LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-07)

2017 - June (Question Paper-07)
KERALA PSC - ECG TECHNICIAN GRADE II - INSURANCE
MEDICAL SERVICES/ ECG TECHNICIAN GRADE II -KERALA STATE HEALTH SERVICES
Date of Test: 23-06-2017
Question Paper Code: 073/2017
Download Question Paper - Click here

81. Which amendment of Indian Constitution reduces the voting age from 21 to 18?
(A) 42nd amendment of 1989 (B) 70th amendment of 1989
(C) 61st amendment of 1989 (D) 71st amendment of 1989
Answer: (C)

82. ‘Jana-Gana-mana’ is accepted as our national anthem on : 
(A) 1950 Jan-24 (B) 1950 Jan-26 
(C) 1949 Oct-29 (D) 1950 Jan-25
Answer: (A)

83. The first Chairperson of the Kerala Vanitha Commission : 
(A) K.C. Rosakutty (B) Sugathakumari
(C) M. Kamalam (D) Justice K.K. Usha
Answer: (B)

84. The publisher of the Newspaper  ‘Al Ameen’ :
(A) Vakkam Abdul Khader Moulavi (B) Moidu Moulavi
(C) Muhammed Abdul Rahman (D) Kandathil Varghese Mappila
Answer: (C)

85. ‘Rajya Samacharam’ published from :
(A) Mahe (B) Thalasseri
(C) Payyannoor (D) Vadakara
Answer: (B)

86. The book was written by Vaikunda Swamikal : 
(A) Jathi Kummi (B) Balakalasham
(C) Udyana Virunnu (D) Arul Nool
Answer: (D)

87. The leader of Guruvayoor Satyagraha : 
(A) Mannath Padmanabhan (B) K. Kelappan 
(C) A.K. Gopalan (D) T.K. Madhavan 
Answer: (B) 

88. The organisation formed by Swami Ananda Theertha for his social reforms:
(A) Sree Rama Krishnasramam (B) Sidhasramam 
(C) Jathi Nasini Sabha (D) Ananda Maha Sabha 
Answer: (C)

89. Who is known as Jhansi Rani of Travancore? 
(A) Akkamma Cheriyan (B) A.V. Kuttimalu Amma 
(C) Captain Lakshmi (D) Arya Pallam
Answer: (A)

90. Which book of Kesava Dev gets Kendra Sahitya Academy Award? 
(A) Odayil Ninnu (B) Ayalkar
(C) Ethirppu (D) Brandhalayam 
Answer: (B)

91. ‘Right to Information Act’ passed in the year :
(A) 2004 (B) 2006
(C) 2005 (D) 2007
Answer: (C)

92. Which among the following was included in the world heritage table in 2016 from India?
(A) Kanjan Junga (B) Rani Ki Vav
(C) Greater Himalayan National  Park (D) Kaziranga wildlife sanctuary
Answer: (A)

93. Who won the ‘Njanapida’ Award of 2014?
(A) Amritha Preetham (B) Sumitra Nandan Panth
(C) Balachandra Nomade (D) Tharasankar Bandopadyaya
Answer: (C)

94. The organisation ‘Vidyaposhini’ was begun by :
(A) Pandit Karuppan (B) Ayyankali
(C) Poykayil Yohannan (D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (D)

95. The leader of ‘Ezhava Memorial’ : 
(A) Dr Palppu (B) K. Sankara Menon 
(C) Kumaranasan (D) G.P. Pillai 
Answer: (A)

96. The Constitutional Assembly firstly summoned in Constitution Hall, which is recently known as :
(A) Constituent Assembly Hall (B) Assembly Hall of Loksabha 
(C) Central Hall of Parliament (D) Assembly Hall of Rajyasabha 
Answer: (C)

97. ‘Veena Poove’ of Kumaranasan firstly published in :
(A) Vivekodayam (B) Swaraj
(C) Malayalee (D) Mithavadhi
Answer: (D) 

98. Who was inaugurated Kerala Sangeetha Nataka Akademi in 1958? 
(A) Chithira Thirunal Balarama Varma
(B) Pattam Thanu Pillai
(C) Jawaharlal Nehru 
(D) E.M.S. Namboodiripad
Answer: (C)

99. Who is regarded as ‘Kerala Hemingway’?
(A) P. Kunchi Raman Nair (B) M.T. Vasudevan Nair 
(C) C.V. Raman Pillai (D) Thakazhi Sivasankara Pillai 
Answer: (B)

100. Who is the 11th President of India?
(A) A.P.J. Abdul Kalam (B) K.R. Narayanan
(C) Pratibha Patil (D) Dr Shankardayal Sharma
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment