LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-02)

2017 - March (Question Paper-02)

KERALA PSC - HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER (ECONOMICS) (SR FOR SC/ST) HIGHER SECONDARY EDUCATION DEPARTMENT
Date of Test: 07-03-2017
Question Paper Code: 12/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Which State has recently imposed a total ban on alcohol?
        A:-Kerala
        B:-Delhi
        C:-Bihar
        D:-Gujarat
        Correct Answer:- Option-C

Question2:-What is the aim of Rajiv Awas Yojana?
        A:-Rural housing
        B:-Urban housing
        C:-Slum free India
        D:-Housing for SC and ST
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-Which Asian country has the largest number of Nobel Laureates?
        A:-Japan
        B:-India
        C:-China
        D:-South Korea
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Who is the author of the famous book "The Confession of a Young Novelist"?
        A:-Gabriel Garcia Marquez
        B:-Umberto Eco
        C:-Salman Rushdie
        D:-Norman Borlaugh
        Correct Answer:- Option-B

Question5:-Who has made the fastest century in Cricket history?
        A:-AB de Villiers
        B:-Corey Aderson
        C:-Iraq Thomas
        D:-Shahid Afridi
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Who won the Laureus award for the best sportswomen of the year 2016?
        A:-Yelena Isinbayeva
        B:-Justine Henin
        C:-Genzebe Dibaba
        D:-Serena Williams
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-Which film won the national award for best film for the year 2015?
        A:-Baahubali
        B:-Piku
        C:-Bajirao Mastani
        D:-Nirnayakam
        Correct Answer:- Option-A

Question8:-The World Theatre Day is observed on
        A:-March 26
        B:-March 27
        C:-March 28
        D:-March 31
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Name the bullet-shaped retrievable Scientific Research Satellite.
        A:-SA-15
        B:-SI-13
        C:-SJ-10
        D:-SD-12
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-What is the theme of the 2016 World Down Syndrome Day?
        A:-Build an Inclusive Society for all
        B:-Let Us In-We Want to Work
        C:-My Friends, My Community
        D:-Neighbours and My Country
        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Which among the following is correct function of teacher behaviour (B) if; (P) is characteristics of teacher, (E) indicate teacher development environment, (T) task in which teacher engages, (D) distractions and (f) represent function
        A:-B = (f) P,E,T
        B:-B = (f) D,E,P
        C:-B = (f) T,E,D
        D:-B = (f) P,E,D
        Correct Answer:- Option-A

Question12:-Which among the following is a construction of how teaching ought to be done?
        A:-Teacher aptitude
        B:-Teacher competence
        C:-Teaching skill
        D:-Method of teaching
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Which of the following is known as naturalistic inquiry?
        A:-Ethnography
        B:-Phenomenology
        C:-Case study
        D:-Descriptive study
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Which of the following is the simplest measure of dispersion?
        A:-Mean
        B:-Median
        C:-Range
        D:-Mode
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-Which of the following is a non-parametric test?
        A:-ANCOVA
        B:-Correlation
        C:-Chi-square
        D:-MANCOVA
        Correct Answer:- Option-C

Question16:-Characteristic manner in which teaching acts are performed is
        A:-Skill of teaching
        B:-Style of teaching
        C:-Control of teaching
        D:-Method of teaching
        Correct Answer:- Option-B

Question17:-A hardware for giving instructions to a student without presence of a human teacher
        A:-Teaching machine
        B:-OHP
        C:-Slides
        D:-Power point
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-The point in the distribution below which a given percentage of scores fall is
        A:-Mean deviation
        B:-Percentile rank
        C:-Quartile deviation
        D:-Mean
        Correct Answer:- Option-B

Question19:-Standard deviation of distribution of sample means around population mean is known as
        A:-Sampling error
        B:-Standard error of mean
        C:-Sampling distribution
        D:-Sampling mean
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-The variation of sample mean from population mean is
        A:-Sampling error
        B:-Variance
        C:-Sampling distribution
        D:-Mean
        Correct Answer:- Option-A

Question21:-Which one of the following is not an objective of Bharat Nirman Scheme?
        A:-Electricity
        B:-Housing
        C:-Telephone
        D:-Internet
        Correct Answer:- Option-D

Question22:-ICDS is a programme launched by India government for
        A:-Providing home for poor
        B:-For child development
        C:-Self employment
        D:-For construction of houses
        Correct Answer:- Option-B

Question23:-UDISHA is a programme launched by ministry of women and child development. The main objective of this programme is
        A:-Training Programme for ICDS Workers
        B:-Rural Self Employment
        C:-Insurance
        D:-Health
        Correct Answer:- Option-A

Question24:-Swavalamban Yojana is a _________ scheme targeted at the unorganized sectors of India.
        A:-Employment
        B:-Pension
        C:-Self employment
        D:-Skill development
        Correct Answer:- Option-B

Question25:-PMAGY was initially implemented in four states Bihar, Assam, Rajasthan and ________
        A:-Kerala
        B:-Tamil Nadu
        C:-Karnataka
        D:-Orissa
        Correct Answer:- Option-B

Question26:-Which was the scheme launched in 25th Dec 2000 to provide all weather road connectivity in rural areas of the country?
        A:-SGSY
        B:-TRYSEM
        C:-PMGSY
        D:-NREP
        Correct Answer:- Option-C

Question27:-Which programme aimed to support the "poorest of poor"?
        A:-PMRY
        B:-AAY
        C:-Kudumbasree
        D:-SGSY
        Correct Answer:- Option-B

Question28:-Which is the grassroots of kudumbasree project?
        A:-PMGS
        B:-NHGs
        C:-SGSY
        D:-PMRY
        Correct Answer:- Option-B

Question29:-PMAGY is
        A:-Prime Minister Adharsh Grameen Yojana
        B:-Pradhan Mantri Adharsh Grameen Yojana
        C:-Prime Mahila Aadhar Grama Yojana
        D:-Primary Maha Aadhar Grama Yojana
        Correct Answer:- Option-B

Question30:-Rajiv Gandhi gramin vidyudikaran yojana was a scheme for _________
        A:-Scheme for starting of hydroelectric projects
        B:-Scheme for rural electricity and household electrification
        C:-Scheme for installation of electricity in gamin schools
        D:-Scheme for starting small hydroelectric projects in rural areas
        Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment