LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-02)

2017 - June (Question Paper-02)
KERALA PSC - HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER (JUNIOR)  URDU  KERALA HIGHER SECONDARY EDUCATION 
Date of Test: 06-06-2017
Question Paper Code: 065/2017
Download Question Paper - Click here

81. The preamble to the Constitution secures to every citizen : 
(A) Liberty - of speech, expression, faith, belief and worship 
(B) Liberty - of speech, expression, thought, faith and worship 
(C) Liberty - of thought, expression, belief, faith and worship 
(D) Liberty - of thought, speech, expression, faith and worship 
Answer: (C)

82. The retirement age of High Court Judges is ................. 
(A) 60 (B) 70
(C) 62 (D) 65
Answer: (C)

83. The Right to Information Act, 2005 came fully into force on .................  
(A) 1st April 2005 (B) 1st December 2005
(C) 12th January 2006 (D) 12th October 2005
Answer: (D)

84. Under the Indian Constitution the fundamental duties of a citizen do not include :
(A) To respect the Government and Judiciary
(B) to respect the National Flag and National Anthem
(C) To safeguard public property and to abjure violence
(D) To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India
Answer: (A)

85. Which among the following is relevant with regard to the Stockholm
Conference?
(A) The man has the fundamental right to adequate conditions of life. 
(B) Man has a responsibility to protect and improve the environment for present and future generations.
(C) The natural resources of the earth including air, water, land, flora and fauna must be safeguarded for the benefit of present and future generations.
(D) All of the above. 
Answer: (D)

86. The Directive Principles of State Policy of the Constitution is borrowed from the Constitution of ...............
(A) USA (B) Canada
(C) Ireland (D) Erstwhile USSR 
Answer: (C)

87. National Rural Employment Guarantee Act was later renamed as ……….
(A) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
(B) Jawaharlal National Rural Employment Guarantee Act
(C) Indira Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
(D) None of the above
Answer: (A)

88. World Blood Donor’s Day is observed on ......................
(A) March 14th of every year (B) June 14th of every year                                
(C) October 20th of every year (D) May 20th of every year
Answer: (B) 

89. Article ................of the Constitution states that the law declared by the Supreme Court is binding on all Courts within the territory of India. 
(A) 140 (B) 141
(C) 143 (D) 142
Answer: (B)

90. Match the following : 
(a) The Air act (i) 1974
(b) The Water Act (ii) 1986
(c) The Environment Act (iii) 1995
(d) The National Environment Tribunal Act (iv) 1981
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv) (B) (iii) (ii) (iv) (i) (C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (iv) (i) (ii) (iii) 
Answer: (D) 

91. Who called Balagangadara Tilak “The Father of Indian Unrest”?
(A) Lord Minto (B) Valentine Chirol
(C) Lord Curson (D) Arnold Toynbee
Answer: (B)

92. The Journal ‘Indian sociologist’ was published by ...................... 
(A) S.A. Dange (B) M.N. Roy
(C) Dadabhai Naoroji (D) Shyamji Krishna Varma
Answer: (D)

93. The first session of All India Trade Union Congress was held at ...................
(A) Bombay (B) Lucknow (C) Meerut (D) Patna 
Answer: (A)

94. Which one of the following pair is not correctly matched? 
(A) Castes of Mind   -  Nicholas B. Dirks
(B) Science and the Raj   -  Deepak Kumar
(C) Rulers, Townsmen and Bazaars   -  Erik Stokes
(D) Colonialism and its forms of knowledge  -  Bernard S. Cohn
Answer: (C) 

95. Which among the following statement is not correct related with Montagu – Chelmsford Reforms?
(A) High Commissioner for India was appointed
(B) Set up a bicameral legislature at the centre
(C) Introduced Dyarchy in the provinces
(D) Introduction of separate electorate for the Muslims for the first time
Answer: (D)

96. Who among the following is not associated with Ghadir Party? 
(A) Surya Sen (B) Lala Hardayal
(C) Bhagwan Singh (D) Sohan Singh Bhakna
Answer: (A)

97. Who is associated with 1908 Bomb assault in Muzaffarpur? 
(A) Damodar Chiplungar (B) Prafulla Chaki
(C) Sukhdev (D) Ram Prasad Bismil
Answer: (B)

98. The Geological Survey of India was established in the year : 
(A) 1850 (B) 1849
(C) 1851 (D) 1852
Answer: (C)

99. Which among the following statement is not correct?
(A) Gokhale was elected to Imperial Legislative Council of British India
(B) Naoroji was associated with Bombay Association
(C) Tilak was elected as the President of the INC in 1906 
(D) Lajpat Rai edited the English weekly ‘The People’
Answer: (C) 

100. Stretchy Commission was associated with : 
(A) Famine (B) Press
(C) Local Self Government (D) Labour Reforms
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment