LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-03)

2017 - June (Question Paper-03)
KERALA PSC - LIBRARIAN GRADE IV-KERALA COMMON POOL LIBRARY
Date of Test: 09-06-2017
Question Paper Code: 066/2017
Download Question Paper - Click here

81. Who was the British general to esteem Rani Lakshmibhai of Jhansi as the best and bravest military leader of the rebels?
(A) Sir Colin Campbell (B) Major General Havelock
(C) Sir James Outram (D) Sir Hugh Rose
Answer: (D)

82. When was the new Enfield Rifle with greased cartridges introduced in the British Indian Army?
(A) November 1856 (B) December 1856 
(C) January 1857 (D) February 1857
Answer: (C)

83. The Revolutionary who ended his days as a Ramakrishna Mission Swami was?
(A) Jatindranath Bandopadhay (B) Sukh Dev
(C) Jatin Das (D) Surya Sen
Answer: (A)

84. ‘Kingdom of God’ is written by :
(A) John Ruskin (B) Leo Tolstoy
(C) Saint Augustine (D) Marc Bloch
Answer: (B)

85. Who is known as the Political Guru of Subhash Chandra Bose? 
(A) Deshabandhu Chittaranjan Das (B) Motilal Nehru
(C) Swami Vivekananda (D) Gandhiji
Answer: (A) 

86. Who was the author of the book ‘The Indian War of Independence 1857’?
(A) Sir Syed Ahmed Khan (B) V.D. Savarkar
(C) S.R. Sharma (D) R.C. Majumdar
Answer: (B)

87. The two principles of Mahatma Gandhiji’s Ram Rajya were :
(A) Truth and non-violence (B) Right means and Right ends
(C) Khadi and Ahimsa (D) Satyagraha and Non-violence
Answer: (B)

88. At which place was All India Khilafat Conference held in 1919? 
(A) Lucknow (B) Delhi
(C) Aligarh (D) Porbandar
Answer: (B) 

89. Who is known as Lincoln of Kerala? 
(A) Pandit Karuppan (B) T.K. Madhavan
(C) Swami Vagbhatananda (D) Poykayil Yohannan
Answer: (A)

90. Which social reformer is known as “Madan Mohan Malavya” of Kerala?
(A) Dr. Palpu (B) Mannath Padmanabhan
(C) Sree Narayana Guru (D) Sardar K.M. Panikkar
Answer: (B)

91. Who led the ‘Mookuthi Agitation’ for the Sake of Lower Caste people in Kerala?
(A) Arattupuzha Velayudhan (B) Kumara Guru 
(C) Ayya Vaikundar (D) Vagbhatananda 
Answer: (A)

92. First Soil museum in India is at : 
(A) Parattukonam (B) Nedumangad 
(C) Negyattinkara (D) Alappuzha 
Answer: (A)

93. Which of the following states is also known as ‘The land of dawn-lit mountains’?
(A) Arunachal Pradesh (B) Meghalaya
(C) Manipur (D) Nagaland
Answer: (A)

94. World Cancer Day was observed on : 
(A) February 4 (B) December 1
(C) 24 March (D) 7 April
Answer: (A)

95. ‘Almatti Hydroelectric Project’ situated in north Karnataka was on the river :
(A) Godavari (B) Krishna
(C) Tungabhadra river (D) Netravati River
Answer: (B) 

96. Which Indian City hosted the 2017 Nuclear Security Summit? 
(A) Mumbai (B) Kolkata
(C) New Delhi (D) Hyderabad 
Answer: (C)

97. Name of the Chinese traveller who visited Kerala in A.D. 1409?
(A) Hsuan Tsang (B) Fahiyan
(C) I-tsing (D) Ma Huan
Answer: (D)

98. The Moderates and Extremists were united in the Congress Session of :
(A) Lahore (B) Bombay
(C) Allahabad (D) Lucknow
Answer: (D)

99. Who first used the term Swaraj in his Presidential address in 1906? 
(A) B.G. Tilak (B) Lala Lajpat Rai
(C) Dadabhai Naoroji (D) G.K. Gokhale
Answer: (C)

100. Who was the Deoband Scholar to have played a prominent role in the Nationalist movement?
(A) Muhammad Ali Jinnah (B) Chirag Ali
(C) Abdul Kalam Azad (D) Badruddin Tyabji
Answer: (C)
Loading...

No comments:

Post a comment