LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-16)

2017 - March (Question Paper-16)

KERALA PSC - SUPERVISOR(ICDS) - SOCIAL JUSTICE
Date of Test: 25-03-2017
Question Paper Code: 26/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question21:-Which is the sports-related to ''Hopman Cup''?
        A:-Football
        B:-Tennis
        C:-Badminton
        D:-Cricket
        Correct Answer:- Option-B

Question22:-Who is the President of Iran?
        A:-Hassan Rouhani
        B:-Leekay Chiang
        C:-Javad Shereef
        D:-Manohar Pareekar
        Correct Answer:- Option-A

Question23:-Name the Chairman of U.N Habitat Alliance?
        A:-David Hampey
        B:-Samuel Lara
        C:-W.W. Hobs
        D:-Dr. C.V. Ananda Bose
        Correct Answer:- Option-D

Question24:-Identify the person who is known as ''Bengal's Greata Garbo''?
        A:-Amaravati
        B:-Kanan Devi
        C:-Suchitra Sen
        D:-Bharathi Shirodkor
        Correct Answer:- Option-C

Question25:-Which is the City associated with ''The Kala Ghoda Arts Festival''?
        A:-Mumbai
        B:-Kochi
        C:-Mysore
        D:-Pune
        Correct Answer:- Option-A

Question26:-What is the Theme of the World Water Day (WWD) of 2016?
        A:-The World's Water is there enough
        B:-Water and Culture
        C:-Better Water, Better Jobs
        D:-Clean Water and War
        Correct Answer:- Option-C

Question27:-Who is the First CEO of BCCI?
        A:-Mohan Dalmia
        B:-Rahul Johri
        C:-Suresh Kalmady
        D:-Misra Singh
        Correct Answer:- Option-B

Question28:-Name the New name of ''Gurgaon''?
        A:-Nuh
        B:-Mewat
        C:-Haryana
        D:-Gurugram
        Correct Answer:- Option-D

Question29:-Who is the Winner of Pulitzer Prize of 2016 in Biography?
        A:-William Finnegan
        B:-Henry
        C:-Manuel Miranda
        D:-T.J. Stiles
        Correct Answer:- Option-A

Question30:-Name the poet whose 400th death anniversary is celebrated on 23rd April 2016?
        A:-William Shakespeare
        B:-Cervantes
        C:-T.S. Eliot
        D:-Wordsworth
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question31:-Art. 21A which provides the right to free and compulsory education for children between 6 to 14 years is inserted through which amendment of the constitution?
        A:-42nd Amendment
        B:-44th Amendment
        C:-82nd Amendment
        D:-86th Amendment
        Correct Answer:- Option-D

Question32:-Under Right to Information Act, the language of an application may be
        A:-In English
        B:-In Regional Languages
        C:-In Hindi
        D:-All the above
        Correct Answer:- Option-D

Question33:-Which House represents the Units of Indian Federation?
        A:-Lok Sabha
        B:-Rajya Sabha
        C:-Both Rajya Sabha and Lok Sabha
        D:-None of these
        Correct Answer:- Option-B

Question34:-Who appoints the chairman and other members of this joint public service commission?
        A:-Governor
        B:-Prime Minister
        C:-President
        D:-Parliament
        Correct Answer:- Option-C

Question35:-Which of the Five Year Plans stressed the need for National Policy for the Empowerment of Women?
        A:-Eighth
        B:-Ninth
        C:-Tenth
        D:-Eleventh
        Correct Answer:- Option-B

Question36:-Which article of the Indian Constitution provides provision for a National Commission for SC and ST?
        A:-Article 337
        B:-Article 334
        C:-Article 338
        D:-Article 339
        Correct Answer:- Option-C

Question37:-Under the Indian Constitution, what does 'Adult Suffrage' signifies?
        A:-Children
        B:-All adult persons
        C:-Any Indian citizen who have completed the age of 18 years and above
        D:-None of the above
        Correct Answer:- Option-C

Question38:-Which writ is issued by a High Court or Supreme Court to compel an authority to perform a function that it was
not performing?
        A:-Writ of Mandamus
        B:-Writ of Certiorari
        C:-Habeas Corpus
        D:-Quo Warranto
        Correct Answer:- Option-A

Question39:-Citizenship provisions of Indian Constitution are contained in
        A:-Part I
        B:-Part II
        C:-Part III
        D:-Part IV
        Correct Answer:- Option-B

Question40:-What is the Quorum laid down to constitute a meeting of either of the Houses of Parliament?
        A:-One-tenth of the total number of members of that House
        B:-One-fourth of the total number of members of that House
        C:-One-fifth of the total number of members of that House
        D:-One-half of the total number of members of that House
        Correct Answer:- Option-A

Question73:-The moist air masses that cause winter rains in the north western region of India are part of ..........
        A:-Trade winds
        B:-Retreating monsoons
        C:-Local disturbances
        D:-Westerlies
        Correct Answer:- Option-D

Question74:-The Paithan Hydro-Electric project completed with the help of Japan is on the river
        A:-Ganga
        B:-Cauvery
        C:-Narmada
        D:-Godavari
        Correct Answer:- Option-D

Question75:-Khadir is the term given to
        A:-Black soil of Deccan Plateau
        B:-Older alluvium of Northern plains
        C:-Newer alluvium of Northern plains
        D:-Alluvial soil of coastal plains
        Correct Answer:- Option-C

Question76:-Which scheme was started in 1993 to create self employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns?
        A:-Prime Minister Rozgar Yojana
        B:-National Rural Employment Guarantee Act
        C:-Rural Employment Generation Programme
        D:-Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana
        Correct Answer:- Option-A

Question77:-Which Five Year Plan is also known as 'Gadgil Yojana'?
        A:-Second Five Year Plan
        B:-Fourth Five Year Plan
        C:-Third Five Year Plan
        D:-Sixth Five Year Plan
        Correct Answer:- Option-C

Question78:-Who was the founder of the 'Bihar Provincial Kisan Sabha'?
        A:-Swami Sahajanand
        B:-Panchanan Sharma
        C:-Yadunandan Sharma
        D:-Rahul Sankritayan
        Correct Answer:- Option-A

Question79:-The lady representative from India who attended the Second Round Table Conference
        A:-Sucheta Hripalani
        B:-Aruna Asaf Ali
        C:-Vijaya Lakshmi Pandit
        D:-Sarojini Naidu
        Correct Answer:- Option-D

Question80:-Who was the First Secretary of 'Punjab Naujawan Bharat Sabha'?
        A:-Shiv Varma
        B:-Sukhdev
        C:-Bhagat Singh
        D:-Chandrasekhar Azad
        Correct Answer:- Option-C

Question81:-Name the book written by Chattambi Swamikal which unveils the history of the casteless society existed in Ancient Kerala
        A:-Jeevitha Karunya Nirupanam
        B:-Sarvamatha Samarasyam
        C:-Advaitha Chintha Paddhathi
        D:-Pracheena Malayalam
        Correct Answer:- Option-D

Question82:-Which social reformer is known as Kumaraguru devan?
        A:-Shubhananda Gurudevan
        B:-Poykayil Yohannan
        C:-Vaghbhatanandan
        D:-Agamananda Swamikal
        Correct Answer:- Option-B

Question83:-Who is the author of the book 'Jathikummi'?
        A:-Pandit Karuppan
        B:-V.T. Bhattathirippad
        C:-Sahodaran Ayyappan
        D:-Kumaranasan
        Correct Answer:- Option-A

Question84:-Name the Arab-Malayalam Magazine published by Vakkam Abdul Khadir Maulavi
        A:-Al-Arab
        B:-Al-Islam
        C:-Al-Amin
        D:-Al-Hind
        Correct Answer:- Option-B

Question85:-Which one among the following does not belong to the ancient seaport in Kerala?
        A:-Muziris
        B:-Nelcynda
        C:-Kochi
        D:-Tyndis
        Correct Answer:- Option-C

Question86:-Who founded Ananda Mahasabha?
        A:-Brahmananda Sivayogi
        B:-Ayyankali
        C:-K. Kelappan
        D:-T.K. Madhavan
        Correct Answer:- Option-A

Question87:-When did Ezhava Memorial under the leadership of Dr. Palpu submit to Sree Moolam Thirunal?
        A:-1896 October 3
        B:-1896 November 12
        C:-1896 September 3
        D:-1896 January 12
        Correct Answer:- Option-C

Question88:-Where does the important Rock Shelter with Pre-historic paintings and artistic representation situate in Kerala?
        A:-Kodungallur
        B:-Edakkal
        C:-Porkalam
        D:-Thirunelli
        Correct Answer:- Option-B

Question89:-Name the social reformer who actively participated in the Non-Liberation Movement in 1959
        A:-C. Keshavan
        B:-A.K. Gopalan
        C:-Mannath Padmanabhan
        D:-K.P. Keshava Menon
        Correct Answer:- Option-C

Question90:-Name the Renaissance leader in South India who protested against the forced labour of feudal lords with the slogan 'If we work, we should be paid'
        A:-Vaikunda Swamikal
        B:-Thaikkad Ayya Guru
        C:-G.P. Pillai
        D:-Veluthambi Dalawa
       Correct Answer:- Option-A

Loading...

No comments:

Post a comment