LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JULY (Question Paper-14)

2017 - July (Question Paper-14)
KERALA PSC - MEDICAL OFFICER (SIDDHA) INDIAN SYSTEMS OF MEDICINE
Date of Test: 27-07-2017
Question Paper Code: 65/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The leader of Savarna Jadha in connection with Vaikom Satyagraha
A:-Mannath Padmanabhan
B:-V.T. Bhattathiripad
C:-Vagbhadananda
D:-G.P. Pillai
Correct Answer:- Option-A 

Question2:-The Advaita Ashram at Aluva was founded by
A:-Vagbhatananda
B:-Sankaracharaya
C:-Sri. Narayana Guru
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-C 

Question3:-Samadhi Sapthakam, a condolence poem on the death of Chattampi Swamikal was written by
A:-K. Kelappan
B:-Kumaran Asan
C:-Sree Narayana Guru
D:-Pandit Karuppan
Correct Answer:- Option-D                                                            

Question4:-The caste organization founded on the pattern of Servants of Indian Society.
A:-Sadhu Jana Paripalana Yogam
B:-Nair Service Society
C:-SNDP
D:-Yogashema Sabha
Correct Answer:- Option-B

Question5:-Gandhiji visited Kerala in 1925 in connection with
A:-Temple Entry Proclamation
B:-Channar Agitation
C:-Vaikom Satyagraha
D:-Guruvayur Sathyagraha
Correct Answer:- Option-C

Question6:-The owner of the newspaper Swadeshabhimani
A:-Ramakrishna Pillai
B:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
C:-K. Kelappan
D:-Muhammed Abdur Rahman
Correct Answer:- Option-B

Question7:-Which woman leader of Travancore organized the Female Volunteer Corps called Desasevika Sangham?
A:-Rosamma Punnoose
B:-Accamma Cherian
C:-Lakshmi Menon
D:-A. V. Kuttimalu Amma
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Which article of the Indian Constitution says, "No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment"?
A:-Article 24
B:-Article 45
C:-Article 330
D:-Article 368
Correct Answer:- Option-A

Question9:-Which American President's face is not carved in Mount
Rushmore?
A:-George Washington
B:-Abraham Lincoln
C:-Franklin D. Roosevelt
D:-Theodore Roosevelt 
Correct Answer:- Option-C

Question10:-Which missionary organization was active in Malabar Area?
A:-Basal Evangelical mission
B:-London Mission Society 
C:-Church Mission Society 
D:-Carmelite Mission 
Correct Answer:- Option-A

Question11:-The father of political movement in modern Travancore
A:-R. Ranga Rao
B:-G. P. Pillai
C:-K. Kelappan
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-B

Question12:-The organization called joint Political Congress was formed in connection with
A:-Salt Satyagraha
B:-Nivarthana Agitation 
C:-Vaikom Satyagraha 
D:-Shanar Agitation
Correct Answer:- Option-B

Question13:-Poikayil Yohannan is associated with
A:-Prathyaksha Raksha Daiva Sabha
B:-Samathwa Samajam
C:-Sadhu Jana Paripalana Sangham
D:-Carmelites of Mary Immaculate
Correct Answer:- Option-A

Question14:-Jules Rimet Cup was renamed as
A:-FIFA World Cup
B:-IFAF World Championship
C:-Ryder Cup
D:-BWF World Championship
Correct Answer:- Option-A 

Question15:-The ruler of Travancore who issued the Proclamation abolishing restrictions for Shanar women to cover their upperparts.
A:-Swathi Thirunal
B:-Uthradam Thirunal
C:-Ayilyam Thirunal 
D:-Uthram Thirunal
Correct Answer:- Option-D

Question16:-Founder of Mathrubhoomi
A:-K. P. Raman Menon 
B:-Rama Krishna Pillai 
C:-G. Sankaran Nair
D:-K. p. Kesava Menon
Correct Answer:- Option-D

Question17:-Who among the following has not received Jnanapeedam?
A:-G. Sankara Kurup
B:-Thakazhi Sivasankara Pillai 
C:-Vaikom Muhammed Basheer 
D:-S. K. Pottakkadu
Correct Answer:- Option-C

Question18:-An archaeological structure in India contains the world's second-largest dome. Name the structure.
A: Akbar's tomb at Sikandra
B:-Juma Masjid 
C:-Char Minar 
D:-Gol gumbaz
Correct Answer:- Option-D

Question19:-The autobiography of hockey legend Dhyan Chand is
A:-Magic Stick
B:-Controversially yours
C:-Goal
D:-Open
Correct Answer:- Option-C

Question20:-Which Union Ministry introduced the scheme called UDAN?
A:-Foreign Affairs
B:-External Affairs
C:-Human Resource Development
D:-Civil Aviation
Correct Answer:- Option-D
Loading...

No comments:

Post a comment