LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JULY (Question Paper-02)

2017 - July (Question Paper-02)
KERALA PSC - VETERINARY SURGEON GRADE II (NCA NOTIFICATION) ANIMAL HUSBANDRY
Date of Test: 05-07-2017
Question Paper Code: 53/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-'Mangalya' scheme for
A:-Women education
B:-Empowerment of Tribal women
C:-Remarriage of widows 
D:-Handicapped girls 
Correct Answer:- Option-C

Question2:-Providing food grains to poorest of the poor the central government passed a social welfare scheme on 25th December 2000 
A:-Antodaya Anna Yojana
B:-Bharath Nirman
C:-Kudumba Sree
D:-National food for work programme
Correct Answer:- Option-A

Question3:-The Right to Information (RTI) Act 2005 came into full force on
A:-2nd October 2005
B:-5th September 2005
C:-25th August 2005
D:-12th October 2005
Correct Answer:- Option-D

Question4:-The martyr of the Paliyam Satyagraha
A:-K. Keplappan
B:-T.K. Madavan
C:-A.G. Velayudhan
D:-K. Sukumaran
Correct Answer:- Option-C

Question5:-The author of 'Jathi Kummi' A:-Velukutty Arayan
B:-Pandit Karuppan
C:-Sahodaran Ayyappan
D:-Kumarnashan
Correct Answer:- Option-B

Question6:-Fundamental rights guaranteed by the Indian Constitution can be suspended only
A:-An Act passed by the parliament
B:-A proclamation of national emergency
C:-The judicial decision of the Supreme Court
D:-An Amendment of the Constitution
Correct Answer:- Option-B

Question7:-Who Conduct 'Adi Lahala for Dalith'?
A:-Ayyan Kali
B:-Vagh Badanada
C:-Nitya Chidaniya Yathi
D:-Poikayil Yohannan
Correct Answer:- Option-D

Question8:-Right to information is
A:-Legal Right 292
B:-Fundamental Right
C:-Neither Fundamental nor legal
D:-Both Fundamental as well as Legal Right  
Correct Answer:- Option-A

Question9:-'Ente Jeevetha Smaranakal' is the autobiography of
A:-V.T. Bhattathiripad
B:-Mannathu Padmanabhan
C:-Vaikunda Swamikal 
D:-Rama Krishna Pillai 
Correct Answer:- Option-B

Question10:-The First Social Agitation in Kerala
A:-Channar agitation
B:-Vaikam Satyagraha
C:-Nivarthana agitation
D:-Guruvayoor Satyagraha
Correct Answer:- Option-A

Question11:-According the constitution the Lok Sabha must meet at least
A:-Thrice each year with no more than two months between session
B:-Thrice each year with no more than four months between session
C:-Twice each year with no more than six months between session
D:-Twice each year with no more than four months between session
Correct Answer:- Option-C

Question12:-The plan introduced by the state government to prevent sexual attack against children and women in 2014
A:-Nirbhaya
B:-Ujwala
C:-Thalolam
D:-Amma Thottil
Correct Answer:- Option-A

Question13:-A national level campaign was introduced to clean the streets, road and infrastructure of the country
A:-Bala Swachatha Mission
B:-Sansad Adarsh Gram Yojana
C:-Swach Bharath Abhiyan
D:-Bharath Nirman
Correct Answer:- Option-C 

Question14:-Who determine the salaries of the High court?
A:-Governor of the State
B:-President
C:-State legislature
D:-Parliament
Correct Answer:- Option-D

Question15:-Which was the first school established by the government to impart English education in Travancore?
A:-Vernacular school
B:-Christen missionary school
C:-Rajas Free School 
D:-St. Benedict School 
Correct Answer:- Option-C

Question16:-The social reformer who accept the title of Bharath Kesari from Dr Rajendra Prasad
A:-Mannath Padmanabhan
B:-Thycaud Ayya Vaikundar
C:-Brahmanda Siva Yogi
D:-G.K. Pillai
Correct Answer:- Option-A

Question17:-The founder of Printing Press in Kerala
A:-Adam Mathew
B:-William Stevenson
C:-Elizabeth Ella
D:-Benjamin Bailey
Correct Answer:- Option-D

Question18:-Kodungallor Kunhikuttan Thampuran commonly known as
A:-Kerala Kesari 
B:-Kerala Lincon 
C:-Kerala Vyasa
D:-Kerala Simham
Correct Answer:- Option-C

Question19:-The Nobel Prize in Literature 2016
A:-Svetlana Alxievich
B:-Bob Dylan
C:-Alice Munro
D:-Mo Yan  
Correct Answer:- Option-B

Question20:-'Mission Indradhanush' launched by the government of India for
A:-Protection of environment
B:-Immunization of children and pregnant women 
C:-Contribution of smart cities across the country 
D:-Promote breastfeeding to babies
Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment