LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-15)

2017 - June (Question Paper-15)
KERALA PSC - DRAFTSMAN (ARCHITECTURAL )GRADE I - PWD(ARCHITECTURAL WING) (NCA NOTIFICATION)
Date of Test: 19-06-2017
Question Paper Code: 48/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Which day is observed as National Voters Day?
A:-September 14
B:-November 16
C:-January 25
D:-March 20
Correct Answer:- Option-C

Question2:-Which year was the 5th and last visit of Gandhiji in Kerala?
A:-1937
B:-1929
C:-1935
D:-1939
Correct Answer:- Option-A

Question3:-Which Chinese traveller who visited Kerala in A.D. 1409? 
A:-Xuan Zang
B:-Mahuvan
C:-Al-Masudi
D:-Fa-Hien Correct 
Answer:- Option-B

Question4:-Who wrote the book "Keralthinte Desa Namangal"?
A:-S. K. Pottakkad
B:-K. Jayakumar
C:-Praveen Chandran 
D:-Chattambi Swami 
Correct Answer:- Option-D

Question5:-Who established the Chala Bazar in Thiruvananthapuram?
A:-Raja Kesavadas 
B:-Marthanda Varma 
C:-Dharma Raja
D:-C. P. Ramaswami Iyyer
Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who was the publisher of the Journal "Deepika"?
A:-Vakkam Abdul Khadir Maulavi
B:-St. Chavara Kuriakose Elias
C:-Arnos Paathiri
D:-Kattakayam Cherian Mappillai
Correct Answer:- Option-A

Question7:-Who is known as "Father of the library movement in Kerala"?
A:-Jamnalal Balaji
B:-Puthuvayil Narayana Panicker
C:-Dhondo Keshav Karve
D:-S. K. Pottakad
Correct Answer:- Option-B

Question8:-World Alzheimer's day observed on
A:-September 16
B:-October 11
C:-September 21
D:-October 19
Correct Answer:- Option-C

Question9:-Who is the director of the Malayalam film "Neythukkaran"?
A:-Syamaprasad
B:-Shaji. N. Karun 283
C:-Priyanandan
D:-Adoor Gopalakrishnan
Correct Answer:- Option-C

Question10:-Who was the head of the fiscal responsibility and budget management committee?
A:-Rathin Roy
B:-N. K. Singh
C:-Sumit Bose
D:-Arvind Subramanian
Correct Answer:- Option-B

Question11:-Who started "Adilahala" a revolt against the upper caste society?
A:-Pandit Karuppan
B:-Sahodaran Ayyappan
C:-Ayyankali
D:-Poikayil yohannan
Correct Answer:- Option-D

Question12:-Who is known as the campaigner of Swadesi movement?
A:-A. V. Kuttimalu Amma
B:-Lalitha Prabhu
C:-Parvathi Nenmeni Mangalam
D:-Arya Pallam
Correct Answer:- Option-A

Question13:-Who was the founder and editor of the journal "Shreemati"?
A: -A. V. Kuttimalu Amma 
B:-Ammu Swaminathan 
C:-Accamma Cherian
D:-Anna Chandy
Correct Answer:- Option-D

Question14:-Who is known as "Sarasa Kavi"?
A:-Pandalam Kerala Varma
B:-P. Keshav Dev
C:-Mooloor S. Padmanabha Panicker
D:-V. T. Bhattathiripad
Correct Answer:- Option-C 

Question15:-The highest literary honour instituted by Kerala government is known as
A:-Jnanapith Award
B:-Valayalar Award
C:-Odakkulal Award 
D:-Ezhuthachan Award
Correct Answer:- Option-D

Question16:-Which list included "adoption"?
A:-Union list
B:-State list
C:-Concurrent list
D:-None of these
Correct Answer:- Option-C

Question17:-The latest Indian constitutional amendment related to
A:-Money transfer
B:-GST Bill
C:-Currency withdrawal
D:-Income tax
Correct Answer:- Option-B

Question18:-Who is the founder of the Malayalam journal "Vivekodayam"?
A:-Vagbhadananda B:-C. V. Kunjuraman C:-Ayyankkali
D:-Kumaranasan
Correct Answer:- Option-D

Question19:-How many official languages of U.N.O.?
A:-6
B:-7
C:-5
D:-4
Correct Answer:- Option-A

Question20:-Which is the "Study of mosses" dealt with?
A:-Bromatology
B:-Bryology
C:-Bionomics
D:-Batology
Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment