LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JUNE (Question Paper-05)

2017 - June (Question Paper-05)
KERALA PSC - MECHANICAL OPERATOR PHARMACEUTICAL CORPORATION(IM) KERALA LIMITED
Date of Test: 21-06-2017
Question Paper Code: 071/2017
Download Question Paper - Click here

1. How many times the Preamble of Indian Constitution amended? 
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) Not amended
Answer: (A)

2. Article 17 of the Indian Constitution refers to .................... 
(A) Equality before law (B) Freedom of expression
(C) Abolition of untouchability (D) Right against exploitation
Answer: (C)

3. Food Security Act was passed in the year ..................... 
(A) 1991 (B) 2001
(C) 2011 (D) 2013
Answer: (D)

4. In 1836 Vaikunta Swamikal founded the Samathwa Samajam at .....................
(A) Thiruvananthapuram (B) Suchindram
(C) Kannamula (D) Varkala
Answer: (B)

5. Who was the first Vice President of SNDP Yogam? 
(A) Dr Palpu (B) Sri Narayanaguru 
(C) Kumaranasan (D) None of these 
Answer: (A)

6. Guruvayur Satyagraha started on .................. 
(A) 1st October 1931 (B) 1st November 1931
(C) 1st December 1931 (D) 31st December 1931
Answer: (B)

7. The basic philosophy of the Indian Constitution can be found in ................
(A) Preamble (B) Fundamental Rights
(C) Directive Principles (D) Fundamental Duties
Answer: (A)

8. Who wrote the book Kairaleekauthukam? 
(A) Thycaud Ayya (B) Pandit Karuppan
(C) Ayyankali (D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (B)

9. Adam’s Peak is located in.......................
(A) Syria (B) India
(C) Iran (D) Srilanka
Answer: (D) 

10. Which among the following is the smallest state in India? 
(A) Sikkim (B) Goa
(C) Tripura (D) Manipur
Answer: (B)

11. D. Udayakumar, who created the symbol of Rupee is from..................
(A) Karnataka (B) Andhra Pradesh 
(C) Telangana (D) Tamil Nadu 
Answer: (D)

12. Who among the following started the publication Yukthivadi in 1928? 
(A) Sahodaran Ayyappan (B) Vakkom Moulavi
(C) Pandit Karuppan (D) Ayyankali
Answer: (A)

13. Chandu Menon’s novel Sarada illustrates....................
(A) the craze for English education (B) the craze for women's freedom 
(C) the craze for political power (D) the craze for litigation
Answer: (D)

14. Who wrote the novel Manninte Maril? 
(A) O.V. Vijayan (B) C. Radhakrishnan 
(C) Cherukad (D) G. Vivekanandan 
Answer: (C)

15. Kumaranasan got immortal fame as a great poet or Mahakavi for his........................
(A) Veenapoovu (B) Nalini 
(C) Lila (D) Prarodanam 
Answer: (A)

16. The credit for having laid the foundations of western education in the Malabar area goes to ....................... 
(A) C.M.S. (B) L.M.S.
(C) B.E.M. (D) None of these
Answer: (C)

17. Virat Kohli scored his fourth consecutive double century in test cricket format against .....................
(A) England (B) West Indies
(C) New Zealand (D) Bangladesh
Answer: (D) 

18. Wagon tragedy took place on .......................... 
(A) 20th August 1920 (B) 20th November 1920
(C) 20th August 1921 (D) 20th November 1921
Answer: (D)

19. Who among the following met with a tragic death in the police lathi-charge on the 100 day of Paliyam Satyagraha?
(A) A.G. Velayudhan (B) A.K. Gopalan
(C) P. Krishna Pillai (D) A.K. Velayudhan
Answer: (A)

20. Schedule 1 of the Indian Constitution refers to .................. 
(A) Division of powers between Union and States
(B) Anti defection laws
(C) India and its States
(D) Languages of India and its States 
Answer: (C)
Loading...

No comments:

Post a comment