LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - AUGUST (Question Paper-04)

2017 - August (Question Paper-04)
KERALA PSC - AGRICULTURAL ASSISTANT GRADE II - AGRICULTURE DEPARTMENT 
Date of Test: 09-08-2017
Question Paper Code: 085/2017
Download Question Paper - Click here

1. Choose the correct statement:
(A) Chattampi Swamikal is known as Bharatha Kesari. 
(B) Ayyankali is called Pulaya Raja by Indira Gandhi.
(C) Vakkom Abdul Khader Maulavi is connected with Kallumala
Samaram.
(D) Ananda Darsanam is associated with Kumaragurudevan. 
Answer: (D)

2. What is the theme of the 2017 World Intellectual Property Day!! 
(A) Visionary innovators  (B) Innovation – Improving Lives
(C) Creating the Future Today (D) Designing the Future
Answer: (B)

3.  Mary Godwin, who wrote 'Frankenstein is the wife of a famous poet. Who is he?
(A) Shelley  (B) Wordsworth 
(C) Keats  (D) William Blake 
Answer: (A)

4. The Organizations known as "Bretton Wood Twins": 
(A) IMF and IDA  (B) IMF and MIGA
(C) World Bank and IME  (D) IMF and IFC 
Answer: (C) 

5.  The city which has been designated as UNESCO World Book Capital 2018
(A) Canberra (B) Rome
(C) Athens  (D) London
Answer: (C)

6. Identify the person connected with the book 'Darsanamala" : 
(A) Kumaranasan  (B) Sree Narayana guru
(C) Chattampi Swamikal  (D) Vagbhatanandan
Answer: (B) 

7. Choose the wrongly matched pair regarding the Constitution of India : 
(A) Fundamental Duties - Canada  (B) Emergency - Germany
(C) Directive principles - Ireland (D) Federal Structure - USA
Answer: (A)

8. Which Indian bank has won the 2017 Golden Peacock Innovative Product / Service Award?
(A) SBI  (B) Union Bank of India
(C) Yes Bank  (D) ICICI 
Answer: (C)

9. Choose the correct statement regarding the Constitution of India : 
(A) Article 61 is related to the election of Indian President
(B) Article 214 deals with the Public Service Commission 
(C) Article 356 deals with Election Commission of India 
(D) Article 24 deals with Child Labour prohibition
Answer: (D) 

10. On which date the National Panchayati Raj Diwas is celebrated in India?
(A) May 22  (B) April 24 
(C) May 24  (D) April 22
Answer: (B)

11. The organization formed to protect the interest of developing nations:
(A) 677 (B) BRICS (C) G20  (D) G7
Answer: (A)

12.  The 6th Schedule of the Indian Constitution deals with
(A) Panchayati Raj System
(B) Union, State and Concurrent lists
(C) The Administrations of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
(D) 22 languages
Answer: (C)

13. Manpreet Kaur, who won Gold medal at the 2017 Asian Grand Prix Athletics in China is associated with
(A) Discus Throw  (B) Long Jump
(C) High Jump  (D) Shot Put
Answer: (D) 

14. The organization founded by Vaikunda Swamikal
(A) Atma Vidya Sangam  (B) Tatwabodhini Sabha
(C) Vidyaposhini Sabha  (D) Samathwa Samajam
Answer: (D)

15.  The Award declared for UNESCO for the popularization of Science
(A) Kalinga Prize  (B) Heineken Prize 
(C) Kavli Prize  (D) Kyoto Prize Answer: (A)

16.  The Haryana state government recently introduced "Kilkari" app. What is its aim?
(A) To create awareness about Child Labour
(B) To create awareness among pregnant women
(C) To create awareness among school children about drugs
(D) To create awareness about Alcohol
Answer: (B)

17.  Find out the correct match from the given options : 
(A) Ente Nadukadathal - Ramakrishnapillai
(B) Pracheena Malayalam - Sree Narayana Guru
(C) Akhilathirattu -- Ayyankali
(D) Vedanta Saram - Vagbhatanandan
Answer: (A) 

18. Who was the Minister for Local Self Government in the EMS Ministry of 1957?
(A) KC George  (B) KP Gopalan
(C) PK Chathan Master  (D) TV Thomas
Answer: (C)

19. After this amendment Right to Property became a legal right
(A) 23 amendment  (B) 42 amendment 
(C) 53 amendment  (D) 44 amendment 
Answer: (D)

20. Arrange the following persons in ascending order of their year of birth : Vakkom Abdul Khader Maulavi Sree Narayanaguru Ayyankali Mannath Padmanabhan
(A) Ayyankali. Sree Narayanaguru. Vakkom Abdul Khader Maulavi. Mannath Padmanabhan
(B) Sree Narayanaguru, Ayyankali. Vakkom Abdul Khader Maulavi. Mannath
Padmanabhan
(C) Vakkom Abdul Khader Maulavi. Mannath Padmanabhan, Ayyankali, Sree  Narayanaguru
(D) Sree Narayanaguru, Vakkom Abdul Khader Maulavi, Mannath
Padmanabhan, Ayyankali. 
Answer: (B)
Loading...

No comments:

Post a comment