LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-16)

2017 - June (Question Paper-16)
KERALA PSC - PART TIME TAILORING INSTRUCTOR SOCIAL JUSTICE DEPARTMENT
Date of Test: 29-06-2017
Question Paper Code: 49/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Gandhiji called 'a pilgrim' - his last journey to Kerala. This was in connection with
A:-Kilafath propagation
B:-Vaikam Satyagraha
C:-To meet Sree Narayana Guru 
D:-Temple entry proclamation 
Correct Answer:- Option-D

Question2:-The main centre of Civil Disobedience Movement in Kerala was Payyanur. It located on the banks of
A:-Uliyath Kadavu B:-Payyambalam 
C:-Darmadam D:-Ayeekkal
Correct Answer:- Option-A

Question3:-'Subharayar' is the real name of
A:-Moorkoth Kumaran
B:-P. K. Chathan Master
C:-Thycaud Ayya Vaikundar
D:-A. K. Gopalan
Correct Answer:- Option-C

Question4:-Freedom to walking in public roads for Dalits Ayyankali conducted a famous agitation in 1893
A:-Adi Lahla
B:-Villuvandi yatra
C:-Nivarthana Agitation 
D:-Channar Agitation 
Correct  Answer:- Option-B 

Question5:-Prime Minister David Cameron resigns due to
A:-Fear of parliament impeachment
B:-Lost the majority in cabinet
C:-Brexit
D:-Administrative misconduct
Correct Answer:- Option-C

Question6:-Winner of Vallathol Award 2016
A:-Sree Kumaran Thambi
B:-AnandC:-Yousaf Ali Kechery 
D:-P. Narayana Kurup Correct 
Answer:- Option-A

Question7:-How many schedules does right to Information Act, 2005 have
A:-3
B:-6
C:-8
D:-2
Correct Answer:- Option-D

Question8:-'Oru Theruvinta Katha' novel of S. K. Pottakad is related to which street?
A:-Mattancheri 
B:-Chalai Bazar 
C:-Princes street
D:-S. M. Street
Correct Answer:- Option-D

Question9:-The social reformer who related to 'Mookkoothi Samaram' and 'Achippudava Samaram'.
A:-K. P. Vellon
B:-Velayudha Panikkar
C:-T. K. Madavan
D:-K. Kelappan
Correct Answer:- Option-B

Question10:-'Jhansi Rani of Travancore' is
A:-Anna Chandi
B:-Lalitha Prabhu
C:-Akkamma Cheriyan
D:-Lalithambika Andarjanam
Correct Answer:- Option-C

Question11:-By which Amendment of the Constitution of India voting age is lowered from 21 to 18 years? A:-61 Amendment
B:-77 Amendment
C:-51 Amendment
D:-71 Amendment
Correct Answer:- Option-A 

Question12:-Kendra Vanitha Commission and Child Welfare Department introduced scheme on 2nd October 1993 for the growth of self- confidence and self-sufficiency among women who completed 18 years.
A:-Jawhar Rosegar Yojana
B:-Indira Awas yojana
C:-Samagra Awas yojana 
D:-Mahila Samridhi Yojana Correct 
Answer:- Option-D

Question13:-Indian currency (500 and 1000) cancellation who is the governor of RBI.
A:-Raghuram Rajan
B:-D. Subba Rao
C:-Y. V. Reddy
D:-Urjith Patel
Correct Answer:- Option-D

Question14:-The idea of fundamental duties has been taken from
A:-Yugoslavian constitution
B:-Soviet constitution
C:-Czeochoslavian constitution
D:-Irish constitution
Correct Answer:- Option-B

Question15: -A. V. Kuttimalu Amma was elected which legislative assembly?
A:-Cochin
B:-Travancore
C:-Madras
D:-Mysore
Correct Answer:- Option-C 

Question16:-The Right to Information Act passed by parliament on
A:- 12th October 2005
B:- 15th June 2005
C:- 15th September 2005
D:- 16th November 2005
Correct Answer:- Option-B

Question17:-Cochi temple entry proclamation related to
A:-Guruvayur Satyagraha
B:-Vaikam Satyagraha C:-Paliyam Satyagraha
D:-Sucheendram Satyagraha
Correct Answer:- Option-C

Question18:-Which union territory has high court of its own?
A:-Pondicheri
B:-Delhi
C:-Lakshadweep
D:-Chandigarh
Correct Answer:- Option-B

Question19:-The foreign country visited by Sree Narayana Guru
A:-Sri Lanka B:-Bhutan 
C:-Burma D:-Nepal
Correct Answer:- Option-A

Question20:-"A revolution is a struggle to the death between the future and the past" quotes of
A:-Che Guevara 
B:-Fidel Castro C:-Lenin
D:-Karl Marx
Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment