LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JULY (Question Paper-03)

2017 - July (Question Paper-03)
KERALA PSC - LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT FISHERIES (FISHING CRAFT AND GEAR TECHNOLOGY) VOCATIONAL HIGHER SECONDARY EDUCATION 
Date of Test: 06-07-2017
Question Paper Code: 54/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who established the All India Village Industries Association for village uplift?
A:-Jayaprakash Narayan
B:-Jawaharlal Nehru
C:-M.M. Malavya
D:-Mahatma Gandhi
Correct Answer:- Option-D

Question2:-Who is called the 'Patriot Saint of India' 
A:-Sister Nivedita
B:-Ramakrishna Paramahamsa
C:-Vivekananda
D:-Aurobindo
Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who introduced the Salient Valley to the world?
A:-Robert Wright
B:-Steve Green
C:-Edward Wright
D:-Rom Vittakker
Correct Answer:- Option-A 

Question4:-Olipuzha is the tributary of the river
A:-Chandragiripuzha
B:-Chalakudipuzha
C:-Ramapurampuzha 
D:-Katalundipuzha
Correct Answer:- Option-D

Question5:-The first to offer Individual Satyagraha in connection with Indian Freedom struggle
A:-Vinoba Bhave
B:-Motilal Nehru
C:-B.R. Ambedkar
D:-Sardar Vallabhai Patel
Correct Answer:- Option-A

Question6:-Which one of the following is not a single element mineral?
A:-Silver B:-Mica 
C:-Gold D:-Copper
Correct Answer:- Option-B

Question7:- ................... is the scientific study of how rocks are made and what they are made of
A:-Perihelion B:-Pedology 
C:-Perigee D:-Petrology
Correct Answer:- Option-D

Question8:-Who coined the term 'Non-Congressism' 
A:-K.Kamaraj
B:-Ram Manohar Lohia
C:-C.N. Annadurai
D:-Athulya Khosh
Correct Answer:- Option-B 

Question9:-The Gadgil Strategy is related to ................... Five-year plan.
A:-Sixth
B:-Third
C:-Fifth
D:-Fourth
Correct Answer:- Option-D

Question10:-Who introduced the concept of 'Human Development'?
A:-Amartya Sen
B:-Dr. Mahabub-ul-Haq 
C:-Ratzel
D:-Samuelson
Correct Answer:- Option-B

Question11:-Kuriakose Elias Chavara spent his last days at
A:-Koonammavu
B:-kainakari
C:-Mannanam
D:-Thrissur
Correct Answer:- Option-A

Question12:-'Adhibhasha' is the work of
A:-K.C. Narayaniamma
B:-Arya Pallam
C:-Chattampi Swamikal
D:-Parvathi Nenmenimangalam
Correct Answer:- Option-C

Question13:-Patyam is the birthplace of
A:-Bodhananda Swamikal
B:-Vagbhadanandan
C:-Sivayogi
D:-Vaikundaswamikal
Correct Answer:- Option-B

Question14:-Aanandayogui was the brother of
A:-Pandit Karuppan
B:-Aanandatheerdha
C:-Agamananda Swami
D:-Subhanandaguru
Correct Answer:- Option-A

Question15:-Ayyankali died in
A:-1938
B:-1914
C:-1941
D:-1950
Correct Answer:- Option-C 

Question16:-The present UN Deputy Secretary-General
A:-Mark Malloch
B:-Louise Frechette
C:-Asha-Rose-Migiro 
D:-Amina Mohammed
Correct Answer:- Option-D

Question17:-Author of the book 'Voyage of the Beagle' 
A:-Charles Darwin
B:-Russel Wallace 
C:-Charles Dickens 
D:-Charles Lyell
Correct Answer:- Option-A

Question18:- ................... is the scientific study of Alga
A:-Mycology B:-Dendrology 
C:-Phycology D:-Agrostology
Correct Answer:- Option-C

Question19:-Old man of Thailand
A:-Sayam
B:-Sansibar
C:-South Rhodesia
D:-North Rhodesia
Correct Answer:- Option-A

Question20:-Director of the film 'Moonlight' 
A:-Alex Edlin
B:-Mahershala Ali 
C:-Barry Jenkins 
D:-Naomie Harris
Correct Answer:- Option-C
Loading...

No comments:

Post a comment