LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-01)

2017 - June (Question Paper-01)
KERALA PSC - DAIRY FARM INSTRUCTOR - KERALA DAIRY DEVELOPMENT
Date of Test: 03-06-2017
Question Paper Code: 064/2017
Download Question Paper - Click here

81. Which part of the Indian Constitution contains the Directive Principles of State Policy?
(A) Part: I (B) Part: IV (C) Part: VI (D) Part: VII 
Answer: (B)

82. The Constituent Assembly formed the ‘drafting committee’ of Indian Constitution on :
(A) 29th August 1947 (B) 29th October 1947 
(C) 29th August 1948 (D) 29th October 1948
Answer: (A)                                                                                                       

83. Which schedule of the Indian Constitution deals with the Anti- Defection Act? 
(A) Second (B) Fifth (C) Seventh (D) Tenth 
Answer: (D)

84. Section 15(1) of the Right to Information Act of 2005 refers to : 
(A) Time limit for the supply of information
(B) Formation of State Information Commission
(C) Designation of Public Information Officer
(D) All of the above
Answer: (B)

85. Which reform movement was started by Pandit K.P. Karuppan at Thevara in Ernakulam District?
(A) Vala Samudaya Parishkarani Sabha
(B) Vala Seva Samithi
(C) Araya Samajam
(D) Cochin Pulaya Sabha
Answer: (A)

86. Who started an English School at Mattancherry in 1818 with the financial aid of the Cochin government?
(A) W.T. Ringletaube (B) Col. Munro
(C) Rev. Mead (D) Rev. J. Dawson
Answer: (D)

87. ‘Kozhanchery Speech’ is related with which of the following movements?
(A) Electricity Agitation (B) Abstention Movement
(C) Punnapra-Vayalar Upheaval (D) Vaikkom Sathyagraha
Answer: (B)

88. Who was the founder of the newspaper ‘Kerala Kaumudi’?
(A) K. Ayyappan (B) Kumaran Asan
(C) K. Sukumaran (D) C.V. Kunjiraman
Answer: (D)

89. Who was hailed by Gandhiji as ‘Jhansi Rani of Travancore’?
(A) Accamma Cheriyan (B) Anna Chandy
(C) A.V. Kuttimalu Amma (D) Lalitha Prabhu
Answer: (A) 

90. The social reformer who served as a member of both Kochi and Tiru- Kochi Ministries?
(A) C. Kesavan (B) Mannathu Padmanabhan
(C) Sahodaran Ayyappan (D) T.K. Madhavan
Answer: (C)

91. Which scheme aims to distribute LED bulbs to all electrified houses in India?
(A) KIRAN (B) UJALA
(C) RASMI (D) LED Revolution
Answer: (B)

92. The date on which the National Rural Employment Guarantee Programme was launched ?
(A) 2005 August 23 (B) 2005 August 25 
(C) 2006 February 2 (D) 2006 October 2
Answer: (C)

93. Who is the author of the drama ‘Gopuranatayil’?
(A) M.T. Vasudevan Nair (B) Thoppil Bhasi
(C) N.N. Pillai (D) K. Damodaran
Answer: (A)

94. Which of the following train is running between Kolkata and Dhakka?
(A) Thar Express (B) Maitree Express
(C) Samjhauta Express (D) All of the above
Answer: (B)

95. What is ‘Durand line’?
(A) Boundary line between Germany and Poland
(B) Boundary line between Pakistan and Afghanistan
(C) Boundary line between India and China
(D) Boundary line between Germany and France
Answer: (B) 

96. Which Five Year Plan is known as Mahalanobis plan? 
(A) First Five Year Plan (B) Second Five Year Plan
(C) Third Five Year Plan (D) Fifth Five Year Plan
Answer: (B)  

97. Which place is declared as the second capital of Himachal Pradesh? 
(A) Shimla (B) Mandi
(C) Manali (D) Dharamsala
Answer: (D)

98. Who was the chief guest of the official ceremony in the Republic Day in 2017?
(A) President of Indonesia (B) King of Qatar
(C) President of France (D) Crown Prince of UAE 
Answer: (D)

99. Which movie won the best film award in 47th Kerala state film awards?
(A) Kammattipadam (B) Kadu Pookkunna Neram
(C) Manhole (D) Kamboji
Answer: (C)

100. What was the theme of 2017 National Girl Child Day? 
(A) Beti Bachao, Beti Padhao (B) A Girl is whole by all means 
(C) End child marriage (D) “Little Girls are Heaven’s Flowers” 
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment