A:-Madras
B:-Delhi
C:-Bengal
D:-Hyderabad
Correct Answer:- Option-C 

Question8:-Pick one which is not a cause of Muslim communalism
A:-British Policy of Divide and Rule
B:-Rise of Hindu reformers
C:-Demand for communal representation
D:-Govt. Policies of suppression
Correct Answer:- Option-D

Question9:-White paper is related to
A:-Containing proposals for constitutional changes in India
B:-Agreement of Britain to quit India 
C:-Agreement signed by the Indian rulers with the English East
India Company
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question10:-To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India. This comes under which category?
A:-Fundamental Rights
B:-Fundamental Principles
C:-Fundamental Duties
D:-Fundamental Theories
Correct Answer:- Option-C

Question11:-Kandathil Varghese Mappilai is associated with
A:-Mathrubhumi
B:-Malayala Manorama
C:-Janayugom
D:-Deepika
Correct Answer:- Option-B

Question12:-The 2nd part of the film Bahubali is named as
A:-Bahubali the completion
B:-Bahubali the end
C:-Bahubali Part II
D:-Bahubali the conclusion
Correct Answer:- Option-D

Question13:-The translation of "Abhijana Sakuntalam" by
A:-Kerala Varma Valiya Koyi Thampuran
B:-Neelakantan Namboothiripad
C:-G. Sankaran Kurup
D:-Kunjikuttan Thampuran
Correct Answer:- Option-A

Question14:-The Central Hindu College founded by Annie Besant later developed into
A:-Sankaracharya University
B:-Benaras University
C:-Benaras Hindu University
D:-Sankaracharya Sanskrit College                                                          
Correct Answer:- Option-C 

Question15:-Who said the temple entry proclamation is the "miracle of modern times"?
A:-Mannathu Padmanabhan
B:-Gandhiji
C:-K. Kelappan
D:-A. K. Gopalan
Correct Answer:- Option-B

Question16:-The Savarna Jatha was led by
A:-Ayyankali
B:-K. K. Madhavan
C:-Chattampi Swamikal
D:-Mannathu Padmanabhan
Correct Answer:- Option-D

Question17:-In relation to the National Movement in Travancore, Action Council of the State Congress was led by
A:-Accamma Cheriyan
B:-Pattom A. Thanu Pillai
C:-Ikkanda Warrier
D:-Ali Musaliar
Correct Answer:- Option-A

Question18:-Who prepared the preamble of the Indian Constitution?
A:-Sardar Vallabh Bhai Patel
B:-M. N. Roa
C:-Jawaharlal Nehru
D:-B. R. Ambedkar
Correct Answer:- Option-C

Question19:-Who became famous by his pen name "Kesari"?
A:-Ponkunnam  Varkey
B:-Vengayil Kunhiraman Nayanar
C:-S. K. Pottakkad
D:-G. Sankara Kurup
Correct Answer:- Option-B

Question20:-The Malayali memorial signed in
A:-1891
B:-1821
C:-1857
D:-1862  Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment