LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JULY (Question Paper-08)

2017 - July (Question Paper-08)
KERALA PSC - LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT CATERING AND RESTAURANT MANAGEMENT  VOCATIONAL HIGHER SECONDARY EDUCATION
Date of Test: 18-07-2017
Question Paper Code: 59/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-In which year National Planning Committee (NPC) was set up under the leadership of Jawaharlal Nehru?
A:-1940
B:-1942
C:-1938
D:-1936
Correct Answer:- Option-C

Question2:-The "Plan of Economic Development for India" formulated by
Indian capitalists in the 1940s was popularly known as
A:-Delhi Plan
B:-Bombay Plan
C:-Indian Laissez-faire
D:-Us Model
Correct Answer:- Option-B 

Question3:-Nehru-Mahalanobis strategy of development was put into practice in the ..............
A:-First Five Year Plan (1951-56) 
B:-IPR (1948)
C:-Second Five Year Plan (1956-61) 
D:-IDRA (1951)
Correct Answer:- Option-C

Question4:-Who among the following English statesman remarked in the British Parliament that "the Revolt of 1857 in India was a national Revolt"? 
A:-Benjamin Disraeli 
B:-William Gladstone 
C:-Robert Peel
D:-Lord George Hamilton
Correct Answer:- Option-A

Question5:-Which freedom fighter of India established 'Swadesh Sevak Home' in Vancouver to fight against the British?
A:-Surya Sen
B:-Lala Hardayal
C:-T. N. Das
D:-G. D. Kumar
Correct Answer:- Option-D

Question6:-Who among the following freedom fighter was hanged to death by the British in connection with the Kokori Robbery Case of August 1925?
A:-Jogesh Chatterjee
B:-Ramprasad Bismil
C:-B. K. Dutt
D:-Sukhdev
Correct Answer:- Option-B

Question7:-Name the English newspaper edited and owned by Surendranath  Banerjee, to spread nationalist views among the Indians.
A:-The statesman
B:-Amrit Bazar Patrika
C:-Jugantar
D:-The Bengali
Correct Answer:- Option-D 

Question8:-Arrange the following events of national movement in India in chronological order using the CODES given below:
1) Simon Commission Boycott
2) Swadeshi Movement
3) Rowlat Satyagraha
4) Royal Indian Navy (RIN) Revolt
CODES :
A:-  4, 3, 1, 2
B:-  1, 3, 2, 4
C:-  2, 3, 1, 4
D:-  3, 1, 2, 4
Correct Answer:- Option-C 

Question9:-Name the Archaeologist who discovered palaeolithic implements from Kanhirappuzha in the Palakkad district in 1974.
A:-P. Rajendran
B:-Robert Bruce Foote
C:-Padmanabhan Thampi
D:-Phipil Lake
Correct Answer:- Option-A

Question10:-The Dutch Palace at Mattancherry was built by the ------------- about 1555 A.D.
A:-British
B:-Portuguese
C:-Dutch
D:-French
Correct Answer:- Option-B

Question11:-Which social reformer of Kerala authored a book titled 'Mokshapradeepam' to spread his reformist views?
A:-Poikayil Yohannan
B:-Ayyankali
C:-Sree Narayana Guru
D:-Brahmananda Sivayogi
Correct Answer:- Option-D

Question12:-The establishment of a Sanskrit educational centre called "Tatwa Prakasika Ashrama" was associated with which social reformer of Kerala?
A:-Ayyavaikundar
B:-Chattambi Swamikal
C:-Vaghbhatananda
D:-Brahmananda Sivayogi
Correct Answer:- Option-C 

Question13:-Match the following using the CODES given below : 
A) Prathyaksha Raksha Daiva Sabha                 1) Vagbhdananda 
B) Uralunkal Aikyananaya Sangham                  2) Pandit Karuppan 
C) Cochin Pulaya Mahasabha                            3) Dr. Palpu
D) Thiruvitamkur Ezhava Sabha                        4) Poikayil Yohannan
CODES :
A:- A-1, B-2, C-3, D-4
B:-  A-3, B-4, C-1, D-2
C:-  A-4, B-1, C-2, D-3 D:-  A-1, B-4, C-3, D-2
Correct Answer:- Option-C

Question14:-Which poet and social reformer of Kerala received the titles 'Kavitilakan' and 'Sahityanipunan' from Valiya Tampuran of Cochin?
A:-Kumaranasan
B:-Pandit Karuppan
C:-Dr. Palpu
D:-Thycaud Ayya
Correct Answer:- Option-B

Question15:-'Kallumala Samaram', an agitation of Pulaya Community against the caste elites, was held under the leadership of ....................
A:-Ayyankali
B:-Ayyavaikundar
C:-Pandit Karuppan
D:-Chattambi Swamikal
Correct Answer:- Option-A

Question16:-Name the First Community Radio in India which was launched in the year 2008.
A:-Gyan Vani
B:-Radio Rimjhim
C:-Uttam radio
D:-Sangham Radio
Correct Answer:- Option-D

Question17:-Sharing the waters of the Teesta River is the most contentious dispute between India and  .....................
A:-Bangladesh
B:-Nepal
C:-Pakistan
D:-Bhutan
Correct Answer:- Option-A

Question18:-Which among the following song is associated with the renowned American Rock and Roll Musician Chuck Berry, who died on18th March 2017?
A:-Thriller
B:-Johnny B. Goode
C:-Force of Nature
D:-Morning Has Broken
Correct Answer:- Option-B 

Question19:-Which Indian boxer won Gold Medal (49 kg category) at the Thailand Invitation International Boxing Tournament held in Bangkok in 2017?
A:-Rohit Toka
B:-L. Devendro Singh
C:-Vikas Krishnan
D:-K. Shyam Kumar
Correct Answer:- Option-D

Question20:-Who among the following Indian-American literary figure bagged the International Dublin Literary Award for the year 2016?
A:-Akhil Sharma
B:-Deepak Chopra
C:-Kovid Gupta
D:-Jhumpa Lahiri
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment