LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-08)

2017 - June (Question Paper-08)
KERALA PSC - PRINTER MEDICAL EDUCATION 
Date of Test: 27-06-2017
Question Paper Code: 074/2017
Download Question Paper - Click here

81. Which Article of Indian Constitution envisages “equal pay for equal work for men and women”?
(A) Clause (a) of Article 39 (B) Clause (d) of Article 39 
(C) Clause (1) of Article 38 (D) Clause (2) of Article 38
Answer: (B)

82. In which year Government of India enacted “Juvenile Justice” [Care and Protection of children] Act? 
(A) 2000 (B) 1998
(C) 2001 (D) 1999
Answer: (A)

83. Article 368 of the Indian Constitution contains the procedure to be followed to .................
(A) Amend the Constitution
(B) Appoint the President
(C) Establish an Election Commission
(D) Formation of new states
Answer: (A) 

84. The first printing in Malayalam Script was prepared at Goa by a Spanish missionary namely.....................
(A) J. Dawson (B) Rev. Baker
(C) Johannes Gonsalvez (D) Ringletaube
Answer: (C) 

85. Of the following works which one was not written by Chattambi Swamikal.
(A) Vedathikara Niroopanam (B) Sarvamata Samarasyam
(C) Advaitachinta Padhathi (D) Vedatarkam
Answer: (D)

86. Who interpreted the Malabar Rebellion of 1921 as “the latest phase of the agrarian trouble in India” through his book ‘India in Transition’? 
(A) R.P. Dutt (B) N.M. Joshi
(C) M.N. Roy (D) R.C. Dutt
Answer: (C)

87. During the early 19th century which Travancore ruler introduced a system of free and compulsory education under state control with the assistance of Col. Munro?
(A) Swati Tirunal (B) Ayilyam Tirunal
(C) Balaramavarma-I (D) Rani Gauri Parvati Bai
Answer: (D)

88. Chronologically arrange the following events of Kerala history and choose the answer using the Codes given below :
(a) Breast-Cloth Agitation
(b) Savarnajatha
(c) Paliyam Satyagraha
(d) Guruvayur Satyagraha
Codes :
(A) (d), (a), (c), (b) (B) (a), (c), (b), (d)
(C) (a), (b), (d), (c) (D) (d), (b), (a), (c) 
Answer: (C) 

89. Mrs. L.S. Prabhu : Civil Disobedience Movement, Arya Pallam :..................
(A) Channar Agitation (B) Paliyam Satyagraha
(C) Kallumala Samaram (D) Abstention Movement
Answer: (B)

90. The name of British Resident Col. Edward Cadogan is associated with ...............
(A) Abolition of Slavery in  Travancore
(B) Abolition of ‘Kudivari ‘ and ‘Valanikuti’ 
(C) Malabar Judiciary Reforms
(D) Founding of Trivandrum Public Library
Answer: (D)

91. Who among the following historian wrote the book titled “The Abstention Movement”?
(A) Dr K.K.N. Kurup (B) Dr K.K. Kusuman
(C) Dr T.K. Ravindran (D) Dr M.G.S. Narayanan
Answer: (B)

92. Match the following with the help of Codes given below : 
(a) Sree Budha Charitam (i) Vallathol Narayana Menon
(b) Karnabhushanam (ii) G. Sankara Kurup
(c) Chitrayogam (iii) Kumaranasan
(d) Nakshatra Gitam (iv) Ulloor S. Parameswara Aiyer
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii) (B) (ii) (i) (iii) (iv) (C) (iii) (iv) (i) (ii) (D) (iv) (iii) (ii) (i) 
Answer: (C)

93. Deepika: Vakkom Maulavi, Mithavadi:................... 
(A) Kumaranasan
(B) Muhammed Abdu Rahiman 
(C) Kandathil Varghese Mappila 
(D) C. Krishnan
Answer: (D) 

94. Name the famous women activist and freedom fighter of Kerala who was elected to the Madras Legislative Assembly for the second time in 1946?
(A) A.V. Kuttimalu Amma (B) Akkamma Cheriyan 
(C) Arya Pallam (D) Parvathi Nenminimangalam 
Answer: (A)

95. Who among the following social reformer of Kerala started a Sanskrit educational centre called - “Tatwa Prakasika Ashram”?
(A) Chattambi Swamikal (B) Vagbhadananda
(C) Pandit Karuppan (D) Ayyankali
Answer: (B) 

96. Which is the capital of the Republic of Cameroon? 
(A) Asmara (B) Lome
(C) Yaounde (D) Dodoma
Answer: (C)

97. What is “Thalassophilia”?
(A) Love of Islands (B) Love of the Ocean
(C) Love of various Smells (D) Love of Plants
Answer: (B)

98. Who serves as the Defense Secretary of USA in Donald Trump Administration?
(A) Rex Tillerson (B) Wilbur Ross 
(C) Mike Pence (D) James Mattis 
Answer: (D)

99. Who is the Champion of Australian Open Grand Slam Tennis Tournament (Men’s Singles) which held at Melbourne, Australia in January 2017?
(A) Roger Federer (B) Rafael Nadal 
(C) Novak Djokovic (D) Milos Raonic 
Answer: (A) 

100. “Grand Old Man of Britain” is the sobriquet of : 
(A) William Ewart Gladstone (B) Winston Churchill 
(C) Benjamin Disraeli (D) David Lloyd George 
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment