LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JULY (Question Paper-06)

2017 - July (Question Paper-06)
KERALA PSC - PHARMACIST GRADE II (SR FOR SC/ST) HEALTH SERVICES
Date of Test: 12-07-2017
Question Paper Code: 57/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Which one of the following is removed from the Fundamental
Rights of Indian Constitution by an amendment in 1978?
A:-Right to Freedom
B:-Right to Equality
C:-Right to Constitutional Remedies
D:-Right to Property
Correct Answer:- Option-D

Question2:-The Constitution of India borrowed the Directive Principles from which of the following country?
A:-The USA 
B:-Germany 
C:-Ireland
D:-The USSR
Correct Answer:- Option-C

Question3:-When was the POCSO Act passed?
A:-2011
B:-2012
C:-2016
D:-1998
Correct Answer:- Option-B

Question4:-Who among the following called Ayyankali as 'Pulayaraja'?
A:-Gandhiji
B:-Ambedkar
C:-Sree Narayana Guru 
D:-Swami Vivekananda 
Correct Answer:- Option-A 

Question5:-The World Meteorological Day is observed on
A:-5th June
B:-23rd March
C:-8th June
D:-11th December
Correct Answer:- Option-B

Question6:-Who among the following is known as 'Lincoln of Kerala'?
A:-Pandit Karuppan
B:-Dr. Palpu 
C:-Pampady John Joseph 
D:-Velukutty Arayan 
Correct Answer:- Option-A

Question7:-The 'Melmundu Kalapam' of Travancore during the 19th century was started by which of the following community?
A:-The Arayas B:-The Ezhavas 
C:-The Nadars D:-The Pulayas
Correct Answer:- Option-C

Question8:-Which of the following struggle in Kerala took place after the Indian Independence?
A:-Guruvayur Satyagraha
B:-Paliyam Satyagraha
C:-Vaikom Satyagraha
D:-Kuttamkulam Struggle
Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who among the following is NOT related with the Malabar Rebellion of 1921?
A:-Kutty Ali
B:-Sitikoya Thangal
C:-Variankunnath Haji
D:-Ali Musliar
Correct Answer:- Option-A

Question10:-Who was the founder of the Malayalam journal 'Vivekodayam'?
A:-Vaghbatananda Guru
B:-Sankaracharya
C:-C. V. Kunhiraman
D:-Kumaran Asan
Correct Answer:- Option-D

Question11:- .................... is the father of the library movement in Kerala.
A:-K. N. Panikkar
B:-K. M. Panikkar
C:-P. N. Panicker
D:-Ayyappa Panikkar
Correct Answer:- Option-C 

Question12:-Who was the author of the Malayalam Political drama 'Pattabakki'?
A:-Thoppil Bhasi
B:-K. Damodaran
C:-K. T. Muhammed
D:-N. N. Pillai
Correct Answer:- Option-B

Question13:-The noted Malayalam poem 'Vazhakkula' is a work of
A:-Vyloppilli Sreedhara Menon
B:-Changampuzha
C:-Vallathol Narayana Menon
D:-Ulloor S. Parameswaran Iyer
Correct Answer:- Option-B

Question14:-Who among the following woman is known as 'Jhansi Rani of Travancore'?
A:-Arya Pallam
B:-Anna Chandy
C:-A. V. Kuttimalu Amma 
D:-Accamma Cheriyan 
Correct Answer:- Option-D

Question15: India's first coir factory was set up at
A:-Alleppey
B:-Surat
C:-Mangalore
D:-Ahmedabad
Correct Answer:- Option-A

Question16:-Who among the following played a key role in the formation of Indian Coffee House?
A:-P. Krisha Pillai
B:-E. K. Nayanar
C:-E. M. S. Namboothiripad
D:-A. K. Gopalan
Correct Answer:- Option-D 

Question17:-The Hon. Indian President has declared which of the following Indian State as the first 'digital state' of the country?
A:-Delhi
B:-Maharashtra C:-Kerala
D:-Andhra Pradesh
Correct Answer:- Option-C

Question18:-Who is known as 'Kumara Gurudevan'?
A:-Kumaran Asan
B:-Poykayil Yohannan
C:-T. K. Madhavan
D:-Moorkoth Kumaran
Correct Answer:- Option-B

Question19:-Recently which Indian State Government has decided to appoint teacher in all high schools to monitor cleanliness.
A:-Assam
B:-Goa
C:-Manipur
D:-Karnataka
Correct Answer:- Option-A

Question20:-Which of the cricketer is known as the 'First Chinaman' in
Indian cricket?
A:-Harbhajan Sing
B:-Kuldeep Yadav
C:-R. Ashwin
D:-Ravindra Jadeja
Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment