LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JULY (Question Paper-10)

2017 - July (Question Paper-10)
KERALA PSC - LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT COSMETOLOGY AND BEAUTY PARLOUR MANAGEMENT  VOCATIONAL HIGHER SECONDARY
Date of Test: 20-07-2017
Question Paper Code: 61/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who is the author of 'Gita Rahasya'?
A:-Swami Dayananda Saraswati
B:-B. G. Tilak
C:-G. K. Gokhale
D:-Swami Vivekananda
Correct Answer:- Option-B

Question2:-The term 'Phoney war' is related to ......................
A:-First World War
B:-American War of Independence
C:-Seven Years War 
D:-Second World War 
Correct Answer:- Option-D

Question3:-Who is known as the father of Modern Macro Economics?
A:-J. M. Keynes
B:-Adam Smith
C:-Alfred Marshall
D:-Griger Mental
Correct Answer:- Option-A

Question4:-The Vice-Chairman of Niti Aayog holds the rank of .....................
A:-Chief Secretary 
B:-Cabinet Minister 
C:-Deputy Minister
D:-Chief Justice
Correct Answer:- Option-B

Question5:-Who was the founder of Rashtriya Swayam Sevak Sang?
A:-Dr. Kesava Balaram Hedgewar
B:-Mohan Bhaghavath
C:-Guruji Golwalker
D:-Madan Mohan Malavya
Correct Answer:- Option-A 

Question6:-Who published the Magazine 'Abhinava Keralam'?
A:-Chattampi Swamikal
B:-T. K. Madhavan
C:-Ayyankali D:-Vaghbhatananda
Correct Answer:- Option-D

Question7:-In which year Malabar come under the control of British colonial power?
A:-1812
B:-1792
C:-1804
D:-1800
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Who found the Indian Independence League at Tokyo in 1942?
A:-Subhash Chandra Bose
B:-Rash Bihari Bose
C:-Captain Mohan Singh
D:-Bhagath Singh
Correct Answer:- Option-C

Question9:-Who published the journal called 'Shreemati'?
A:-Akkamma Cheriyan
B:-Arya Pallam
C:-Anna Chandy
D:-Ammu Swaminathan
Correct Answer:- Option-C

Question10:-Who won the 'Vayalar Award' in 2016?
A:-U. K. Kumaran
B:-Subhash Chandran
C:-K. R. Meera
D:-Akkitham
Correct Answer:- Option-A 

Question11:-Who was the 20th Chief Election Commissioner of India?
A:-H. S. Brahma
B:-Om Prakash Rawat
C:-Nasim Zaidi
D:-Achal Kumal Jyoti
Correct Answer:- Option-C

Question12:-When do we observe Universal Children's Day?
A:-November 14
B:-November 20 
C:-September 20
D:-May 14
Correct Answer:- Option-B

Question13:-Who is the Electricity Minister of Kerala?
A: -A. K. Balan
B:-K. T. Jaleel
C:-G. Sudhakaran
D:-M. M. Mani
Correct Answer:- Option-D

Question14:-When was the Malayali Memorial signed?
A:-1893
B:-1888
C:-1881
D:-1891
Correct Answer:- Option-D

Question15:-'Nastapetta Neelambari' is written by ....................
A:-Sugatha Kumari B:-P. R. Syamala 
C:-Madhavi Kutty D:-P. Valsala
Correct Answer:- Option-C

Question16:-Who found the Swarajist Party?
A:-M. G. Ranade
B:-C. R. Das
C:-R. C. Dutt
D:-S. C. Bose
Correct Answer:- Option-B 

Question17:-Who was the Chairman of the University Education Commission?
A:-Dr. S. Radhakrishnan
B:-Dr. D. S. Kothari
C:-Dr. A. Lakshmanaswami Mudaliar
D:-Dr. M. S. Swaminathan
Correct Answer:- Option-A

Question18:-In which language did Gandhiji write his autobiography 'My Experiment with Truth'?
A:-Hindi B:-Sanskrit 
C:-Gujarati D:-English
Correct Answer:- Option-C

Question19:-Who is the winner of Australian Open Women's singles in 2017?
A:-Venus Williams
B:-Angelique Kerber
C:-Martina Navratilova
D:-Serena Williams
Correct Answer:- Option-D

Question20:-Which Article of the Indian Constitution guarantees the Right to Equality?
A:-Article 14 to 18
B:-Article 11 to 13
C:-Article 19 to 22
D:-Article 25 to 28
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment