LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-13)

2017 - June (Question Paper-13)
KERALA PSC -  JUNIOR INSTRUCTOR (HORTICULTURE) INDUSTRIAL TRAINING DEPARTMENT
Date of Test: 07-06-2017
Question Paper Code: 46/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The highest peak in India, Mount K2 is situated in which of the following?
A:-Ladakh
B:-Karakoram
C:-Himadri
D:-Himachal
Correct Answer:- Option-B

Question2:-River Kabani is the tributary of
A:-Tapti
B:-Krishna
C:-Kaveri
D:-Mahanadi
Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who is known as the "Father of Indian Unrest"?
A:-Balagangadhar Thilak
B:-Lala Lajpat Rai
C:-Bipin Chandra Pal
D:-Atmaram Pandurang
Correct Answer:- Option-A

Question4:-Self respect movement was the contribution of
A:-Swami Vivekananda
B:-E.V. Ramaswami Naicker 275
C:-Jyotiba Phule
D:-Annie Besant
Correct Answer:- Option-B 

Question5:-The Vernacular Press Act of 1878 was enacted by
A:-Lord Rippon
B:-Lord Irwin
C:-Lord Lytton
D:-Lord Cornwallis
Correct Answer:- Option-C

Question6:-As per the census of 2011, the life expectancy of females in India is
A:-67.7 yrs B:-66.6 yrs C:-64.4 yrs
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question7:-The yellow colour on the map shows
A:-Wells
B:-Farmland
C:-Forest
D:-Water bodies
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Additional tax imposed on tax is called
A:-GST
B:-Service tax
C:-Cess
D:-Surcharge
Correct Answer:- Option-D

Question9:-The 12th Five Year Plan gave emphasis on
A:-Education
B:-Energy Production
C:-Sustainable development 
D:-Removal of poverty 
Correct Answer:- Option-C

Question10:-The Right to Education Act was passed in the year
A:-2009
B:-2008
C:-2007
D:-2006
Correct Answer:- Option-A 

Question11:-The temple entry proclamation in Travancore was announced on
A:-22 November 1936
B:-12 November 1936
C:-22 January 1936
D:-12 January 1936
Correct Answer:- Option-B

Question12: -A. K. Gopalan was the volunteer captain of
A:-Salt Sathyagraha
B:-Vaikom Sathyagraha
C:-Guruvayoor Sathyagraha 
D:-None of the above 
Correct Answer:- Option-C

Question13:-The consecration of the idol of Lord Shiva at Aruvippuram was done by
A:-K. Kelappan
B:-T. K. Madhavan
C:-Chattambi Swamikal 
D:-Sree Narayana Guru 
Correct Answer:- Option-D

Question14:-The Punnapra-Vayalar protest in 1946 was against the administrative reforms of
A:-C.P. Ramaswamy Iyer
B:-N. V. Joseph
C:-C. Keshavan
D:-Shanmugam Chetty
Correct Answer:- Option-A

Question15:-The first organised revolt against the British in Kerala is
A:-Pazhassi Revolt 
B:-Battle of Colachel 
C:-Attingal Revolt
D:-Malabar Rebellion
Correct Answer:- Option-C 

Question16:-The number of countries participated in the Rio Olympics in 2016 were
A:-225
B:-250 C:-215
D:-205
Correct Answer:- Option-D

Question17:-The Headquarters of BCCI is in
A:-Srinagar
B:-Mumbai 
C:-Chennai 
D:-Gujarath
Correct Answer:- Option-B

Question18:-Who has been recently appointed as the new law secretary of India?
A:-Ajith Patel
B:-Rajesh Mishra
C:-Suresh Chandra
D:-Nitesh Thakur
Correct Answer:- Option-C

Question19:-Which among the following countries has been recently launched the world's First Hack-Proof" Quantum satellite
A:-India
B:-Russia
C:-China
D:-USA
Correct Answer:- Option-C

Question20:-'The Last Enemy' is the autobiography of
A:-Richard Hilari
B:-Adam Smith
C:-C. S. Louis
D:-Bernard Shaw
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment