LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-01)

2017 - March (Question Paper-01)
Date of Test: 06-03-2017
Question Paper Code: 11/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The constitution of India adopted the idea of Directive Principles of State Policy from the constitution of
        A:-Canada
        B:-U.K
        C:-U.S.A
        D:-Ireland
        Correct Answer:- Option-D

Question2:-Which is not among the Fundamental Rights?
        A:-Right against Exploitation
        B:-Right to property
        C:-Right to constitutional remedies
        D:-Right to equality
        Correct Answer:- Option-B

Question3:-Who is the highest law officer of India?
        A:-Attorney General
        B:-Advocate General
        C:-President of India
        D:-Chief Justice
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Expand KELSA
        A:-Kerala Legal Service Authority
        B:-Kerala State Legal Services Authority
        C:-Kerala's Legal Service Association
        D:-Kerala Legal Studies Authority
        Correct Answer:- Option-B

Question5:-First Digital State in India is
        A:-Haryana
        B:-Sikkim
        C:-Kerala
        D:-Uthar Pradesh
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-The International Day for the Elimination of violence against women is
        A:-November 10
        B:-November 15
        C:-November 20
        D:-November 25
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-Litho printing in Kerala was introduced by the protestant missionary
        A:-Johan Guttenberg
        B:-W.J. Ringletaube
        C:-Father Mateer
        D:-Herman Gundert
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-Name the Social Reformer who has founded Jathinashini Sabha through which he promoted inter-caste marriage in Kerala
        A:-Swami Ananda Theerthan
        B:-K. Ayyappan
        C:-Sree Narayana Guru
        D:-Brahmananda Siva Yogi
        Correct Answer:- Option-A

Question9:-The Temple Entry Proclamation was issued in the year        
        A:-1931
        B:-1932
        C:-1936
        D:-1939
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-The Founder of Swadeshabhimani Newspaper was
        A:-C. Krishnan
        B:-Vakkom Abdulkhadar Maulavi
        C:-K. Ramakrishna Pillai
        D:-C. Krishna Pillai
        Correct Answer:- Option-B

Question11:-The novel written by C.V. Raman Pillai
        A:-Marthandavarma
        B:-Bhutarayar
        C:-Kerala Simham
        D:-Vishakanyaka
        Correct Answer:- Option-A

Question12:-The woman, who is famous through the 'Rajadhani March' to Kaudiyar Palace
        A:-Akkamma Cheriyan
        B:-Anna Chandi
        C:-Arya Pallam
        D:-A.V. Kuttimalu Amma
        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Who founded common wells called " Munthi Rikkinar" for people from all castes?
        A:-Sahodharan Ayyappan
        B:-S.N. Guru
        C:-Vaikunda Swamikal
        D:-Kumara Gurudevan
        Correct Answer:- Option-C

Question14:-Kallumala Agitation associated with
        A:-K.P. Karuppan
        B:-Ayyankali
        C:-Lalitha Prabhu
        D:-Parvathi Nenmenimangalam
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-Who is known as "Kerala Vyasa"?
        A:-Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
        B:-A.R. Raja Raja Varma
        C:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
        D:-Rama Varma Thampuran
        Correct Answer:- Option-A

Question16:-'Beti Bachao' 'Beti Padhao' scheme has been launched in India in
        A:-April 2015
        B:-March 2015
        C:-January 2015
        D:-February 2015
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-The master gland of human body is
        A:-Adrenal gland
        B:-Thyroid gland
        C:-Thymus gland
        D:-Pituitary gland
        Correct Answer:- Option-D

Question18:-The European country associated with BREXIT
        A:-Belgium
        B:-Britain
        C:-France
        D:-Brazil
        Correct Answer:- Option-B

Question19:-The Malayalam poet who bagged Asan Smaraka Award 2016 is
        A:-Akkitham
        B:-O.N.V. Kurup
        C:-Kavalam Narayana Kurup
        D:-Chemmanam Chacko
        Correct Answer:- Option-D

Question20:-The 12th person among the Chief Ministers of Kerala is
        A:-Sri Ummen Chandy
        B:-V.S. Achuthanandan
        C:-Pinarayi Vijayan
        D:-A.K. Antony
        Correct Answer:- Option-C

Loading...

No comments:

Post a comment