LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JULY (Question Paper-04)

2017 - July (Question Paper-04)
KERALA PSC - LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT PHYSIOTHERAPY  VOCATIONAL HIGHER SECONDARY EDUCATION
Date of Test: 07-07-2017
Question Paper Code: 55/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The 1857 revolt is called the first war of India's independence
A:-S.B. Chaudhari
B:-V.D. Savarkar
C:-R.C. Majumdar 
D:-J.S. Mill
Correct Answer:- Option-B

Question2:-The Iron Man of India
A:-Sardar Vallabhai Patel
B:-Morarji Desai
C:-B.R. Ambedkar 
D:-Gulsarilal Nanda 
Correct Answer:- Option-A

Question3:-The founder of Atmavidhyasangham
A:-Vagbhadanandhan 
B:-Vaikunda Swamikal 
C:-Vaikkam Maulavi
D:-Kuriakose Elias Chavara
Correct Answer:- Option-A

Question4:-The first cashless state in India
A:-Kerala
B:-Gujrat
C:-Goa
D:-Hariyana
Correct Answer:-Question Cancelled

Question5:-The first Indian to be elected to the British Parliament
A:-Balagangadhar Tilak
B:-Sarojini Naidu
C:-Gopalakrishna Gokhale
D:-Dadabai Naoroji
Correct Answer:- Option-D

Question6:-Sri. Narayana Guru consecrated the ideal of siva at Arurippuram
A:-1688
B:-1686
C:-1888
D:-1886
Correct Answer:- Option-C 

Question7:-The Governor of Reserve Bank of India
A:-Reguram Rajan
B:-Venkita Raman
C:-Pranav Mukharji 
D:-Urjit Patel
Correct Answer:- Option-D

Question8:-The person responsible for the introduction of English education in India
A:-Lord Dalhousie
B:-Lord William Hunter
C:-Lord Macaulay
D:-Lord William Bentick
Correct Answer:- Option-C

Question9:-The NITI Aayog came in to force on
A:-2016 January 30
B:-2016 January 1
C:-2015 January 30
D:-2015 January 1
Correct Answer:- Option-D

Question10:-The winners of Australian Open Tennis 2016
A:-Roger Federer
B:-Rafel Nadel
C:-Andy Murray
D:-Stanawa Wrinka
Correct Answer:-Question Cancelled

Question11:-Pandit K.P. Karuppan standard
A:-Samathwasamajam
B:-Arya samajam
C:-Sambadhan
D:-Orphanages
Correct Answer:- Option-B

Question12:-The longest tributary of Indus which flows through India
A:-Chinab 
B:-Sutlej 
C:-Beas
D:-Chinab
Correct Answer:- Option-B 

Question13:-The district which have highest hydroelectric projects
A:-Palakkad
B:-Alappuzha
C:-Kottayam D:-Idukki
Correct Answer:- Option-D

Question14:-The savarnajatha was organised by
A:-V.T. Bhattathiripad
B:-Mannath Padmanabhan 
C:-Sahodharan Ayyappan 
D:-Kumara Gurudevan 
Correct Answer:- Option-B

Question15:-Indira Awas Yojana is related to
A:-Rural Infrastructure 
B:-Urban Infrastructure 
C:-Rural Housing
D:-Urban Housing
Correct Answer:- Option-C

Question16:-The National Rural Employment Guarantee Act introduced in
A:-2001
B:-1995
C:-2009
D:-2005
Correct Answer:- Option-D

Question17:-The Jnanpith Award Winner of 2016
A:-Shankhaghosh
B:-Reghuver Chaudhari
C:-Balachandra Nomade
D:-Namwar Singh
Correct Answer:- Option-A

Question18:-The Sadhujana Paripalana Sangham was started
A:-Chattambi Swamikal
B:-Ayyankali
C:-Dr. Palpu
D:-Thycauel Ayya
Correct Answer:- Option-B 

Question19:-The agency which calculated the National Income of India
A:-Planning Commission
B:-Central Government
C:-C.S.O. D:-National Income Estimation
Correct Answer:- Option-C

Question20:-The first person to hoist Indian tricolour flag in an international forum.
A:-Madame Bhikajicama
B:-C.K. Das
C:-Subhash Chandra Bose 
D:-Jawaharlal Nehru 
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment